Dmitrović Vučića druka, a Novosti bruka

0
1006

aca-ratkoU svom obraćanju preko sajta „Večernjih novosti“ pompezno nazvanom „Laži Televizije N1“, Ratko Dmitrović, direktor i glavni i odgovorni urednik „Novosti“, ne samo da je lagao, već je premijera Srbije prikazao kao plačljivca i kukavicu, a svojim iskazanim neznanjem obrukao sve zaposlene u Kompaniji.

Spočitavajući Jugoslavu Ćosiću i „Televiziji N1“ nekakvu zaveru zbog jednog lapsusa izgovorenog u emisiji „Presing“, Dmitrović se toliko zaneo da je konačno napisao kako ga je Aleksandar Vučić zaista zvao zbog smene Srđana Škora. I to vidno uznemiren i uplašen da bi mu takav način smenjivanja šefa deska „Večernjih novosti“ mogao biti pripisan kao cenzura. Hrabri Dmitrović ga je, kako sam navodi, utešio rečima „sve ti to ide u rok službe“. Po sistemu, ionako ti svašta pripisuju, pa jedan Škoro više ili manje, neće ništa promeniti. Podsećanja radi, u listu „Politika“ od 23. maja 2014. godine, obrazlažući razloge smene Srđana Škora, Dmitrović je naveo da je Vučić isuviše inteligentan da bi zvao zbog nekog tako nebitnog čoveka kao što je šef deska „Večernjih novosti“!

Da li je Vučić zvao ili ne, neka svako proceni sam. Ali, dokument poreske uprave koji je objavio Savet za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, gde rukovodstvo Novosti na čelu sa Dmitrovićem tvrdi da ne plaća porez prema instrukcijama dobijenim od premijera, daje novu dimenziju u odnosima Vučić – Dmitrović. I ne samo to. Jasno otkriva i kako funkcionišu stvari na medijskoj sceni Srbije.

To što je Vučić postavio Dmitrovića i njegovog zamenika na čelo „Novosti“ i dao im uvredljivo visoke plate, oni su to shvatili bukvalno, misleći da imaju mandat da mogu da rade šta hoće. Pa tako Dmitrović izdvaja još jednu tešku izgovorenu laž na „N1“, da je Srđan Škoro bio nekakav urednik u „Večernjim novostima“. Tvrdeći kako to nije istina i objašnjavajući da šef deska nema status urednika!!! Zbog ovakvog Dmitrovićevog kolosalnog otkrića danima su mu se smejali brojni novinari, praveći sprdnju i od njega, i što je još strašnije od svih zaposlenih u Novostima. S pravom se pitajući, ako već prvi čovek pokazuje toliko neznanje, kakvi su tek onda ovi ostali. Dmitrović ima legitimno pravo da bruka sebe do mile volje i to mu nije prvi put, ali ipak bi morao da vodi računa da ovakvim svojim postupcima dodatno ponižava i sramoti sve zaposlene u Novostima. Ali, nije Dmitrović kriv zbog toga, on jednostavno nije svestan da ne zna. Kriv je onaj koji je takve neznalice doveo na čelo „Novosti“ i onda dobio ovakvu blamažu. I stalni predmet za podsmeh. Dmitrovićevo pisanje i ponašanje jednostavno vređa svaku inteligenciju, čak i onu prosečnu.

Da Vas podsetimo:  Borbu protiv promocije nasilja na TV zakon prepušta REM-u, pred čijim očima su kriminalci postali TV zvezde

Za neupućene, pa samim tim i za Dmitrovića, mora se reći da je šef deska u dnevnim novinama urednik nad urednicima, da je u impresumu (pogledajte svaku novinu) uvek potpisan odmah iza glavnog urednika, njegovog zamenika ili pomoćnika, da je član Kolegijuma, a članovi tog tela ne mogu biti oni koji nisu urednici, da je operativno prvi čovek dnevne novine, da zbog svega navedenog ima i veću platu od ostalih urednika, da se pita i odlučuje u hodu o mnogo stvari… No, Dmitrović je odavno postavio drugačije standarde u novinarstvu, pa nije ni čudo zašto je stanje u profesiji trenutno ovakvo. Jer, ljudi ala Dmitrović, nažalost, još odlučuju o svemu.

Optužujući druge za laži Dmitrović je, naravno, preskočio istinu. Nije objasnio prave razloge zašto je Srđana Škora isterao iz „Večernjih novosti“? Zar nezadovoljstvo nečijim radom na nekom tako nevažnom mestu kao što je za Dmitrovića šef deska, može biti razlog za izbacivanje iz lista? Pogotovu što je Škoro pre dolaska Dmitrovića na čelo Novosti bio urednik hronike, nedelje i dopisne. Zašto je kazna za loš rad proterivanje u list „Sport“ sa ciljem dobijanja otkaza, Dmitrović nije objasnio. Kao što nije objasnio zašto Srđan Škoro prima platu godinu dana, a ništa ne radi. Namerno je prećutao da posle njegovog saslušanja u sudu 1.decembra, sledi presuda za nezakonito premeštanje Škora u „Sport“. Ko zna, možda ga sve to čini dodatno nervoznim.

Preskočio je da kaže i da tek predstoji suđenje za diskriminaciju i mobing koji je permanentno sprovođen nad bivšim šefom deska od njegovog gostovanja na Jutarnjem programu RTS, pa sve do danas. Da je inspekcija rada utvrdila nezakonitosti u kažnjavanju Srđana Škora i naložila da mu Novosti moraju nadoknaditi svaki dinar koji su oteli u procesu degradiranja. Takođe je, preskočio da navede da ga je isključivo zakon sprečio u pokušaju uručenja otkaza Škoru, pa ga je nemajući kud, trenutno rasporedio na mesto novinara u list „Zov“.

Da Vas podsetimo:  Krvava nedelja i za novinarstvo: Najmanje 12 ubijenih reportera i snimatelja u ratu Izrela i Hamasa

Najlicemernije od svega u Dmitrovićevom tekstu „Laži Televizije N1“ je spominjanje slučaja smene i otkaza naše koleginice Antoanele Rihe i primedbe Ćosiću što o tome ne govori. Pogledajte da li su Dmitrović i Novosti napisali bilo šta o tom događaju. Da li su stali u odbranu Rihe na bilo koji način. Nisu naravno, niti će. Dmitrović upućuje da odgovor zašto je to tako potražite u prelistavanju „Večernjih novosti“, „NIN-a“ i gledanju „N1“.

Prelistavanjem „Večernjih novosti“ jedino što možete videti je da nema istinskog šefa deska, da su zbrka i neznanje u glavama onih koji trenutno rukovode Kompanijom napravile haos i to ne samo na stranicama lista, već i u celom preduzeću, gde se trenutno bez ikakvih vrednosnih kriterijuma prave spiskovi za tehnološke viškove…

Javi li se zbog svega toga Vučić ponekad, onako uplašen, da mu Dmitrović znalački pruži reči utehe, javnost bi baš volela da zna?

Srđan Škoro

srdjanskoro.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime