Vučićeva besmislena Kosovska „bitka“

2
1556

Čime šest godina predsednik Srbije i bivši premijer zamajava Srbe

 • Kad je ranije pokušavao da se bavi pitanjem Kosmeta predsednik Srbije Nikolić je upozoravan od Vučića „da prekoračuje ovlašćenja, jer je to posao vlade Srbije“
 • Već dugo Vučić vodi politiku i pregovore o Kosovu i Metohiji bez ikakvih ovlašćenja, suprotno Ustavu, bez ikakve Platforme i programa i podrške vlade Srbije
 • Sve nezakonite postupke, radnje i konkretne političke akcije lažnih prištinskih vlasti snažno podržavale i podržavaju SAD, glavni mentor Prištine, a uz njih, kako se sada jasno pokazalo, i vlasti i vlade V. Britanije i Nemačke.
 • U Srbiji niko ne zna ni danas na kojim osnovama je predsednik Srbije vodio i vodi pregovore sa EU, SAD i predstavnicima kvazi države Kosovo
 • Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) se ponaša nezainteresovano, kao neka tuđa i neutralna institucija, a rešava se sudbonosno pitanje države Srbije
 • Politika predsednika Srbije o Kosovu i Metohiji je pogibeljna za građane i državu

Od dolaska na vlast 2012. godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) formirala sa SPS Vladu Srbije i predsednik Srbije postao Tomislav Nikolić, a potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ova partija, a posebno Vučić, bavila se pitanjem rešavanja položaja i statusa Kosova i Metohije.

Pokušavao je Nikolić da o tome nešto kaže, napiše i javno objavi neke rezolucije, deklaracije, predloge i programe, ali ga je u tome svaki put efikasno i brzo omeo Vučić, jer je preuzeo kormilo partije a potom i Vlade Srbije. Pa je tako naglašavano da T. Nikolić prekoračuje ovlašćenja kad se na bilo koji način bavi Kosmetom – jer je to, po Vučiću, izričit posao i nadležnost Vlade Srbije.

Bilo je jasno da se stavovi Nikolića i Vučića uveliko razlikuju kad je u pitanju stav o položaju i statusu Kosova i Metohije. I drugo, bilo je jasno da Vlada Srbije nema nikavu političku platformu ili program šta i kako da preduzima oko svoje pokrajine.

Samovoljno protivustavno delovanje

Tako je Nikolić i sav njegov uticaj kao predsednika Srbije elegantno eliminisan već u drugoj godini vladavine SNS, i od početka 2014. godine on je postao protokolarna figura, bez ikakavog značajnijeg političkog uticaja i u SNS i u političkom životu Srbije. Nikolić je ustvari bio marginalizovan, politički mrtav.

Vučić je u to doba intenzivirao Briselske pregovore i ispunjavao bez pogovora sve naloge koje su od Srbije tražile glavne zemlje EU, predstavnica i posrednik u pregovorima F. Mogerini, i Angela Merkel, najjača politička ličnost EU. Sve zarad suludog, utopijskog puta Srbije ka EU.

Da Vas podsetimo:  Šta zakon o sezonskom radu donosi ženama koje obavljaju poslove čišćenja, spremanja i brige o deci i starima?

Kad je ispunio sve tražene naloge i poslove koje su nametale EU, uz snažnu podršku SAD i Nemačke, a u interesu kvazi države Kosovo nastao je problem, jer Šiptari nisu hteli ni po koju cenu da ispune jedino što su potpisali i dogovorili u Briselskom sporazumu: stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

I tako je Briselski sporazum jednostrano ispunjen od strane vlasti Srbije, a od Šiptara su počeli da stižu i novi zahtevi za formiranje Vojske Kosova; pa brisanje granica sa Albanijom;  i na kraju, u znak osvete što nisu primljeni u Interpol, i što neke zemlje povlače priznanje „države Kosova“ uvedene su takse od 100 odsto na svu robu iz Srbije i BiH.

U ovoj besnoj i ljutitoj antisrpskoj kampanji Šiptara glavni zahtev je ostao da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije i omogući mu prijem u međunarodne organizacije, posebno u UN.

Stolica u UN stalni glavni cilj separatističke vlasti u Prištini

Treba naglasiti da su sve ove postupke, radnje i konkretne političke akcije lažnih prištinskih vlasti snažno i stalno podržavale SAD, glavni mentor Prištine, a uz njih, kako se sada pokazalo, i vlasti i vlade V. Britanije i Nemačke.

U ovom višegodišnjem zamlaćivanju Srbije nekavim izvesnim putem ka EU, ukoliko uredi odnose sa susednom Prištinom, u Srbiji niko ne zna ni danas na kojim osnovama je predsednik Srbije vodio i vodi pregovore sa EU, SAD i predstavnicima kvazi države Kosovo.

Koliko se zna, Srbija kao država nema nikakvu platformu o pregovorima povodom Kosova i Metohije koju bi predložila Vlada Srbije, predsednik Srbije ili parlament Srbije, a koji bi bio usvojen kao zvanični državni dokument!

Nijedan sličan državni dokument ili projekat po tom pitanju ne postoji i nije jasno s kojim pravom i na osnovu kojih ovlašćenja predsednik Srbije vodi međunarodne pregovore u Briuselu i pregovora sa Šiptarima iz Prištine.

Ni Skupština ni Vlada Srbije ga nisu ovlastile da pregovora u ime Srbije, bar to javnosti nije poznato, a on po Ustavu na to nema pravo. A toliko puta je ranije na to i sam upozoravao i „lupao šamare“ T. Nikoliću, dok nije postao apsolutni gospodar…

Ovakvim načinom bavljenja ovim važnim državnim i nacionalnim pitanjem Vučić do sada nije postigao ama baš ništa pozitivno ni dobro po Srbiju i Srbe. A pokazao je samovolju i bezakonje.

Zašto on, kao predsednik Srbije, radi na nezakonit i neustavan način to samo on zna, ali u svakom slučaju krši demokratske procedure i pravila koja podrazumevaju javnu raspravu u parlamentu o ovako važnom pitanju. Vučić neustavno pregovora  i o delu teritorije Srbije, najavljuje trgovinu teritorijom sopstvene zamlje čiji integritet je dužan da štiti i za šta se zakleo i pod krivičnom i moralnom odgovornošću. On samovoljno odlučuje i presuđuje bez izjašnjavanja i Vlade i Skupštine Srbije o ovom problemu.

Da Vas podsetimo:  Posle kovid drame neka bude — renesansa!

Vučić ne polaže račun građanima  za politiku koju sprovodi o Kosmetu

On do sada nije podneo nikakav izveštaj Vladi ili Skupštini o tome šta godinama pregovora povodom Kosova i Metohije i s kojim ciljem vodi te razgovore!? To je posebna draskost i izraz apsolutističke vladavine sa funkcije predsednika, koja mu ne daje takva ovlašćenja.

On je na polaganje računa obavezan po svakom od nekoliko ključnih političkih i državnih  pravila i osnovnih zakona i po Ustavu Srbije. Na to ga obavezuje i funkcija na kojoj se nalazi, jer bi trebalo da predstavlja građane Srbije i da im polaže računa za svoje delovanje i postupke.

Na osnovu dosadašnjeg delovanja ne može se ništa drugo zaključiti do toga da on zamajava građane Srbije i vodi unapred izgubljenu bitku. Izgleda kao da je mnogo toga bilateralno dogovorio sa svojim mentorima iz Evrope i Amerike, ali da je deo stvari koji je upisan među obavezama šiptarske strane izbrisan. Tačnije obaveze Šiptara nisu ispunjene, a on je u ime Srbije ispunio sve što su stranci oličeni u SAD, NATO i EU tražili.

Izgleda da su ga navodni prijatelji iz Evrope (Nemačka i drugi), kako ih je on sam kvalifikovao,  izdali i prevarili, pa on to sada priznaje i kaže da  se čudi, razočaran je i iznenađen. A moguće je da i u tome, po običaju, samo glumata.

Vučićevo delovanje na štetu interesa Srbije       

Umesto da predloži Vladi i parlamentu dokument o državnoj strategiji Srbije i na dnevni red međunarodnih pregovora postavi pitanje državne imovine Srbije i privatne imovine Srba na Kosovu i Metohiji , koja vredi stotine miliona evra; umesto da traži odluku o ukidanju Vojske Kosova koja je potpuno nezakonita; umesto da traži uvođenje u buduće razgovore Rusije; da zahteva poštovanje i sprovođenje  Rezolucije UN 1244, osnivanje ZSO, on svaki dan kukumavči, rida, plače o ukidanju taksi, koje su zaista najmanje važne u nizu ustavnih, državnih i nacionalnih pitanja koje smo istakli.

Vučić se po svaku cenu upinje, grči da „završi“ priču o Kosmetu, da problem  brzo „reši“ . Niko ga na to ne tera, niti ga je iko ovlastio, ali on sam je, onako prepametan, umislio da on to može, možda i zato što je zapadnim međunarodnim faktorima nešto obećao, tim svojim vajnim i lažnim prijateljima sa Zapada kao što su Nemačka (Merkel), Francuska (Makron), Britanija (Mej), a verovatno i čelnicima SAD.

Da Vas podsetimo:  SNS izvlači novac i preko ekologije, namešten konkurs Ministarstva

I još je počeo da širi priču o nekavom razgraničenju srpske zemlje (teritorije) sa srpskom zemljom?! Niko, u Srbiji ne zna o čemu se tu radi! A trebalo bi da znaju prvi Srbi šta to njihovo predaje, prodaje i trguje vajni predsednik sasvim neovlašćeno i suprotno Ustavu Srbije!?

Uz svu ovu dugu i mučnu nevolju sa štetočinskim delovanjem Vučića građani Srbije imaju problem i sa neodlučnom opozicijom. Ona niti šta predlaže, a na sve Vučićeve brljotine kasno, mlako ili neadekvatno reaguje. Kao da čeka da on do kraja zabrlja pa da ga napadnu što je baš tako učinio.

Umesto da trajno napuste parlament u znak protesta, jer se o vitalnom državnom i nacionalnom pitanju ne raspravlja godinama u parlamentu, i uz to, predsednik Srbije deluje antiustavno  – opozicija, ovako razjedinjena, delom omogućava apsolutisti i diktatoru Vučiću da radi ovo što radi.

Na kraju, i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) se ponaša nezainteresovano, kao neka tuđa i neutralna institucija, a rešava se sudbonosno pitanje države Srbije i dela njene teritorije. Više se u ova pitanja mešaju Ujedinjene Nacije (iako od Srbije razvlašćene), nego SANU! Tužno ali istinito.

I delovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) kao da je nečim sputano, ograničeno kad je Kosmet u pitanju. Ono se svodi samo na reagovanje da je SPC protiv podele i protiv predavanja celog Kosova i Metohije u ruke tuđina. Značajnije i jasnije, konkretne inicijative, ili projekta, bar zvanično, iz SPC nema čak i kad je u pitanju zaštita pravoslavnih svetinja na KiM i njen sopstveni položaj. Ako Sinod čeka da im i to „sredi“ Vučić, biće to vrlo nerealno očekivanje.

Srbiju zbog svega navedenog ne očekuju nikakve dobre opcije u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, jer vlasti nemaju nikakvu proklamovanu zvaničnu politiku i jasne principe kojom bi mogle da brane  u pregovorima položaj Kosmeta u sastavu Srbije i za koju bi mogla da traže podršku u međunarodnoj javnosti i u velikom delu sveta koji je naklonjen Srbiji (Rusija, Kina, Španija, Rumunija, Slovačka…)

Jednostavno, ovakva politika predsednika Srbije je pogibeljna za građane i državu. Ispada da Srbija i srpski narod protiv sebe, pored NATO, SAD, i EU imaju i sadašnju srpsku vlast koja prednjači u gaženju srpskih nacionalnih i državotvornih interesa.

Jovo Vukelić
Izvor: izmedjusnaijave.rs

2 KOMENTARA

 1. Vreme je da se gradjani Srbije organizuju i uloze zahtev Ustavnom sudu o ponistenju Briselskog sporazuma, da se nevazecim i antidrzavnim proglasi politika koju trenutni predsednik vodi i da se zahteva odgovornost i zakonski progon svih izdajnika Srbije.
  Nego je vrli predsednik umislio da je Marko kraljevic pa topuzom na svoj narod ide, cepa zemlju za koju su milioni Srba zivote dali i jos misli da je pametan i hrabar.
  Njemu treba zabraniti da se bavi juznom pokrajinom, sta on ima po direktivi Mogerinijeve da pregovara odnosno on i ne pregovara nego ispunjava zelje EU, Amerike i siptara.
  Zanimljivo da se uopste ni o cemu nije pregovaralo samo su ispostavljani zahtevi Srbiji i obecanja da ce na kraju puta dobiti jednu divnu sargarepu na vrhu kilometarskog stapa.
  On svojim pricama o razgranicenju, o tome da nemamo nista, o tome da on pokusava bilo sta da dobije laze narod, krsi Ustav i sve zakone drzave pa i Rezoluciju 1244. Istina je da trenutno delom drzave upravlja UN po Rezolucij 1244 i to je sve sve drugo sto on prica sto siptari i Merkelova prijacu je poluistinito ili laz. Nit je Kosovo drzava nit je zapad nama prijatelj, nit je Srbija deda mraz koji svim narodima iz okruzenja i manjinama unutar drzave ispunjava sve zelje i deli sve sto zatraze. Ozbiljna drzava brani svoje granice i svoju celovitost po cenu rata. Pa zbog cega se toliko ratuje po svetu ako ne zbog zastite drzavnih interesa i naroda?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime