Vučićevi Himalaji

4
2114

Važno je dalje objašnjavanje značaja Apela za odbranu KiM građanima. Kao i da se ne rasplinjujemo i raznim inicijativama, nego da se postrojimo iza ove koja je već snažno uzdrmala Vučića.

Šta su „Himalaji“, šta o 2025. kaže EU u svojim dokumentima što nije predstavljeno našoj javnosti i značaj „Apela za odbranu KiM“ su teme ovog teksta.

Srbija na putu „2025“, koji inače ne vodi nikuda, ali o tome drugi put, mora da zaključi sporazume sa svim susedima i to tako da susedi izričito potpišu da više nemaju bilo kakvih spornih pitanja. Ne samo graničnih pitanja, nego nikakvih.

Prema tome, kad nam iz Hrvatske stižu poruke da moramo da platimo ratnu odštetu (cifre variraju u rasponu od 50 do 100 milijardi evra), onda to nije nikakva fantazmagorija, nego realno utemeljeni zahtev. Može im se. Jer ako Srbija na to ne pristane, onda nema sporazuma, a ako nema sporazuma onda po ispostavljenim zahtevima EU, nema prijema nikada, ne „2025“, nego nikada u EU.

Vučiću, bolje bi tebi bilo da danas pobrojiš šta to sve čini put preko „Himalaja“ građanima Srbije, pa da se lepo okanemo pridruživanja EU, nego da glumataš kao deleći lekcije Hrvatskoj.

Uopšte se ne radi o tome ko je u pravu. Ako Srbija ide ka EU, onda Hrvatska ima sredstvo ucene odobreno od EU (pravno obavezujući sporazum o svim otvorenim pitanjima Srbije sa susedima), a Srbija nema ništa.

Kad se prihvati da se plati odšteta Hrvatskoj, onda to nije kraj. Sledi da se odreknemo celokupne teritorije na Dunavu koju traži Hrvatska. Pa kad to prihvatimo, da nam izdiktiraju šta sve moramo da ugradimo u svoj pravni sistem „radi poboljšanja položaja Hrvata u Srbiji“.

Da Vas podsetimo:  Vučić sa privrednom delegacijom SAD: „Dobro nam došli, dragi prijatelji!“

Samo ovo nabrojano su Himalaji, Alpi i Kilimandžaro zajedno.

Taman mi sve dogovorili sa Hrvatima, podižemo pantalone, kad Bakir Izetbegović kaže da treba da sačekamo i on ima primedbe u pogledu granica i ogromne primedbe u pogledu položaja Bošnjaka u Srbiji.
Izdržimo Bakira, potpišemo široku autonomiju za Bošnjake, kad eto ti ga Haradinaj, vidimo Tačija, pošto je viši, da čeka u redu i sve nam se čini da se red otegao.

Da se vratim na više puta ponovljenu Vučićevu izjavu da je on za brzo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Suverenitet Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, kada prestane da važi rezolucija 1244 SB UN, jeste pitanje KiM. Ne položaj Srba, kulturno nasleđe, imovinska pitanja itd. Nego suverenitet.

Pošto je Vučić oduševljen Đinđićem neka pogleda (ponovo) njegov poslednji intervju. I Đinđić je bio izričit da je pitanje suvereniteta Srbije na KiM pitanje svih pitanja, a ne ove druge teme (koje su naravno veoma važne, ali kada rešiš suverenitet, rešio si i 90% svih tih pitanja).

Brzo rešenje je teorijski moguće samo ako bi predstavnici tzv. Kosova već danas bili na poziciji da sam suverenitet Srbije nije sporan, samo da se vidi u kom obimu i u odnosu na koje državne funkcije. Kako je njihov javno iznet, izričit, više puta ponovljen, stav da nikakvog suvereniteta Srbije na tzv. Kosovu ne može biti, onda je brzo rešenje prosto nemoguće.

Odnosno, brzo se Vučić može samo odreći suvereniteta Srbija na Kosovu i Metohiji. Samo takav sporazum je brzo moguć i nijedan drugi.

Važno je primetiti, da čak i kada bi se to potpisalo, pošto se insistira na brzini, tek nas posle toga čeka Hrvatska i u finišu neki Izetbegović.

Da Vas podsetimo:  Zemljotresi

Ako se potpiše odricanje od suvereniteta na KiM, kako god da je dogovoreno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita manastira, crkava i celokupnog kulturnog nasleđa, imovinska prava posebno detaljno regulisana – šta god, sve je to dalje u nadležnosti Haradinaja ili nekog „Haradinaja“. Pa kad on to krši, pali, lomi i ubija ljude, ti zakukaš u UN, a tamo o tome odlučuju Britanija i SAD koji i inače smatraju da Srbija i Srbi moraju biti svedeni na statističku grešku u regionu.

Brzi sporazum sa tzv. Kosovom je i strašan i besmislen, šta god da dogovoriš, a ne otvara put Srbiji u EU, u koju ne bi trebalo ići sve i kada pitanje KiM ne bi postojalo.

To je genijalna politika Vučića.

I sad su potpisnici Apela krivi što u njegovim potezima i izjavama vide opasnost da nas vodi u provaliju. Samo njegove poslednje izjave o potrebnoj brzini su sasvim dovoljan razlog za odlučnu reakciju, sve i da nikakve Briselske sporazume nije prethodno potpisao i sproveo.

Važno je dalje objašnjavanje značaja Apela građanima. Kao i da se ne rasplinjujemo i raznim inicijativama, nego da se postrojimo iza ove koja je već snažno uzdrmala Vučića. Da dalje po Srbiji krenemo, svako prema svojim mogućnostima, da pripremamo građane za masovni izlazak na referendum i glasanje protiv odustajanja od suvereniteta Srbije na bilo kom delu njene teritorije, a naročito na teritoriji Kosova i Metohije, pošto za sadržinu Apela oni ne znaju jer toga na RTS/Pinku nema.

To „protiv“ odmah će prerasti u „za“ Srbiju kakvu zaista želimo. Nije reč o „zamrzavanju konflikta“, nego o početku razvoja Srbije koja će vremenom postati tako jaka da će neka buduća generacija političara Albanca na KiM i međunarodna zajednica biti prinuđeni da stvarno počnu dogovore o tome u kom obimu i na koji način će Srbija imati ovlašćenja na KiM.

Da Vas podsetimo:  Aleksandre Vučiću, šta se događa radnicima u zemlji u kojoj si ti predsednik?

Što se same EU tiče, pošto uopšte ne misle da nas prime u EU, sve i kada bismo sve ovo ispunili, već u ovim dokumentima su izričito za Srbiju i samo za Srbiju, napisali da je mogućnost prijema 2025. „ ekstremno ambiciozan“ poduhvat. Kad kažete nekom „ti si baš ambicioizan“ vi mu u stvari kažete „ma to nije moguće“. A kad mu kažete „ti si ekstremno ambiciozan“ vi mu u stvari kažete da je lud i da je to nemoguće.

Navodim ovo zato što je, iz nekih čudnih razloga, ovaj deo ostao neprimećen od naših silnih stručnjaka za EU i međunarodno pravo, a sasvim preskočen u našim glavnim medijima.

Vučiću, na Himalajima nema života. A u podnožju se živi od toga što se teret strancima nosi na svojim leđima.

Ko ipak hoće sa Vučićem na Himalaje, srećan mu put. Ja odoh na Kosmaj, Rudnik, Zlatibor, Kopaonik, Staru planinu, Jastrebac, Javor, Zlatar, Taru. Tamo ima i života i lepote i razuma. Da popričamo i da se spremimo.

Branko Pavlović

stanjestvari.com

4 KOMENTARA

 1. Прпа Бато. Да, баш Ђинђић то испричао и онда ликвидиран. Била је то показна вежба шта се деси кад не испуњаваш обавезе преузете за довођење на власт.

 2. Moj Pavlovicu,
  Nema se nista protiv „Apela“, ali, covjece: oni koji govore „Referendum!“ gori od onih koji bi, da mogu, svojim potpisom odmah otpisali Kosovo! Covjece, postoji li u svijetu ijedan narod- u istoriji uopste!- koji se izjasnhavao o odricanju od sopstvene teritorije! Da li minimum logike imas u onom „Referendum“- nadam se da nemislis da je Srpski Narod malouman!
  A da je i tako, no, covjece!, pa druga strana upravo to radi: perfidno stvara teren upravo za referendum! I: nebitno moguce falsikovanje rezultata, ali, na nesrecu, Srbija je, po Ustavu, g r a dj a n s k a drzava ( da ne obrazlazem ovu idiotsku, a veoma smisljeno skrojenu, tzv. liberalno „kovanicu“- autor joj najveca nesreca ovog naroda, onaj sto mu se sove javljahu), te i onome o cemu u n e g r a dj a n s k o j drzavi nemogu odlucivati n a c i n a l n e m a nj i n e- teritoriji drzave!- jer nisu nosioci k o n s t t u t v n o s t i, u g r a dj a n s k o j odlucuju g r a dj a n i- idiotska, veoma smisljena, „kovanica“ liberalidiota ( da ne obrazlazem); Kosovo je sastavni dio Srbije, po Ustavu!, i g r a dj a n i sa Kosova glasaju; ostale nac manjine- koje to nisu u gradj. drzavi!- ce glasati protiv odvajanja Kosova!!! A ovo srpskog naroda? Pa u njemu je, veoma osmisljenom pinkovizacijom, sve svedeno na horizontalu, a do nivoa: ili farme ili Kosovo? Ostavite farme, nek ide Kosovo! Pa, upravo u ovakvu „ambijentu“ Novovodja plasira i „demitilogizaciju“, a u svrhu, s njegove (i njegovih) strane odrzavanja, ha!, referenduma

  • …prekid), dakle isti su stvorili idealno tlo za trijumf njihova referenduma!
   No, neivisno o tome, pa, opet!, koji narod referendumise o tome- odricanju od teritorije ( neovisno o tome da li je to kolijevka mu bez koje ga nema). Uporno voditi borbu PROTIV referenduma, a ne isti zagovarati!!! Sam cin pomisli na referendum najvece je krivokletstvo- Grobovi Predaka me na taj najidiotskiji idiotizam ovlastili!?-, a o sukobu sa najplicom, kokosjom!, logikom da ne govorim…
   Branko, citati ( ako se,vec, dubina sopstvene nemisaonosti ne osjeca) i filoz. I polit. I soc….literaturu na tu temu i istorija ce ti se p r u z i t i: ta, bivaju vremena kada n a r o d misli da je istinom laz- najopasnije stanje za jedan narod- prezvajano je to , Branko, u literaturi… I, opet: bezmjerno opasniji onaj ko zagovara referendum, od onoga ko ga je isplanirao; a o notornoj budalistini istog da se ne zbori, jer budalastina ne bi bila budalastinom kad bi ju se moglo privesti logici- ona se o s j e c a, Branko..
   U Ime Boga okanite se nivoa logike onoga sto mu se Sove javljahu- on nas je i dokusurio; porucite mu da onaj orden- Drzavnik godine- sto mu ga Satana udjeli dobro cuva kako bi imao miran san, kletva ga k o s o v s k a stigla- kao sto i jest…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime