Vučićevi napadi na Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića

0
589
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić / Foto: printscreen

Novi saziv Skupštine Republike Crne Gore je formiran 23. septembra 2020. Na konstitutivnoj sednici, kojom je predsedavao Miodrag Lekić, izabran je novi predsednik Skupštine Aleksa Bečić i objavljen je mandatar za sastav nove vlade – profesor Zdravko Krivokapić. Skupštinskoj većini su se pridružile i manjinske partije koje su glasale za izbor Bečića. Time je postalo jasno da je DPS definitivno izgubio vlast u Crnoj Gori. Mandatar Krivokapić je posle konstitutivne sednice započeo pregovore sa pobedničkim koalicijama. Usled ideoloških razlika pregovore već danima obeležavaju različiti stavovi URA i DF oko ukidanja (promene) Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ministarstva policije i vojske i drugih tema. Ovakvi složeni pregovori koje prati javna polemika nisu neuobičajeni u modernim parlamentarnim demokratijama, posebno kada se radi o idelološki razičitim grupacijama. U Italiji su, na primer, 2018. lideri pokreta Pet zvezdica i Lige za Sever pregovarali čitava dva meseca o sastavu nove vlade. Di Majo, lider Pet zvezdica je tada izjavio: „Pišemo istoriju i očito je potrebno malo vremena“. U susednoj Srbiji, pregovori o formiranju nove vlade traju tri i po meseca iako Vučićeva partija ima apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini.

Čudno je, međutim, što najveću nervozu povodom formiranja nove vlade u Crnoj Gori pokazuje predsednik susedne Srbije. Samo dan nakon konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore Vučić je grubo i nediplomatski napao novog mandatara Zdravka Krivokapića. Umesto da čestita Krivokapiću, Vučić je izjavio da je Krivokapić lažov koji ga optužuje da zajedno sa Milom Đukanovićem gradi Beograd na vodi. Vučić je zatražio od Krivokapića izvinjenje. Napad je bio tim čudniji ako se ima u vidu da Krivokapić u svojim izjavama nikada nije pominjao Beograd na vodi. U tom kontekstu Vučićevo pominjanje Beograda na vodi se može tumačiti i kao lapsus koji, prema Frojdu, pokazuje postojanje „uznemiravajućeg faktora koji dolazi na svetlo dana kroz jezičku grešku“.

Da Vas podsetimo:  Gajger – Milovi brojači: Ljudi i dalje mogu biti šta god žele samo da ne žele pogrešno?
Foto: Screenshot (NSPM)

Vučić nikada prema Đukanoviću nije pokazao žestinu koju je pokazao prema Zdravku Krivokapiću. Naprotiv, dok je Đukanovićeva policija prebijala episkopa Metodija, hapsila episkopa Joanikija, privodila mitropolita Amfilohija, bacala suzavac na narod u Pljevljima, Nikšiću i Budvi i prebijala maloletnike, Vučić je izjavljivao da je Đukanović „razuman i pristojan“ čovek koga će pozvati da poseti Beograd. Sa druge strane, još uvek nije pozvao profesora Zdravka Krivokapića da poseti Beograd niti je čestitao Bečiću iako je to uradio čak i Đukanović.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori 25. septembra je ušla u polemiku sa novim vlastima saopštenjem u kojem se navodi da su napadi na Aleksandra Vučića zlonamerni. Nikada ambasada Srbije u Crnoj Gori nije takvu žestinu pokazala, na primer povodom slučaja srpske državljanke Branke Milić. Neosuđivanu srpsku penzionerku, baku i majku, već 4 godine progoni Đukanovićevo kriminalizovano pravosuđe na čelu sa opskurnim tužiocem Katnićem. Bežeći od Đukanovićevog i Katnićevog terora Branka Milić se sklonila upravo u srpsku ambasadu 2018. Ipak Vučić nikada nije pomenuo Branku Milić.

Foto: Screenshot (NSPM)

Posle konstitutivne sednice Skupštine Vučićevi tabloidi 24. septembra ponovo počinju sa napadima na novu vlast u Crnoj Gori. Informer tog dana objavljuje slike Bečića, Abazovića i Krivokapića i mitropolita Amfilohija uz naslov: „Posle Mila gori od Mila?!“ Srpski telegraf na naslovnoj strani objavljuje: „Amfilohije i Dritan ne daju Srbima u vladu“, Alo daje naslov „Milo otišao Srbi i dalje poniženi“. Srpski telegraf na naslovnoj strani od 26 septembra pušta sliku Zdravka Krivokapića uz naslov: „Licemerna družina: pevaju Tamo daleko a prave vladu bez Srba.“ Informer 3. oktobra na naslovnoj strani pored slike Abazovića objavljuje: „Novo nasilje nad Srbima: I Dritan bi da otima svetinje!“, a Srpski telegraf istog dana „Dritan ide sa Milom u šumu“.

Da Vas podsetimo:  „Suze Kozare“ 2020
Foto: Screenshot (NSPM)

Napadi Vučićevih tabloida na Dritana Abazovića su posebno licemerni. Vučić se više puta video sa Tačijem nego Dritan. Vučić, a ne Dritan, je zaključio sa Tačijem sporazum o ukidanju srpskog pravosuđa na KiM. Vučić,a ne Dritan, je pozvao srpske sudije da polože zakletvu pred Tačijem. Vučićeva Srpska lista, a ne Dritanova URA, je koalicioni partner u Tačijevoj i Hotijevoj vladi u Prištini. Upravo je Vučić nezakonitim i neustavnim Vašingtonskim sporazumom omogućio Kosovu da za godinu dana bez protivljenja Srbije podnese molbu za ulazak u UN.

Dejan Mirović 
Izvor: NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime