Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji: Ovo su tektonske promene, Kvinta obmanjuje javnost

1
80

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Kosovu i Metohiji dešavaju velike političke, gotovo tektonske promene, podsetivši da su posle 10 godina Srbi odlučili da napuste prištinske institucije.

Foto: Printscreen TV Pink

Odluka o napuštanju prištinskih institucija je bila mnogo teška, kazao je Vučić, navodeći da je sa Srbima celu noć razgovarao i da im je preneo da ih razume i da će biti uz njih šta god da odluče.

„Ne mogu da kažem da je lak trenutak, ali nije ni prvi ni poslednji, važno je da se mi odgovorno ponašamo“, rekao je Vučić, gostujući u emisiji „Hit Tvit“ na televiziji Pink.

Povodom ostavki Srba u prištinskim institucijama, predsednik Srbije je ukazao da su besmislene priče kako oni to rade po naređenju Beograda, odnosno njegovom, i da takve priče samo odgovaraju nekima na zapadu i u Prištini.

„Svi koji to govore, kao i oni kod nas, nikada nisu hteli da realno sagledaju probleme sa kojima se Srbi suočavaju i šta žele, do toga šta su posledice“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da su Srbi svaki put želeli da napuste institucije kada bi Priština nešto uradila.

„Savetovao sam ih da to ne rade i slušali su me, jer sam uvek bio uz narod. Verovali su mi. Bar 20 puta sam ih sprečavao“, kazao je Vučić.

„U junu je moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića“
Foto: Printscreen TV Pink

Međutim, onda je došao jun i prvi incident, kazao je Vučić i istakao da je krajem tog meseca na Kosovu i Metohiji moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića.

„Prvi put pričam o tome, te noći je moglo da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića. Albanci su ga spremali, Srbi nisu hteli da se povuku, hteli su da im se suprotstave. Primao sam informacije u stvarnom vremenu i možete da mislite u kakvom smo stanju bili. Molili smo i slali poruke mađarskom komandantu Kfora da on uđe na sever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu. Albanci su čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba. Tada su ispunjeni svi naši zahtevi, a komandant Kfora je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade (iako su svi zahtevi bili ispunjeni), ali oni su siti bili svega. Posle 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Sklonili su barikade“, ispričao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Orban: Moramo se spremiti za dugotrajan rat!

On je rekao da smatra da je važno da građani razumeju kroz šta je Srbija prošla u prethodnim decenijama, šta u poslednjih 10 godina, a šta u poslednjih nekoliko meseci, po pitanju Kosova i Metohije.

U tom kontekstu, Vučić je naveo da je Srbija faktički izgubila suverenitet na Kosovu i Metohiji 1999. godine, da je najveća greška bilo prebacivanje razgovora o KiM iz UN u EU, a da je Briselski sporazum, kakav god da je dokument, kupio mir za poslednjih 10 godina.

Kvinta obmanjuje javnost
Foto: Printscreen TV Pink

Vučić je podsetio na izjavu Aljbina Kurtija u Berlinu koja se tiče SZO — da se to nikada neće desiti.

„A onda je rekao da ovo za tablice ide fazno, da vas malo kažnjavamo sa po 150 evra, pa ćemo da vam oduzimamo tablice, pa i automobile. Predstavnici Kvinte obmanjuju javnost kada kažu da ima pravo da oduzima tablice. Pozivaju se na pogrešan član. Znaju, nego se prave blesavi. Ne smeju da kažu, jer je za njih Kosovo nezavisna država. Smenio je Nenada Đurića. Nemaju pravo to da rade“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ne misli da je Amerikancima stalo do sukoba.

„Naprotiv. Što bi im to bilo potrebno? Ponašali su se korektnije nego mnogi Evropljani“, kazao je Vučić, napominjući da to ne znači da će SAD biti na našoj strani, već će uvek biti na strani svog, kako se izrazio, čeljadeta od 14 godina.

„Ako Amerikanci budu dovoljno pametni, oni će Kforu reći da obavljaju policijske poslove na severu, a ako misle da će to Albanci da rade a oni na to nemaju pravo, onda će to biti katastrofa“, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Iz arhive ili još jednom o Nikoli Kalabiću
Poruka Kurtiju
Foto: Printscreen TV Pink

Vučić je istakao da će Srbija pokušati na sve načine da sačuva mir i stabilnost i poručio Kurtiju da se drži onoga što je dogovoreno. Kurtijev poziv Srbima da se vrate u institucije, predsednik je nazvao prljavim trikom.

„Sad malo Zajednica srpskih opština i povlačenje odluke o tablicama, da se (Aljbin Kurti) drži slova onoga što je potpisano. Kad to naučiš, onda možemo dalje“, poručio je Vučić premijeru privremenih prištinskih institucija.

Upitan da li je jedan od mogućih scenarija da Priština proglasi vanredno stanje i uđe na sever Kosova, predsednik Srbije je odgovorio da to može da se desi ali i da NATO može da ih spreči u tome.

„Nadam se da će u NATO biti dovoljno mudrosti i zrelosti da tako nešto spreči“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je za nekoga opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sitnica, ali da za njega nije.

„Želim da mandat završim tako što ću da sačuvam mir“, istakao je predsednik Srbije i dodao da tablice nisu najveći problem.

„Mnogo veći problem je ZSO i smena Nenada Đurića, zbog te bahatosti, jer usred Berlina može da gazi Berlinski sporazum. Srbi dolaze u poziciju na Kosovu, u kojoj su bili Albanci 90-ih“, kazao je on.

Vučić je kazao da zna koliko je bilo teško policajcima Nenadu Đuriću i Aleksandru Filipoviću, najavljujući da će jedan dobiti odlikovanje, a drugi orden.

Podaci iz popisa stanovništva biće bolji od očekivanih
Foto: Printscreen TV Pink

Vučić je naglasio da Srbija poslednjih 10 godina ima mir i najbrži rast ekonomije u regionu.

Navodeći da je Srbija u prvih 10 meseci ove godine ostvarila veći priliv direktnih stranih investicija, nego lane, da rastu plate i penzije, ali ne i nivo javnog duga, istakao je da to sve ne bi bilo moguće da nije bilo perioda mira i stabilnosti, uz opasku da to često ne može da objasni „ni u svojoj familiji“.

Da Vas podsetimo:  Srbijanska nacija i put ka nacionalnom usponu Srbije!

„Imali smo mir i stabilnost i mogli smo da se koncentrišemo na dobre stvari. Da sačuvamo decu za budućnost, nemamo dece da bacamo“, rekao je Vučić.

Dotakao se i popisa stanovništva, navodeći da će podaci biti bolji od prvobitno očekivanih, te da će se pokazati da zemlja ima oko 6,5 ljudi, a procena je bila na oko 6,1 milion.

„To znači da je talas migracija bio mnogo manji, da je deo ljudi počeo i da se vraća“, rekao je Vučić i dodao da je prirodni priraštaj i dalje problem, ali da je ove godine, za jedan odsto, rođeno više beba, uz manje preminulih“, naveo je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. Kada onaj „pravi “ lazljivac govori neistine, onda je on sam, prva zrtva svojih lazi, jer iskreno vjeruje u ono što je slagao , bez obzira koliko to bilo izvan zdrave pameti. Takav je Vučić !! Tešku situaciju na sjeveru KiM , stvorili su oni koji su predavali institucije drzavnosti Srbije fantom drzavi Kosovo i koji su premjestili razgovore iz OUN u E U !! Sve je otpočeo Tadić, a bez ikakvog zastoja, opaske ili primjedbe nastavio Vučić, koji je puno više izdao i predao ! On je lično natjerao Srbe da udju u Kosovske institucije. Nikada u SB ONU , nije spomenuo R1244 , a morao je traziti poštovanje i ispunjenje iste !! Ekonomsku, političku i društvenu situaciju u Srbiji, izgleda kao da priča nekim zivim bićima sa neke druge galaksije, koji to nikako ne mogu provjeriti………… Sve što radi i govori, ima za jedini cilj njegov opstanak na vlasti. Zakljinjanje u borbu za mir pod svaku cijenu, samo je opravdavanje razornih i ponizavajućih ustupaka prema kolektivnom zapadu i Šiptarima . opet zarad opstanka na vlasti. Sa druge strane, opet iz istog razloga ( opstanak na vlasti ) , spreman je zaratiti i sa Amerikom , NATO , EU , ali i sa RUSIJOM , ukoliko baš treba !!! Nas vodi jedan potpuno bolestan lik………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime