Vučićev sporni poziv

„Unutrašnji dijalog“ o KiM

4
1063

 

Evo šta je sporno/neprihvatljivo, u Vučićevom pozivu da se od septembra povede „široka rasprava o KiM“.

Prvo sam Vučić kao ličnost koja „poziva na dijalog“. Ne može raspravu da pokreće Vučić koji je potpisivanjem Briselskih sporazuma izvršio krivično delo pomaganja u ugrožavanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vucic-potpisOdnosno, može kada prethodno stavi van snage Briselske sporazume. Svako učešće u raspravi koju pokreće Vučić, a da prethodn nije javno priznao ogromnu grešku i štetu koju je napravio potpisivanjem Briselskih sporazuma, objektivno znači podršku Vučiću, nezavisno od toga šta bi ko u tom razgovoru izgovorio ili zastupao.

Isto kao što se 11. jula može ići u Potočare kada Bakir ili neki budući Bakir u Sarajevu kaže da zločin u Srebgrenici NIJE genocid. Preduslov je da su svi sagovornici, a naročito onaj ko raspravu pokreće, na strani istine i pravde. U suprotnom je sve samo marketing vlasti i cirkuska vrteška loše prikrivenih zapadnih interesa u pogledu KiM

Tako i ovo sada što se predlaže, svaka rasprava o Kosovu koju organizuju oni koji su direktno i svesno kršili Ustav, objektivno znači pristanak na to da je izvršeno pravno i političko nasilje u pogledu Kosova, ili prihvatljivo ili zanemarljivo, a za mnoge VIP zvanice u raspravi bojim se i poželjno stanje.
Drugo, da je Vučić stvarno zainteresovan za dobro rešenje problema KiM, on bi raspravu pokrenuo 2012. godine. Sa težištem na konsenzusu oko otklanjanja svih nedostataka koji su doveli do secesionističkih postupaka tzv.Prištine, počevši od snaženja i modernizacije Vojske Srbije, koja bi do danas već bila na nivou da može vojno, ako zatreba, da izađe na granicu sa Albanijom.
Ovako, sprovede sve što je obećao zapadu i verovatno više od toga, a onda pokreće raspravu da bi svi bili u blatu u kome se on valja pet godina.

Da Vas podsetimo:  Plamičci otpora

Treće, o KiM se ne može pokretati rasprava, a da prethodno nije izričito navedeno da je Ustav okvir u kome će se rasprava voditi. Dakle, ne Vučić, nego bilo ko to ne može da organizuje i pokreće, na način kao da se o pitanjima državnog uređenja i posledično teritorijalnog inegriteta zemlje može bezobalno raspravljati. U naučnim radovima je veća sloboda moguća, ali je zato ista omeđena pravilima nauke.

Ako se želi rasprava o temama koje su izvan ustavnog okvira, onda je ona moguća isključivo u proceduri promene Ustava.

Ali to onda nužno zahteva od Vučića:
a) da se sve što je suprotno Ustavu stavi van snage,
b) da se od strane inicijatora jasno iskaže politički cilj – promena položaja KiM u ustavnom poretku Srbije i
v) da se objavi jasan predlog u kom pravcu se želi izvršiti promena položaja KiM.

Svaka rasprava izvan ovog okvira, je zakonom zabranjena i predstavlja krivično delo. Nije dozvoljeno javno „lamentirati“ o teritorijalnom uređenju Srbije, van postupka koji je utvrđen, jer bi to značilo pozivanje na rušenje ustavnog poretka Srbije.

U najkraćem, može se raspravljati: a) u okviru Ustava, b) izvan okvira Ustava, ali samo u postupku promene Ustava sa jasno iznetim stavom pokretača inicijative. Ako inicijativu pokreće Vučić, onda i uz prethodno povlačenje potpisa sa Briselskih sporazuma.

Pošto uopšte ne sumnjam da će se napraviti čitava gužva od naših javnih ličnosti koje će gorljivo tražiti svojih pet minuta istorije, predlažem da se na platou pored nekadašnjeg hotela „Jugoslavija“ u Zemunu podigne poveća cirkuska šatra u kojoj bi se predstava odigrala. I inače su na tom mestu nekada održane vesele „Igre bez granica“. Što se mene tiče, ja taj cirkus neću gledati. Užasno je skupa predstava, a i dosta je više horora.

Da Vas podsetimo:  Mediji: Lideri EU spremni da zabrane izvoz vakcina, podeljeni oko pasoša

Branko Pavlović

www.fsksrb.ru

4 KOMENTARA

  1. Pitam se, da li u ovoj državi ima neko obavezu; da štiti Ustavni poredak i suverenitet?. U moje vreme to je bila Institucija, koja se zvala vojska. Ako je to i danas onda se pitam šta ta vojska radi?, zašto ne štiti ono što je sveto i zapisano i o tome nema niikakvog dijaloga, pogotovu ne unutrašnjeg dijaloga, šta to znači?, da pričamo sami sa sobom.Nekome izgleda nikako nije jasno da je deo naše države okupiran i o tom oslobođenju treba da napravimo plan oslobađanja i tu je kraj priče, dijaloga.

  2. Unutrasnji dijalog sa narodom? Pa narod ima najvise predstavnike u narodnoj Skupstini u kojoj vi i vasi klakeri brutalno ne dozvoljavate tim narodnim poslanicima da otvore usta? O kakvom se „dijalogu“ usudjujete da govorite, vi koji ste ukinuli svaku mogucnost dijaloga i uveli nasilni monolog u kome samo vi govorite u vasim medijima, sami sebe pitate i odgovarate? Ovu ste corbu zakuvali potpisima i „usmenim dogovorima“ u Briselu. Tu corbu cete ovoga puta sami da kusate. Kao pripadnik srpskog naroda, izjavljujem sa svakovrsnom odgovornoscu, da nemam nameru sa vama da vodim nikakav dijalog ni na jednu mogucu temu. Ako hocete istinski dijalog sa narodom onda jedino sto mozete da uradite jeste da raspisete referendum.

  3. Baš tako. I nikako drugačije. Da li ćemo biti dovoljno mudri da shvatimo problem i dovoljno hrabri da odaberemo jedino ispravno rešenje. Ako dozvolimo Vučiću da nas izmečkari i izmajmuniše, šta mi više od budućnosti možemo da očekujemo? Sutra unutrašnji dijalog oko Vojvodine a prekosutra oko raške oblasti a nakosutra oko naseljavanja Srbije „migrantima“????? Da li smo mi gospodari svojih sudbina ili ćemo dozvoliti jednom mamlazu od Vučića da nas uništava i rasprodaje??? Mi smo na životnom potezu. Iskoristimo ga.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime