Vučićeva industrija reciklaže

3
988
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

Svako zlo, kaže naš narod, ima i svoje dobro. To važi, verovali ili ne, čak i za koronu. Dobro i za građane Srbije, a i za Aleksandra Vučića. Za građane što se neće graditi onih 30 stadiona te silne pare neće biti uludo ulupane, a za Vučića što će imati opravdanje zašto prosečna plata 2025. neće dostići 900 evra. Kao ni penzija 430-440 evra. Naravno, ovo drugo za građane nije dobro, ali obećanje i bez epidemije ne bi bilo ispunjeno tako da osim (eventualno) svojih iluzija oni nisu ništa izgubili.

Da od 900 evra nema ništa svedoči i poslednja (eh, da je stvarno poslednja, što bi rekao Đorđe Balašević) konferencija za novinare (30.7.2020) predsednika Srbije. Na kojoj je najviše govorio o onome što nije njegov posao, tj. o ekonomskom razvoju, ali plate nije ni pomenuo. Kao ni penzije.

To je definitivna potvrda da od glavnih ciljeva programa „Srbija 2025“ nema ništa. Zato je – da bi to zabašurio – A. Vučić morao da pojača priču o nekim drugim projektima. Oni, istina, imaju veliku društvenu i ekonomsku težinu, ali nemaju tako snažan neposredan marketinški naboj. Dakle, u prvi plan je izbačena infrastruktura – kanalizacija, putevi, pruge.

Sve to, zapravo, valja podsetiti, Vučić je, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, vrlo opširno i detaljno izložio predstavljajući pomenuti Program, 28. decembra 2019. godine. Nema „sad i ovde“ ni smisla ni prostora sve to ponavljati, ali valja pomenuti nekoliko stvari koje je sam Vučić naglasio. Najpre to važi za auto put „Karađorđe“ koji treba da spoji centralnu sa istočnom Srbijom, a koji je manje-više čardak na nebu pošto se, osim da se okončava u Boru, ne zna ni gde će početi, ni koliko će koštati ni kada će biti završen. Drugi projekat je brza pruga Beograd-Niš kojoj je, sticajem srećnih okolnosti, ruta već određena a za divno čudo zna se i rok završetka – kraj 2023. godine.

Da Vas podsetimo:  SNS svečano otvorio banderu u Petrovcu na Mlavi!

Kao ilustraciju kakav će to „fantastičan uspeh“ biti Vučić je ponudio prugu Beograd-Novi Sad. „Mi ćemo, kao što znate, za godinu dana završiti Beograd-Novi Sad. Moći ćete da idete za 27 minuta centar Beograda-centar Novog Sada što ja mislim da je revolucionarno i da niko nije mislio da će to moći da doživi u našoj zemlji… Ne možete da stignete ni kafu da popijete a već ćete biti u centru Novog Sada i obrnuto u centru Beograda, ako idete iz Novog Sada“, objasnio je predsednik.

To nas vraća na priču o rokovima. Vučić kao da je zaboravio da je u februaru 2019. godine, kada je pruga Beograd-Novi Sad zbog rekonstrukcije zatvorena, rečeno da će radovi trajati oko godinu dana. Prošlo je od tada, kao što vidimo, punih 18 meseci, ali ćemo na mogućnost da ne stignemo ni kafu da popijemo u vozu između glavnih gradova republike i pokrajine morati da čekamo još najmanje celu godinu.

Nije to, nažalost, jedini primer gde je vreme izneverilo Vučića. Recimo, da ostanemo na istom projektu, krajem decembra (23) 2015. godine, u tom času još kao premijer, Vučić je baš u Novom Sadu izjavio „da će 2018. godine građani Srbije moći da koriste brzu prugu Beograd-Budimpešta. Umesto za osam sati, ta relacija će se prelaziti za dva sata i 40 minuta“, obećao je Vučić. Kako stvari sada stoje, neće to biti ni do 2028.

Slično se desilo i sa drumskim Koridorom 10. Naime, sredinom oktobra (16) 2016. godine Aleksandar Vučić je obećao da će auto put „biti završen krajem 2017“ te da će tada „Srbija imati više auto-puta od Hrvatske“. Ni jedno ni drugo nije se ostvarilo. Da je Koridor 10 završen objavljeno je tek 9. novembra 2019. godine. U stvari, tzv. „ipsilon krak“ tog auto puta, od Subotice do Kelebije, još nije gotov, ali i ako to benevolentno prenebregnemo, ostaje zakašnjenje od dve godine. A što se tiče „preticanja“ Hrvatske u pogledu dužine autoputeva, taj cilj je, nečujno, početkom 2020, prebačen za 2025. godinu.

Da Vas podsetimo:  Srbija ukinula plaćanje poreza na kockarnice, kladionice, kazina

Još jedno, mnogo svežije obećanje, zaboravio je Vučić da pomene ovog 30. jula. Naime, samo dan nakon što je predstavio program „Srbija 2025“, dakle 29. decembra 2019. godine, Vučić je (valjda ne želeći da deli slavu ni sa kim) najavio „najveću investiciju u Srbiji u poslednjih 30 godina“. O kakvom se džinovskom poduhvatu radi svedoči podatak, koji je takođe tom prilikom saopštio Vučić, da će izvoz te kompanije iz Srbije „biti veći od četiri milijarde evra“. To je „10 odsto našeg BDP-a“, u želji da bude slikovit dodao je predsednik, a mi možemo da dodamo da bi to činilo gotovo četvrtinu ukupnog srpskog izvoza (17,5 milijardi evra). Konačnu potvrdu te vesti Vučić je tada obećao za april. U aprilu, iako bi sigurno mnogi očekivali da se posao zbog pandemije stavi „na ler“, Vučić je „dodao gas“. Dvanaestog aprila najavio je „dolazak jedne fantastične investicije u Srbiju“ koja će „doći u Vojvodinu“ i „biće objavljena za mesec dana“. Prošlo je i tri puta po mesec dana – novih informacija nema.

Nadajmo se da ćemo uskoro čuti da se ne radi o još jednom Vučićevom neispunjenom obećanju. I da se neće ispostaviti da je to samo još jedan, najnoviji, proizvod Vučićevog pogona za reciklažu i paralažu.

Mijat Lakićević
Izvor: Peščanik.net

3 KOMENTARA

  1. Treba povesti legalni i regularni zakonski i ustavni postupak. Ali kako? Sta vredi kada postoji bezbroj argumentovanih cinjenica o nezapamcenoj kradji izbora, a institucije koje treba da stite drzavu su korumpirane, a tako i SANU. Opozicija je razjedinjena. Vucic je terorom slomio demonstracije. Zuri mu se da sto pre preda KiM siptarima i tako zadovolji svoje strane mentore kojima je dao obecanja u vezi toga. Ponasa se kao da je vlasnik svega postojeceg u Srbiji. Jedini odlucuje o svemu i sudbini svih gradjana Srbije!

  2. Nije lijepo stalno , ovako pogrdno opisivati prvu ličnost drzave !! Svima nam je jasno da je on neizliječivo bolestan čovjek !! Morali bi se pozabaviti onima koji ga drze i odrzavaju na toj poziciji, ali i svim onim koji ga beskrajno trpe !!!

    • Mozda bi u vezi hospitalizacije „prve licnosti drzave“ mogla nesto da preduzme „struka“ i tzv „krizni stab za koronu“ koji nije formiran nikakvim zakonitim aktom drzave Srbije. Ili da pomenutom izda nekakvu potvrdu da bar privremeno mora da ode na duze bolovanje (dok se ne zaleci). A ako to ne uspe, trebalo bi raspisati vanredne predsednicke i parlamentarne izbore i tako spreciti nezaustavljivo propadanje Srbije i veleizdaju Kosova i Metohije. Kako je samozvani predsednik i agitator sveopste vakcinacije svih gradjana dr Kon(nj) specijalista za sve, neka on licno potpise tu potvrdu – mozda ce postati i rezervni general, a tada bi bar nesto pomogao Srbiji. Svakako dr Kon treba da se javno odrekne svog poziva za obaveznu vakcinacije – vec da svako ima pravo da odlucuje hoce li se podvrci tzv. „imunizaciji“. Roditelji treba sami da odlucuju da li ce vakcinisati svoju decu a ne drzava – jer deca nisu vlasnistvo drzave!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime