Vučić postao saučesnik u kriminalu?

0
1133

Aleksandar Vučić je po ko zna koji put najavio da će objaviti tajne ugovore, tačnije, tajni ugovor sa Etihadom. On je na današnjoj konferenciji za novinara napomenuo da će “sledeće nedelje biti objavljen tajni ugovor sa Etihadom”.

tajni-ugovor-fijat
Cenzurisani ugovor sa Fijatom iz 2011. godine

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će sledeće nedelje biti objavljen tajni ugovor sa Etihadom, prenosi Tanjug.

Podsetimo da je Aleksandar Vučić od početka godina nekoliko puta izjavio da će ugovor sa Etihadom biti objavljen. Ni jedna rok nije ispoštovan.

Da li će ugovor sa Etihadom podleći cenzuri kao i ugovor sa Fijatom iz 2011. godine?

Međutim, sa Fijatom će morati da “razgovara” pre nego što kontroverzni ugovor sa tom kompanijom bude dostupan javnosti, rekao je Vučić.

Podsetimo da je Vučić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje kada će biti objavljeni tajni ugovor, napomenuo da ugovor sa Fijatom neće biti objavljen jer je to “najveći kriminal”.

– Što se tiče Fijata na žalost taj ugovor neće biti pokazan. To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali bili bismo optuženi za najveći kriminal, rekao je Vučić u parlamentu krajn jula.

Vučić je danas imao jednu veoma sličnu izjavu kada su mu novinari postavili pitanje u vezi sa tajnim ugovorima.

Ja se ne bih radovao objavljivanju tajnih ugovora da sam na mestu onih koji tobože na tome instistiraju, rekao je Vučić odgovarajući na pitanjen novinara kada će biti objavljeni “tajni ugovori”.

Premijer je dodao da on ništa ne krije, da je ugovor sa Etihadom čist kao sunce, jer “niko tu nije strpao pare u svoj džep niti je opljačkao zemlju“, te da će biti pokazan crno na belo.

Da Vas podsetimo:  Broj stanovnika, birača i nezaposlenih u Srbiji

On je istakao da će se nakon objavljivanja takvih ugovora videti ko je zemlju pljačkao a ko radi pošteno i dodao da su i neki drugi ugovori problematični, između ostalih, o prodaji Beopetrola Lukoilu i neki drugi koji se tiči izgradnje autoputeva.

Javnost ne želi samo da “vidi ko je zemlju pljačkao”. Javnost želi da odgovornevidi  na sudu pravde!

Nameće se logično pitanje: “Ako Aleksandar Vučić zna da su tajni ugovor štetni i ‘kriminalni’, zašto još uvek nije pokrenuta istraga protiv odgovornih?”

Skrivanjem štetnih tajnih ugovora Aleksandar Vučić postaje saučesnik u prikrivanju kriminalnih radnji!

Objavljivanje tajnih ugovora ove vlade i ranijih vlada na čelu sa DS-om neće rešiti suštinski problem. Potrebno je pokrenuti istragu, procesuirati i kazniti odgovorne pojedince. Objavljivanje ugovora je propratna pojava.

Javnost najviše traži objavljivanje tajnih ugovra jer nadležne institucije nisu našle za shodno da pokrenu istražni postupak.

Šta je Aleksandar Vučić trebalo da uradi kako ne bi bio etiketiran kao saučesnik u kriminalnim radnjama: 

1. Čim je saznao da su tajni ugovori štetni, trebalo je odmah da inicira formiranje radne grupe koja bi ispitala štetnost tih ugovora i utvrdila odgovornost pojedinaca;
2. Sve prikupljene dokaze i tajne ugovore je trebalo da prosledi nadležnim organima gonjenja koji bi zatim izvršili dodatnu istragu;
3. Nadležne institucije prikupljene dokaze zatim prosleđuju sudu;
4. Sud odlučuje da li je došlo do kršenja zakona i osuđuje odgovorne pojedince i/ili institucije na kazne propisane zakonom.

Očito je da moćne lobističke grupe ne dozvoljavaju da se ugovori sa velikim svetskim kompanijama objave u javnosti. Da premijer na neki način nije ucenjen, odavno bi se ugovor sa Fijatom i ostalim kompanijama našao na sudu javnosti.

Da Vas podsetimo:  Priča iz grada: Plata od 10.000 dinara

Na ovaj način, Aleksandar Vučić postaje saučesnik u prikrivanju kriminalnih radnji prethodnika.

Teleprompter

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime