Prema uredbi Vlade, Vučićev brat nema pravo da ga obezbeđuje Vojska Srbije!

0
2117

Prema uredbi Vlade Srbije iz 2010. godine, nigde ne piše da brat predsednika Vlade ima pravo na lično obezbeđenje.

kobre

FOTO: Telegraf

Prema Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, koju možete pročitati na zvaničnom sajtu BIA, pravo na državno obezbeđenje imaju sledeće ličnosti:

– predsednik Republike;
– predsednik Narodne skupštine;
– predsednik Vlade;
– ministar spoljnih poslova;
– ministar odbrane;
– ministar unutrašnjih poslova;
– načelnik Generalštaba Vojske Srbije;
– direktor Bezbednosno-informativne agencije;
– direktor Vojnobezbednosne agencije;
– direktor Vojnoobaveštajne agencije;
– direktor policije;
– strani državnici – nosioci najviših državnih funkcija tokom službenih poseta
Republici Srbiji.
– nosioci najviših pravosudnih funkcija i drugi državni funkcioneri u zavisnosti od procene ugroženosti a po preporuci Biroa za koordinaciju rada službi.

Gde ste vi tu pročitali “brat predsednika Vlade”? Da on možda ne spada u kategoriju “drugi državni funkcioneri”, a da mi ne znamo da radi za državu?

Prema pisanju medija povodom “brutalnog prebijanja premijerovog brata”, Andrej Vučić je bio u pratnji dvojice pripadnika VOJSKE iz obezbeđenja premijera.

Izvinjavamo se, ali ovo moramo napisati velikim slovima: ZAŠTO VOJSKA ČUVA VUČIĆEVOG BRATA?

Ti pripadnici Vojske, o kojima mediji pišu, nisu obični vojnici, već pripadnici specijalne jedinice pod nazivom “Kobre” – profesionalni vojnici, koji se brinu o bezbednosti vojnog vrha i predsednika Vlade, između ostalog.

“Kobre” su čuvale svakog predsednika države sve dok Tomsilav Nikolić nije tu tradiciju prekinuo. Svaki predsednik ima slobodu da bira između policije i Vojske. Tomislav Nikolić je odabrao da ga čuvaju pripadnici Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP Srbije, a ne profesionalni vojnici (Kobre).

Prema pisanju “Politike” iz 2013. godine, policijsko obezbeđenje u Srbiji ima 58 osoba, koje danonoćno čuvaju pripadnici Uprave za obezbeđenje MUP-a Srbije. Obezbeđenje državnih bezbednosnih službi ima više od 20 sudija i tužilaca, kao i pojedini novinari i sportisti, piše “Politika”.

Da Vas podsetimo:  Država „Milenijum timu“ prošle godine dala poslove vredne gotovo 12 miliona evra

Međutim, broj zaštićenih je veći, jer osim MUP-a za poslove bezbednosti ličnosti, prema uredbi vlade, zaduženi su i Bezebednosnoinformativna agencija (BIA), Vojnobezbednosna agencija (VBA), Vojna policija i jedinice Vojske Srbije.

Ukupan broj osoba pod zaštitom državnih službi bezbednosti je tajna i on varira u zavisnosti od procene ugroženosti, koja je uslovljena društvenim prilikama, političkom i ekonomskom situacijom u Srbiji.

Čak ni svi članovi Vlade nemaju obezbeđenje, ali ga zato ima brat Aleksandra Vučića.

Da budemo korektni, i obični građanin ima pravo da zatraži državno obezbeđenje. Međutim, da bi se nekome dodelilo državno obezbeđenje, potrebno je prvo da se izvrši bezbednosna procena i da se ustanovi da li je nekome zaista ugrožena bezbednost.

Na osnovu kojih bezbednosnih procena je ustanovljeno da je od životnog značaja da brata Aleksandra Vučića obezbeđuje, ni manje ni više nego VOJSKA?

Samo da napomenemo, Slobodana Miloševića su čuvale “Kobre”. Pa vi sada uporedite: Milošević vs. Vučićev brat.

Da ironija bude još veća, Aleksandar Vučić je 2012. godine naglasio da se previše novca troši na obezbeđenje.

– Svakako da nećemo bilo čiju bezbednost ugroziti, niti će obezbeđenje biti oduzeto nekome ko je ugrožen, ali se definitivno mora uraditi procena kome je i koliko obezbeđenje potrebno, jer su državni troškovi zaista ogromni, a sigurno je da mnogima ne treba toliko veliko obezbeđenje kao što ga sada imaju, rekao je Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade, za “Press”.

Bivši ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, takođe je izjavio da “ogroman deo budžeta MUP-a Srbije odlazi na obezbeđenje”.

– Osim plata, mi dajemo automobile, novac za gorivo, troškove za putovanja. Još pre godinu dana sam ukazao na to da mi obezbeđujemo i nosioce pravosudnih funkcija i zaštićene svedoke, i sve za koje se proceni da su ugroženi. A budžet nam se stalno smanjuje. Ne želim nikome da ugrozim bezbednost, ali neka racionalizacija moraće da se napravi, izjavio je Dačić za Press 2012. godine.

Da Vas podsetimo:  Možemo li očekivati imena onih koji su pustili Iliju da ubije oca, majku i dedu?

Smanjili smo troškove tako što je Vučićev brat, protivno uredbi Vlade i razumu, dobio vojnike da ga čuvaju, da bi oni u centru Beograda, na dan kada je ceo grad bio pod teškom policijskom opsadom, izazvali skandal neviđenih razmera, obračunavši se sa pripadnicima Žandarmerije jer im se nisu sviđala njihova naređenja!

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime