Vučića za predsednika Srbije?

1
1403

aleksandar_vucic_u_pozarevcu_izbori_2016Jačanje ili slabljenje moći Aleksandra Vučića?

Sve su češća istraživanja javnog mnenja kao i izjašanjavanja političkih struktura SNS da bi bilo najbolje rešenje kada bi kandidat za predsednika Srbije bio sadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić. Zašto su političke oligarhije u SNS zainteresovane da Aleksandar Vučić bude kandidat za predsednika Srbije?Očigledno je želja dela rukovodstva SNS da preko predsedničkih izbora budu i prevremeni parlamentarni izbori ali izbori u Beogradu, sa namerom osvajanja pune vlasti. Pored toga postoje i neki drugi mogući razlozi unutar partijske kombinatorike. Računa se u strukturama SNS da bi na predsedničkim izborima na proleće 2017. godine u prvom krugu za predsednika Srbije bio izabran Aleksandar Vučić, a SNS bi mogao osvojiiti 130-150 mandata i mogao bi se osloboditi nekih pritisaka koalicionih partnera, pre svega SPS-a i drugih stranaka.

Moć i interesi partijske oligarhije

Drugi mogući partijski razlog u SNS da Aleksandar Vučić bude kandidat za predsednika Srbije, jeste mogućnost da Aleksandar Vučić kao sadašnji predsednik vlade sa „neograničenom“ vlašću i velikom kontrolom nad strukturama partije, ministrima i direktorima javnih preduzeća, sada bude predsednik Srbije sa znatno manjim ovlašćenjima i time se ojačaju lokalni moćnici i partijski tajkuni kao u vreme vlasti DS i Borisa Tadića. Ovde se radi i o potrebi oslobađanja straha i pritiska lokalne vlasti i partijskih mreža od autoriteta i lične moći Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić kao predsednik vlade ima moć ne samo nad vladom, ministrima i javnim preduzećima, već je i „siva eminiencija“, ali i „strah i trepet“ u poslaničkoj strukturi SNS u parlamentu Srbije. Izbor Vučića za predsednika Srbije „relaksirao“ bi partijsku strukturu SNS i otvorio put nekim drugim političkim funkcionerima za lidersku poziciju u vlasti. Moguće je da i neki strani faktori očekuju „pomeranje“ Vučića sa trona predsednika vlade, kako bi SNS još neko vreme ostala na vlasti bez težih unutrašnjih sukoba i podela.

Da Vas podsetimo:  Nikola Varagić: Strah od bolesti, smrti i vlasti

Planovi političke „zavere“ u SNS

Politička praksa i autoritet Aleksandra Vučića u SNS je takav da Vučić neće „olako“ bez političke borbe dati premijersku fotelju koja mu sada omogućava neprikosnovenu vlast. Ako postoje neki dublji razlozi onda su oni na relaciji političke podele u SNS, spoljnih pritisaka ili smanjenja političke energije Aleksandra Vučića. Dok je Vučić lider SNS i premijer, on drži stvar u svojim rukama. Izbor za Predsednika Srbije podrazumevao bi moguću opciju da Vučić kao Tomislav Nikolić odstupi sa mesta šefa stranke što mu obara ličnu moć. Taj put za Vučića ne bi bio samo razvlašćivanje, već i namere da unutar svoje partije bude oboren u datom času vlasti. Velika podrška u SNS prema Aleksandru Vučiću nije „prirodna“ već interesna za dobijanje velike moći funkcionera SNS na svim nivoima vlasti uz korupciju i nepotizam kao što je bila praksa u SPS ili DS u periodu najveće vlasti. Treba se podsetiti kako su Slobodana Miloševića napustili ili se od njega ogradili najbliži saradnici koji su s njim bili u vlasti od 1986. i kasnije. Slično je bilo i sa Borisom Tadićem i njegovom oligarhijom od 2004. do 2012. godine, ali i Koštunice i DSS od 2000-2008. godine..Vučić ima od koga da nauči i oko vladanja i lične moći, ali i političkog pada.

Ne(verni) Toma i „gospodar“ Vučić

Tomislav Nikolić je po svim analizama najbolji zaštitnik Aleksandra Vučića da vlada kao predsednik vlade sa opcijama čestih izbora do 2021 godine. Postoje i najave promene ustava Srbije i mogućnosti da se predsednik Srbije bira skupštinskom većinom. Tomislav Nikolić ima značajnu podršku iz Rusije i Kine i na taj način daje Vučiću značajnu podršku u ravnoteži odnosa između Zapada (EU) i Istoka (Rusija i Kina). Tomislav Nikolić je vidno oslabio svoju poziciju u SNS prepuštanjem partije Aleksandru Vučiću i sada je njegova politička sudbina za drugi mandat vezana za Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić u Tomislavu Nikoliću realno vidi najbolju podršku i „zaštitu“. Predsednik SNS i predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić od dolaska Tomislava Nikolića kao predsednika države pušta „probne balone“ kritike unutar SNS prema Tomislavu Nikoliću i tako ga drži na „političkoj distanci“, odnosno vrši značajan pritisak i sondažu njegove pozicije. Istovrmeno, Aleksandar Vučić zna da svaki drugi kandidat iz SNS sem njega i Nikolića ne bi imao ozbiljnu snagu da stane na „crtu“ dr Vojislavu Šešelju ili kandidatu drugih opozicionih partija. Međutim, jedno je sigurno. Svaki naredni izbori u SNS i prevremeni izbori u Srbiji, smanjivaće uticaj i moć Aleksandra Vučića i jačanje partijskih frakcija i klanova uz podršku moćnog kapitala i stranih uticaja.

Da Vas podsetimo:  Zašto je zapad stavio veto Srbima na Jadran

Tomislav Kresović

www.vidovdam.org

1 KOMENTAR

  1. Вучићева моћ ће слабити због жеље моћног капитала и страног утицаја? Што треба да нам каже да нас он од њих штити? Кресојевић мора да се шали. Неслано.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime