Vučić poručio „NATO je garant naše vojne neutralnosti“

0
602

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je dolazak na završni predizborni miting SNS-a u Beogradu, objavio je „Informator“, partijsko glasilo Srpske napredne stranke. U pismu upućenom lideru SNS-a Aleksandru Vučiću, Stoltenberg piše da je počastvovan Vučićevim pozivom da prisustvuje mitingu koji će se održati pod nazivom „Napredna Srbija – od istoka ka zapadu“.

Stoltenberg i Vučić
Stoltenberg i Vučić

„Ponosan sam na Vas, ponosan što smo tako puno uradili zajedno za tako malo vremena na unapređenju naše zajedničke bezbednosti. Ponosan sam što smo Vi i ja uspeli u nameri da NATO i Srbija džinovskim koracima pređu dugi put od ratnog neprijateljstva do mirnodopskog prijateljstva i savezništva za koje se nadam da će biti večno, sve dogod vladate na našu zajedničku dobrobit“, ističe se u Stoltenbergovom pismu.

Generalni sekretar NATO-a na kraju pisma nije krio emocije sa kojima je, kako kaže, primio Vučićev poziv na miting.

“ Biće divno ponovo sleteti na aerodrom gde ćete me dočekati hlebom i soli! Znam da ću biti predivno dočekan na Vašoj konvenciji, aplauzima ogromnog broja ljudi, srećnih što je neprijateljstvo među nama daleko iza nas. Najdivnije je što će naši vojnici ubuduće biti dobrodošli u svaku vašu kuću, što ćemo se u Srbiji osećati kao kod svoje kuće. I što ću Vam ispuniti želju da imate još više vežbovnih aktivnosti sa nama. Srca punog radosti čekam naš novi susret. Nadam se da i Vi isto osećate. Srdačno, Vaš Jens“, napisao je Stoltenberg.

Aleksandar Vučić je potvrdio za „Informator“ da je dobio Stoltenbergovo pismo, ističući da se raduje što će ponovo imati čast da dočeka generalnog sekretara NATO-a u Beogradu.

„Jens je naš prijatelj, kao i Toni koji savetuje našu vladu. Da citiram istaknutog pesnika Halida Bešlića: ko bi rek’o čuda da se dese! K’o bi rek’o da će taj zločinac Bler, kako sam ga i sam zvao dok sam bio ministar informisanja, danas biti naš dobri prijatelj Toni, čovek koji se nesebično trudi da nas savetuje u našem najboljem interesu! Nemamo nikakvih neprijateljstava i ja ne želim od prijatelja da pravim neprijatelja, a bio sam u nekom periodu ekspert za te stvari. Kada je pao Berlinski zid 1989. godine i kada se svet promenio, ja nisam shvatio šta to znači. Kada se svet opet promenio posle deset godina i kada se sporazumom iz Rambujea tražio slobodan prolaz za NATO kroz Srbiju, ja opet nisam shvatio šta to znači. Zato smo sada to dali NATO prijateljima, našim najnovijim sporazumom, jer sam shvatio da i ja sam mogu da promenim svet i da mi to mnogo znači. Šta ćete više dokaza da se svi mi menjamo i postajemo bolji ljudi?“, rekao je lider SNS-a.

Da Vas podsetimo:  Gde je nestao Marko Blagojević - Cesid?

Vučić je istakao da poslednji sporazum koji je Vlada Srbije potpisala sa NATO pruža osećaj mnogo veće bezbednosti, ekonomskog napretka, političke stabilnosti i trajnog mira u regionu. “ NATO nam je oslobodio parče našeg neba, po kome sada naši avioni slobodno lete, dok nad njima bdiju naši prijatelji iz NATO-a. Mi ostajemo vojno neutralni, a NATO postaje garant i čuvar naše vojne neutralnosti. NATO je i po dosadašnjim sporazumima imao prolaz kroz Srbiju do Kosova i Metohije, da bi tamo čuvao naš narod, a sada će ga još više i bolje čuvati. Ukratko, NATO postaje čuvar mira cele naše zemlje i svih naših građana. Uz NATO ćemo svi mirno i čvrsto spavati: k’o zaklani, kako se to kaže u našem narodu. Taj san nema cenu! I to je samo još jedan dokaz ispravnosti moje politike da mi sada u miru pobeđujemo svuda gde smo mi u ratu izgubili!“, poručio je Vučić.

Osvrćući se na primedbe da potpisivanje poslednjeg sporazuma sa NATO predstavlja udarac odnosima Srbije sa Rusijom, Vučić je rekao da to nije tačno. „Baš sam skoro razgovarao sa zvaničnicima američkog Pentagona koji su nam nedvosmisleno rekli da neće isporučiti Hrvatskoj rakete velikog dometa, već da će takvo oružje izvoziti prema granicama ka Rusiji. To je velika sigurnost za Srbiju, jer mi nismo na granici sa Rusijom, a ako nešto od tog oružja i bude išlo ka toj granici – mi s tim nemamo ništa ! A te licemere, koji hoće da nas vrate u našu prošlost, samo ću podsetiti da ni ja ni naš predsednik više ne mislimo da bi bila velika sreća da se Srbija razvija kao tamo neka ruska gubernija. To sam mislio onda kad nisam shvatao šta to znači. Ja mislim da i u Rusiji danas shvataju da bez NATO-a nije moguće očuvati mir ne samo u našem regionu, nego u celom svetu. A upravo našim sporazumom sa NATO, mi dajemo značajan doprinos očuvanju i izgradnji svetskog mira. Na taj način mi čuvamo i gradimo i naš odnos sa Rusijom“, istakao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Joey i Časni krst. Najčasniji.

Na kraju, lider SNS-a je zamolio građane Srbije da pokažu naše tradicionalno gostoprimstvo prema pripadnicima NATO-a kad god ih vide da prolaze pored njihovih kuća i zgrada. „Malo hleba i soli, a što da ne i slatko, srdačan pozdrav, pa i prijateljski stisak ruke – neće nikoga ništa koštati, a našim prijateljima će puno značiti: da osete da je svaka naša kuća i njihov dom i da im, barem na taj način, pokažemo da cenimo to što su oni danonoćni čuvari našeg mira i naše vojne neutralnosti“, rekao je Vučić na kraju razgovora za „Informator“.

Za kraj, „Informator“ saznaje da će u čast dolaska generalnog sekretara NATO-a Jesna Stoltenberga, na završnom predizbornom mitingu SNS-a biti otpevana pesma kojom se slavi veličina uspostavljanja prijateljskih odnosa između naše zemlje i NATO saveza nakon brutalnog bombardovanja pre 17 godina. Ova slavopojka ima četiri stiha, a izvešće je hor koji će sačinjavati svi učesnici mitinga. Tekst pesme napisane u desetercu, karakterističnom za srpske narodne junačke pesme, glasi:

„Ko bi rek’o čuda da se dese

da nam NATO mostove raznese

a da sad gradimo mi i NATO

mostove prijateljstva, moj bato“

Bogoljub Dražić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime