Vučić protiv medija: juče „Evropljanin“, danas „Tabloid“

2
1026

vucic-protiv-medija-1Drugim dolaskom na vlast Aleksandar Vučić je promenio sve: ženu, prijatelje, kumove, stanove, automobile, bankovne račune, saradnike, ideologiju, sponzore, gazde… Sve, samo ne ćud. Opstanak na vlasti pokušava da obezbedi na isti način, zloupotrebom svih državnih institucija, naročito policije i pravosuđa, i kolektivnom hipnozom preko medija.

Cilj mu je isti – uništenje svakog nepodobnog pojedinca koji ima makar i minimalnu mogućnost uticaja na javnost. Kao uverljivo najpametniji i najhrabriji srpski političar, Vučić zna da jedinu prepreku njegovim diktatorskim ambicijama predstavlja sloboda mišljenja i govora. Uveren da je jači od istine, beskrupulozno se obračunava sa svima koji više veruju svojim očima nego njegovim lažima. U ostvarenju tog cilja sada se služi samo malo izmenjenim metodama. Kad je prvi put bio na vlasti, pre 15 godina, brutalno se obračunavao sa neistomišljenicima, pravio je crne liste, javno pretio osvetom i kreirao medijske, policijske i sudske hajke. Predvodio je progon Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i nedeljnika „Evropljanin“ i sa šampanjcem proslavio njegovu likvidaciju. I danas bi priredio žurku u svom vinskom podrumu kad bi čuo da je izrešetan neki od retkih njegovih aktuelnih kritičara, jedini mu je problem što krvavi trag iza Ćuruvije još nije izbledeo. zato više ne objavljuje spiskove za odstrel i ne preti, bar ne javno.

Uzalud se trudi, stara zlodela neće sakriti novim.

Kao ministar u vladi Mirka Marjanovića, 20. oktobra 1998, Aleksandar Vučić je u Skupštini izdejstvovao izmene zakona o informisanju. U obrazloženju je naveo suštinsku potrebu za konačnim obračunom sa „domaćim izdajnicima i stranim špijunima“, koji se, kako je isticao, nalaze u vrhu mnogih tzv. nezavisnih medija. Kakva represija čeka sve nepodobne novinare i novine videlo se po odredbama koje su suđenja izmestile u prekršajne sudove, postupak ograničile na samo 24 sata od podnošenja tužbe i predvidele drakonske kazne.

Da Vas podsetimo:  Šapić se raspravljao sa novinarom N1 o istraživanju BIRN-a: Kažu oni svašta…

vucic-protiv-medija-2Na današnji dan, 23. oktobra, održano je prvo suđenje po tom, Vučićevom, zakonu. Lično je Vučić montorao proces. Po njegovom nalogu, tužbu protiv Slavka Ćuruvije i magazina „Evropljanin“ podneo je Patriotski savez Beograda zbog „Pisma predsedniku“, kojim se, navodno, poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka. Farsom je upravljao prekršajni sudija Mirko Đorđević, koji je ekspresno izvršio Vučićev nalog i izrekao kaznu od 2.400.000 dinara, odnosno 400.000 nemačkih maraka. Posle toga, sve je bilo stvar rutine – plenidba imovine, zabrana rada, rasturanje redakcije, novi sudski postupci, čak i zatvorske kazne, sve do onih 18 metaka u Ćuruvijina leđa.

Na današnji dan, 23. oktobra 2014, u vreme druge Vučićeve diktature, na kioscima nema „Tabloida“. Tiho, bez ličnih verbalnih ataka na Milovana Brkića, glavnog urednika tog magazina, bez prejake satanizacije preko režimskih medija i bez staljinističkih suđenja, Vučić je sprečio objavljivanje „Tabloida“, medijskog provoborca u odbrani prava na istinu.

vucic-protiv-medija-3vucic-protiv-medija-4Epilog je isti. Opoziciju sada, kao i u vreme progona Ćuruvije, ne zanimaju udari na medije. Kolege, kao što su 1998. smatrale da Vučićev „zakon protiv Ćuruvije“ i nije loš, danas ne zanima sudbina „Tabolida“. Čitaocima se nude naprednjački bilteni koji se takmiče u hvalospevima velikom vođi. Dakle, diktator je pobedio.

Ćuruvija već 15 godina mrtav leži na Novom groblju. „Tabloid“ živi makar na internetu. I takav, nepristupačan za većinu srpske publike, ipak predstavlja pretnju za Vučića. A njega znam, znam da se neće smiriti. Ćuruviji je pretio osvetom. Đinđiću je obećao da će ga „istrebiti kao gubu iz torine“. U oba slučaja je održao reč. Zato verujem da progon nad „Tabloidom“ nije završen. No, nema veze, u borbi za slobodu mora da se strada.

Da Vas podsetimo:  Da li su kazne za napade na novinare previše blage?

Predrag Popović

2 KOMENTARA

  1. Cudi me da je autor teksta izostavio da je Vucic, koji je ironicno zvao milijardera Miskovica „covek sa jednim sakoom“ propustio da je Vucic promenio svoj stil oblacenja. Umesto jedne jakne i sakoa, kako smo ga ranije vidjali, sada menja svakodnevno sakoe i odela. Imajuci u vidu da zivi od plate i sve placa sam, onda ne razumem zasto ne podeli sa narodom njegovo znanje, da i oni sa jednom platom mogu da rade kao Vucic i da ih komsije pozdravljaju sa „Dobro jutro komsija sa sto odela“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime