Vučić ukida ekonomsku šansu i nadu Srbije

0
1278

aleksandar-vucic-pracenje-prisluskivanje

Povodom današnje konferencije za medije predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, u ime Pokreta Dveri oglasio se član Starešinstva Boško Obradović:

Politika Evropska Unija nema alternativu, koju je započeo Tadićev, a nastavio Dačićev i Vučićev režim, već nas je mnogo skupo koštala u prethodnom periodu.

Zbog ulaska Srbije u EU po svaku nacionalnu cenu već su žrtvovani mnogi nacionalni i državni interesi: od predaje vojnog i političkog vrha Haškom tribunalu, antiustavnog tzv. Briselskog sporazuma i gašenja institucija države Srbije na Kosovu i Metohiji, do sklapanja jednostranog i ekonomski štetnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Time što je prihvatila diktat iz Brisela da sa državnog nivoa ne podrži veći izvoz na upražnjeno rusko tržište, od danas na oltar religije evrofanatizma Vlada Srbije spremna je da žrtvuje i jedine preostale šanse i nade za ekonomski i poljoprivredni opstanak i razvoj Srbije.

Kao prvo postavlja se pitanje kakve to Srbija moralne ili bilokakve druge obaveze ima prema EU? Mi nismo članovi EU i taj put pridruživanja previše dugo traje uz brojne negativne ustupke. EU nas je bombardovala, uvodila sankcije, ucenjivala, pritiskala i ekonomskiizrabljivala na različite načine, da bi danas od nas tražila moralnu solidarnost i da ne iskoristimo istorijsku šansu za povećani izvoz u Rusiju.

Pre svega, i da nema ovoliko upražnjenog prostora na ruskom tržištu, Srbija bi morala da traži nova tržišta van EU i da sa državnog nivoa pomogne domaću proizvodnju i izvozno orijentisanu industriju, a jedno od najvažnijih novih tržišta u tom pravcu jeste upravo tržište Rusije, Carinske i buduće Evroazijske Unije na čelu sa Rusijom.

Danas smo svedoci da se Vlada Srbije odriče te perspektive zarad maglovite EU budućnosti, jer u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da kaže da ćemo i kada ući u EU, a sve više je glasova kojigovore da je EU unija prošlosti i da je njena budućnost pod velikim znakom pitanja.

Da Vas podsetimo:  PREDNACRT ZAKONA O ZAŠTITI SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILIČNOG PISMA: Ćirilica obavezna od preduzeća i fakulteta, do računa i potvrda

Da li je u takvom trenutku razumno odreći se sopstvene ekonomske i poljoprivredne šanse? I koji je onda smisao odlaska naše ministarke poljoprivrede u Rusiju, kada ona tamo ne sme ništa da dogovori sa ruskim partnerima? I to ne samo za ovu, nego i za sledeću godinu, kada smo tek mogli da pripremimo mnogo veću proizvodnu ponudu?

Ovo je samo još jedan od dokaza šta su sve srpske vlasti od 5. oktobra 2000. do danas spremne da žrtvuju zarad pogubnog puta u EU, kao i višegodišnjih tvrdnji Dveri da vlasti ne smeju da razvijaju jače odnose sa Rusijom zbog ucena iz EU. Pokret Dveri izražava oštro suprotstavljanje ovakvom stavu Vlade Srbije.

Kada se Dveri budu pitale i odlučivale, država će svim mogućim sredstvima subvencija, kredita i izvoznih garancija pomoći domaće poljoprivrednike, poljoprivredne zadruge i prehrambenu prerađivačku industriju kako bi povećali proizvodnju i izvoz, uz strateški sporazum sa Ruskom Federacijom u cilju garantovanog otkupa domaćih proizvoda.

Info služba Dveri

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime