Vučićevi odgovori na pitanja N1 ostali skriveni iza predsednikovog sarkazma

0
610
Foto: printscreen

Kada će Srbija dobiti novu vladu i dalje se ne zna, ali predsednik Srbije je rekao da će to sigurno biti pre ustavnog roka, što je 3. novembra. Predsednik Vučić se zahvalio televiziji N1 na brizi za formiranje Vlade i na, kako je rekao, velikoj podršci koju N1 daje i njemu i Vladi u radu. Tako je iza predsednikovog sarkazma ostao nedorečen odgovor na pitanje N1 da li će Branislav Nedimović biti mandatar.

Mesto desno od predsednika moglo bi nešto da nagovesti, ali ne i da će na predsednikovoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dobiti reč da nešto kaže. Danas je samo gledao i slušao kako se odgovara novinarima N1.

„Ja se trudim da uvek odgovaram jasno kao što i vaša televizija nama pruža uvek jasnu podršku u napretku Srbije, u tome što je neverovatno da Srbija bude prva ili druga u Evropi po stopi rasta BDP-a. Ja nigde toliko podrške ne vidim kao na vašoj televiziji. Zaista, hvala vam što pratite naš naporan i tešak rad“, poručio je Vučić.

Manje ironije kada je reč o novoj vladi. Mogući partneri – SPS i SPAS Aleksandra Šapića – imaće još jednu ili dve prilike da ubede Vučića da su baš oni potrebni u kabinetu za sada nepoznatog mandatara.

„Mi ćemo sledeće nedelje nastaviti sa određenim političkim strankama i one tamo nedelje, drugi krug konsultacija, i sužavati krug i izbor onih koji mogu da učestvuju u radu vlade. Drugi će, razume se, u opoziciju“, naveo je Vučić.

Mnogo rečitiji nego na pitanje o vladi, predsednik je bio na svom omiljenom terenu kvartala, BDP-a i tabela. Brine ga da bi Irska mogla da prestigne Srbiju.

Da Vas podsetimo:  Šta čeka medije u 2024: Ugovor sa đavolom ili otpor – pa šta bude?

„U prvom kvartalu je bila nešto slabija. Litvanija je bila bolja od Srbije u drugom kvartalu, oni nisu imali toliko problema sa kovidom. Ovo vam je evrozona: Nemačka je na minus 11, a Španija na minus 20…“, naveo je predsednik.

Država je danas uplatila pomoć od 18.000 dinara po radniku za više od 230.000 preduzeća, u kojima radi milion i šesnaest hiljada ljudi.

„I ako to izračunate, videćete da smo mi zajedno i sa minimalcem koji ćemo isplatiti u septembru, ljudima uplatiti 1.100 evra ukupno, čak i više. Za svakoga ko je zaposlen u mikro, malom i srednjem preduzeću i pola od toga za velika preduzeća. To je gotovo neverovatna podrška države“, smatra predsednik.

Neverovatna podrška države ima svoju drugu stranu, upozorava ekonomski novinar i urednik Novog magazina Mijat Lakićević.

„Novac se sipa uglavnom iz kredita. Preduzeća i zaposleni dobijaju iz kredita, koje će isti ti građani i preduzeća narednih godina morati da vrate“, objasnio je Lakićević.

Ukazuje i da je Srbija imala i jeftinije opcije za zaduživanje od prodaje obveznica u iznosu od dve milijarde evra na međunarodnom finansijskom tržištu sa kamatom od 3,3 odsto.

„Ono što je u celoj ovoj stvari najspornije jeste taj neki megalomanski marketing kako država daje najviše. A to ne daje ni država, ni Vlada, ne daju one svoj novac, već pozajme, pa podele“, istakao je.

Mijat Lakićević upozorava i na poređenje neuporedivog kada je reč o pojedinačnim statistikama zemalja, te da je logično da onaj ko je na poslednjem mestu i najmanje padne.

Video prilog N1

Petar Gajić
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime