Vučićevićev iskaz o „državnom udaru“ krije se od javnosti…

0
942

Tužilaštvo za organizovani kriminal već godinu dana krije dokumenta iz istrage koju je 2015. godine vodilo zbog tvrdnji urednika Informera Dragana J. Vučićevića o navodnom „državnom udaru“. Kako bi sakrilo ove informacije, tužilaštvo je nedavno pokrenulo i sudski spor protiv rešenja Poverenika – koji je na stanovištu da javnost treba da sazna ove podatke.

U čuvenom gostovanju na televiziji Pink 21. novembra 2015. godine, urednik tabloida InformerDragan J. Vučićević izneo je niz dramatičnih tvrdnji da je u toku „državni udar“ i rušenje tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.„Sada se u Srbiji sprovodi pravi državni udar. Nemojte da niko misli da sam lud“, počeo je Vučićević i nastavio:

„Vučiću, ne idi u Kinu! Ako odeš srušiće te dok si tamo, ili čim se vratiš. Napraviće haos! Ko će napraviti haos? Mafijaška hobotnica. Tu mafijašku hobotnicu čine politička mafija, klasični kriminalci, policijska mafija i medijska mafija. Vučiću, budala si ako odeš u Kinu!“, upozoravao je urednik Informera.

Njegov nastup ne samo što je šokirao javnost u Srbiji, već je privukao pažnju i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ovo tužilaštvo, koje je tada vodio Miljko Radisavljević, odlučilo je ubrzo da proveri ove navode. Dalo je nalog Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) da ispita Vučićevića čije su panične najave na Pinku ukazivale da neko planira teška krivična dela.

„(Vučićević) je ukazivao da se vrši (…) napad na ustavno uređenje i ubistvo predstavnika najviših državnih organa“, navodi se u dopisu koji je tužilaštvo poslalo Raskrikavanju.

U svojim novinama, Vučićević je istragu predstavio kao napad na njega. Informer je objavio članak sa naslovom „Miljkov udar promašio temu i metu“, u kojem tvrdi da tužilac traži „privođenje urednika Informera“.

Da Vas podsetimo:  Visok rizik po medijski pluralizam u Srbiji, politička nezavisnost medija najugroženija

„U nalogu za prikupljanje potrebnih obaveštenja, Radisavljević navodi da su Vučićevićevim istupima u javnosti potencijalno ugroženi ustavni poredak i državna bezbednost“, pisao je tada ovaj tabloid.

Vučićević je dao izjavu u prostorijama BIA, ali sadržaj razgovora sa operativcima službe do danas nije poznat.

Nakon saslušanja i „dodatnih provera“, obaveštajna agencija je 19. decembra 2015. godine poslala izveštaj tužilaštvu koje je na osnovu njega zaključilo da nema dokaza da je izvršeno neko krivično delo.

Slučaj je tako zatvoren. Da je Vučićević izmislio priču oko državnog udara, potvrdio je i sam premijer Vučić.

„Vučićević je pre deset dana izneo neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. U ovom slučaju, ja ne mislim da je bilo državnog udara, nije bilo ni snage, ni volje za to“, izjavio je prvi čovek Vladegostujući na RTS-u krajem novembra 2015. godine.

Zatvaranje ovog postupka poklopilo se i sa smenom na čelu tužilaštva. Na mesto Radisavljevića došao je novi tužilac – Mladen Nenadićdotad javnosti nepoznati advokat čiji su izbor pratile brojne kontroverze, među kojima spekulacije da je polaganje testa za tužioca neregularno sprovedeno, kao i da se radi o politički postavljenoj figuri.

Iako je slučaj pre tri godine arhiviran – mnoge stvari u vezi sa njim su i dalje misterija.

Nije poznato šta je Vučićević govorio u BIA, šta je sve skupljeno tokom istrage „državnog udara“, kao ni da li se proveravalo da li je Vučićević izazvao paniku izmišljenom pričom – što je posebno krivično delo.

Novinari Raskrikavanja pokušali su da dođu do dokumenata iz ovog predmeta, ali se to pretvorilo u godinu dana dugu borbu kojoj se ne vidi jasan kraj.

Da Vas podsetimo:  Zlostavljanje novinarki dovodi do toga da prestaju da izveštavaju o važnim temama i do odlaska iz profesije

Strogo čuvana dokumentacija

Tužilaštvo uporno odbija da dostavi dokumenta uz obrazloženje da je predmet označen kao strogo poverljiv.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja nije saglasna s tim.

Stanojla Mandić, zamenica Poverenika, navodi da tužilaštvo nije dokazalo da su dokumenti označeni kao tajna i da je odbilo da ih dostavi Povereniku na procenu.

„(Tužilaštvo) takođe nije navelo koji bi teške posledice (…) mogle nastupiti usled činjenja informacija dostupnim“, piše u rešenju Poverenika iz avgusta ove godine.

Nakon desetina zahteva, žalbi, urgencija i rešenja, Poverenik je početkom novembra ove godine konačno naložio tužilaštvu da u roku od dva dana, uz pretnju novčanom kaznom, novinarki Raskrikavanja dostavi tražene informacije.

To se nije dogodilo.

Umesto toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal žalilo se Republičkom javnom tužilaštvu koje je podnelo tužbu protiv rešenja Poverenika.

To znači da će Upravni sud, u sporu koji može trajati i nekoliko godina, odlučiti treba li javnost da zna šta je u BIA ispričao Vučićević, kao i druge detalje istrage tužilaštva.

Donedavni poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za Raskrikavanje kaže da ova tužba spada u one kojima tužilaštvo potkopava sopstveni ugled i autoritet koji su „i inače poljuljani“.

“Ako nije bilo pokušaja državnog udara, čiji je onda interes da javnost o tome ne bude obaveštena? Sve i da u ovom slučaju ima nekih tajni, zakon dozvoljava da se informacija da delimično, odnosno da se u dokumentu zaštite određeni podaci, a da se ostali daju. Ali sakriti kompletan slučaj, koji je na kraju krajeva plašio narod, to je potpuno neobjašnjivo“, ističe Šabić i dodaje da ovakvi upravni sporovi mogu trajati od nekoliko meseci do par godina.

Da Vas podsetimo:  UNS: Finansije su novinarima u Srbiji najveći problem

Ni sam Dragan J. Vučićević nije hteo novinarima Raskrikavanja da ispriča detalje slučaja.

„Vi niste kolege, vi ste novinari koji tuže druge novine. Vaš glavni urednik je tužio mene mnogo puta. Hoćete da Vam spustim slušalicu pa da napišete da sam Vam spustio slušalicu? Ja sam Vam se kulturno javio. Kažem da neću da razgovaram sa Vama, doviđenja draga koleginice, pozdravite Stevana Dojčinovića“, poručio je urednik Informera.

Marija Vučić
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime