Vučić pred Žiofreom: Svetom Petru da se žalimo što smo pregovore s Kosovom izmestili u EU

1
136

„Mi smo sebi zapržili čorbu kada smo doneli odluku da se pregovori premeste u EU i sada možemo Svetom Petru da se žalimo zbog toga, jer oni Kosovo posmatraju, šta god vam govorili, ili kao nezavisnu državu, ili bi nas vodili ka tome da Kosovo bude nezavisna država“, kazao je večeras predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom misije EU u Beogradu.

Za manje od nedelju dana ponovio je ono što vidi kao najveću grešku bivše vlasti u vezi sa Kosovom, ali i uopšte srpskog poteza u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, prenosi portal KoSSev

Kaže da slobodno govori o ovoj grešci i pred zapadnim predstavnicima, kao što je to večeras bio Emanuel Žiofre, ali primećuje i da je ambasador EU „fer primetio“ da mora da se „gleda viša slika“.

Viša slika se tiče izveštaja Evropske komisije za Srbiju, ali i opredeljenja same EU da, kako je kazao Žiofre, nema namere da se sa Srbijom „zamrzne proces“, već da se „nastavlja sa radom“ na putu evropskih integracija.

„Nastavljamo da se angažujemo sa Srbijom da napreduje ka Evropskoj uniji, i to ostaje naš cilj“, naglasio je na zajedničkoj konferenciji za medije večeras u Beogradu.

Žiofre je prethodno predao izveštaj predsedniku Vučiću i ministarki u ostavci za evropske integracije Jadranki Joksimović, zahvaljujući im se javno na, kako je opisao, dobroj saradnji u proteklih 12 meseci.

„Izveštaj predstavlja ozbiljan i sveobuhvatan dokument baziran na činjenicama, koji pokazuje način na koji Srbija napreduje na evropskom putu“, kazao je Žiofre.

A izveštaj pokazuje da je Srbija nazadovala kada je reč o spoljnim odnosima i usaglašenosti sa spoljno-bezbednosnom politikom EU, nije imala napredak po pitanju medija i slobode izražavanja, „relativno pozitivnu situaciju“ u oblasti privrede, određeni napredak u pravosuđu i ograničeni u borbi protiv organizovanog kriminala.

Da Vas podsetimo:  Miloš Ković - Živimo veliku izdaju, po tome će nas pamtiti buduće generacije!

Najveća kritika se odnosi na usklađenost sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom kada je u pitanju trenutno centralno pitanje za EU – odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajinu i sankcijama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji. Za razliku od prošle godine kada je usklađenost sa evropskom spoljnom politikom bila 64 odsto, sada, nakon ruske agresije je 45 odsto.

U izveštaju je ocenjeno štaviše i to da su brojne aktivnosti Srbije i niz izjava koje su stizale od najviših državnih funkcionera – bile u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU.

Negativnu ocenu Srbija je dobila i u pogledu odnosa sa Kosovom – zbog izostanka napretka u pregovorima.

Zbog toga se i od Beograda i od Prištine ponovo traži da hitno za pregovaračkim stolom u okviru Briselskog dijaloga pronađu kompromisno rešenje, uz napomenu da je to uslov za napredak na putu ka EU.

„Sankcije Ruskoj Federaciji – to je suština, ali i klackalica. Nekada će to biti Ruska Federacija, nekada Kosovo i Metohija, u svakom slučaju naše je da radimo zbog naših građana čvrsti snažni opredeljenji za reforme“, naglasio je večeras Vučić.

Ponovio je da je politika Srbije neuvođenje sankcija Rusiji ali i da će Srbija uzeti u obzir sve što je i Žiofre kazao za Srbiju da razmotri.

Inače, predsednik je više puta naglasio večeras da je dokument važan za Srbiju i da je saglasan sa tačnošću onog kako EU sagledava Srbiju, te iako uzima u obzir sve što je i Emanuel Žiofre večeras govorio o tome da EU podržava Srbiju i evropske integracije, ipak odgovara da u to „ne polaže velike nade“.

Nakon što su danas objavljeni pojedinačni izveštaji za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i poseban izveštaj i za Kosovo, i u Beogradu i u Prištini najviši predstavnici – Aljbin Kurti u Prištini, kao i Vučić u Beogradu, održali su zajedničke konferencije za medije sa šefovima evropske misije. U Prištini je to bio Tomaž Sunjog.

Da Vas podsetimo:  Milovan Bajagić - Ovo je samo početak, istorija nas uči da nema slučajnosti!

1 KOMENTAR

  1. “ Mi smo sebi zaprzili čorbu “ ……PETOOKTOBARSKIM PUČEM , kada su kao „zahvalnst“ za organizaciju i financiranje puča , preuzete neke “ OBAVEZE “ !! Neispunjavanje tih obaveza za Djindjića je bila čista smrtna kazna. Dakle, nije se „slučajno“ problem KiM izmjestio u E U !!! Nije slučajno počela VELEIZDAJA DRZAVE I NARODA . Ona ( veleizdaja ) je rezultat trgovinskog ugovora – kupoprodaje. “ Vi nam omogućite da se dočepamo vlasti , a mi ćemo prema Vama biti poslušni pačići, koloko god to koštalo Drzavu i Narod “ !!! Da nije tako, da dio te kupoprodaje nije i sam Vučić…………… kakav bi bio problem proglasiti sve dosadašnje pregovare u kojem su posrednici bili E U NEVAZEĆIM , jer je Srpska strana ispunila baš sve, a Šiptarska baš ništa i vratiti se u O U N , gdje imamo čvrst podršku Rusije i Kine !! Činjenica jeste da se Vučić “ batrga “ , i svoj dug otplaćuje u „ratama“ , i Kosovo je priznao „de racto“ ali ne i „de jure „…..biti će da mu je sudbina Djindjića stalno u mislima !!! Naš problem je što je i veći dio „opozicije“ pod jarmom preuzete “ OBAVEZE “ ………..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime