RTV taksa (Vučićeva): Preko brojila ili ne, moraće da se plati

0
1131

televizor_strUpravni odbor RTS završava poslednje razgovore sa kandidatima za programske urednike, dok se istovremeno sređuje baza onih koji će od januara plaćati taksu.

Taksa bi trebalo da iznosi 500 dinara mesečno, ali još se ne zna da li će je ponovo naplaćivati EPS. Zakon dozvoljava maksimalno 500 dinara, na koliko su RTS i RTV postavili iznos takse koja se naplaćuje od januara. „Ostavili smo otvoreno da možemo do kraja godine da raspravljamo ponovo o tome. Samo postoji mogućnost ili da taksa ostane ista ili da se smanji“, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS-a.

Naplata takse od 500 dinara, baš kao i nekadašnja pretplata, biće vezana za električna brojila. „Pretplata ima element dobrovoljnosti, a taksa ne. Druga važna stvar jeste da je zaključeno da je onaj model u kojem smo ranije imali posrednika kada je bila pretplata u pitanju, znači da se taj model nije pokazao dovoljno dobrim“, objašnjava Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva informisanja.

Međutim, u javnom servisu smatraju da nisu spremni za samostalnu naplatu bez posrednika. „Normalno da ćemo stupiti i u kontakt sa EDB-om, da ćemo stupiti u kontakt, iako smo u stalnom kontaktu sa Vladom, da vidimo da li ima šanse da se nešto u zakonu izmeni“, kaže Zoran Popović.

EPS se za sada ne oseća obaveznim da i dalje radi deo posla za RTS. „Privrednom društvu EPS Snabdevanje nije upućen zahtev za uvođenje RTS takse uz račune za utrošenu električnu energiju, a trenutno nema ni zakonske obaveze za uvođenje te stavke“, navodi se u saopštenju EPS-a.

Pred ukidanje pretplatu je plaćala samo trećina građana. Pitanje je da li bi taksu plaćalo više. U novinarskim udruženjima kažu da bi RTS za novac koji bude direktno dobijao od građana trebalo pre svega da postavi visoke standarde za ostale medije u zemlji. „U zemlji u kojoj su tabloidi i tabloidno novinarastvo postali dominantni, javni servis ima zaista ogroman značaj i od javnog servisa se očekuje da se suprotstavi takvom vidu novinarstva. Mi uvek očekujemo da se to desi“, navodi Dragan Janjić iz NUNS-a.

Da Vas podsetimo:  Vesić od UNS-a tražio da javno osudi urednika portala Nova.rs, Rakočević ga uputio na Savet za štampu kao mehanizam u koji UNS veruje

„Ukoliko ta pretplata bude odgovarajuća, da RTS ima kapacitete i uslove, moguće je da proizvodi najbolji program ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Eto to ja mogu da garantujem“, tvrdi predsednik UO RTS-a.

021.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime