Vučićevo lajkovanje i šerovanje

0
1353

PREDSTAVLJENA KNJIGA "VUCICEV RECNIK - ISTORIJA JEDNE OPAKE BOLESTI"Beograd – Dva čoveka su u pritvoru zbog spiska „srbomrzaca“ i poziva na nasilje. Međutim, bilo je mnogih koji su na internetu podržali sadržaje zbog kojih su portparol posebnih jedinica policije Radomir Počuča i pripadnik organizacije „Naši“ Ivan Ivanović privedeni.

Treba li da se brinu i oni koji na internetu otvoreno podržavaju, lajkuju i šeruju sadržaje zbog kojih je neko pozvan na krivičnu odgovornost?

– Ukoliko ste to lajkovali, izrazili ste svoje mišljenje, dakle, govorili ste. Taj govor podjednako podleže ograničenjima kao i svaki drugi koji se ogreši o Krivični zakonik, kaže Vladimir Vodinelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Lajkujte odgovorno ili budite spremni da i sami odgovarate.

Ovom informacijom, plasiranom preko RTS-a, B92 i ostalih režimskih medija, Aleksandar Vučić je objavio rat svim građanima Srbije koji misle svojom glavom i više veruju svojim očima nego njegovim lažima.

Mediji u Srbiji više ne postoje. Bez otpora, pritisnuti paranojom i mitom, dobrovoljno su se stavili u službu vladajućeg kartela. Potpuni mrak, prirodno okruženje svakog diktatora, remeti još samo svetlucanje na Fejsbuku, Tviteru i ostalim društvenim mrežama. Neće dugo.

Vlast je prešla s reči na delo, sa zastrašivanja na konkretno nasilje. Licemerno, kao i sva Vučićeva demagogija, pravosudnu i policijsku torturu režimski trabanti opravdavaju potrebom suzbijanja „govora mržnje“, a sve u skladu s Krivičnim zakonikom.

Podržavam tu akciju. Svim srcem. I memorijom, zahvaljujući kojoj prilažem ovaj kratki spisak Vučićevih lajkova i šerova najtežih zločina koji su obeležili savremenu istoriju Srbije i regiona.

1. RATNI ZLOČINI – Haški tribunal već 11 godina sudi Vojislavu Šešelju po optužnici koja ga tereti za ratne zločine.

Aleksandar Vučić je 15 godina lajkovao i, vrlo glasno i strasno, šerovao izjave Šešelja, svog vojvode, predsednika, prijatelja i kuma. Na inkriminisanom mitingu SRS-a u Hrtkovcima, u maju 1992, Šešelj je pozvao na proterivanje Hrvata iz Srbije. Vučiću se to toliko svidelo da se učlanio u SRS, a kasnije u brojnim medijskim i skupštinskim istupima ponavljao sporne stavove. Kad je Šešelj pretio bombardovanjem Zagreba, pored njega je sedeo Vučić, ljut kao ženka risa i to manje na Hrvate nego na „srpske fukare koje se rugaju staroj srpskoj granici na liniji Karlobag-Virovitica“. Dok je Šešelj optuživao NATO za zločine počinjene u Republici Srpskoj, Vučić je, sa skupštinske govornice, ponudio konkretan predlog: „Za jednog ubijenog Srbina, mi ćemo pobiti sto muslimana“. Tri nedelje kasnije, ta ideja je sprovedena u delo u Srebrenici.

Da Vas podsetimo:  Bekstvo

Sve izjave, zbog kojih odgovara u Hagu, Šešelj je dao u prisustvu svog mladog generalnog sekretara, koji ih je, kao eho, ponavljao i širio na sve strane. Pošto je Šešelj okrivljen za izvršenje ratnih zločina, neophodno je da se utvrdi odgovornost i Vučića. Neka haški ili bilo koji drugi sud proceni da li je Vučić lajkovao i šerovao šovinističke izjave ili je samo zevao, a iz njegovih nevinih usta se čuo Šešeljev glas.

2. UBISTVO ĐINĐIĆA – Sredinom februara 2003, na oproštajnom mitingu, dan pred Šešeljev odlazak u Hag, Tomislav Nikolić je otvoreno zapretio ubistvom tadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću. Posle Nikolića, okupljenim radikalima, veseo kao da udaje bivšu suprugu, Vučić se zakleo da će se za montiranje optužnice protiv voljenog vođe osvetiti „đubretu i banditu“ Đinđiću. I posle atentata, Vučić je nastavio da lajkuje i šeruje Šešeljeve izjave o Đinđiću – mafijaškom čedu koga su ubili njegovi kriminalci, Zvezdanu Jovanoviću – novom srpskom Gavrilu Principu, o potrebi preispitivanja presude Miloradu Ulemeku Legiji.

3. UBISTVO ĆURUVIJE – Šešelj je tvrdio da je Slavko Ćuruvija „podnarednik NATO-a“, strani plaćenik i domaći izdajnik. Vučić te stavove nije samo lajkovao i šerovao, nego ih je i nadograđivao medijskom, pravosudnom i policijskom hajkom. Montiranim sudskim postupcima uspeo je da uništi Ćuruvijine novine, „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. U prisustvu vlasti, dok je čekao da presuda o petomesečnoj robiji postane pravosnažna, Ćuruvija je izrešetan sa 17 metaka u leđa. No, njegova smrt nije bila uzaludna. Ako ništa drugo, obradovala je Vučića, koji je uživao u Šešeljevim pošalicama upućenim novinarima DT-a: „Gde vam je Ćuruvija, jel u zemlji ili je pobegao iz zemlje“. Uživao je i u Nikolićevim tvrdnjama da je Ćuruvija dobio što je tražio. Čak i posle transformacije iz radikalskog velikosrbina u demokratskog evrofanatika, Vučić se šešeljevski rugao mrtvom novinaru, izjavljujući da se zna ko ga je izvršio zločin: „Ubile su ga ubice“. Punih 14 godina Vučić je pisao, lajkovao i šerovao statuse o svom omiljenom pokojnom medijskom neprijatelju. Iako mu to nije svojstveno, aktuelni diktator je bar u ovom primeru dokazao da je čovek od reči. Ćuruviji je javno obećao osvetu i, eto, ona još traje.

Da Vas podsetimo:  Nažalost normalno, mada nenormalno...

4. RATNO HUŠKANJE – U svom prvom vladarskom mandatu, Aleksandar Vučić odlučno se zalagao za oružani otpor albanskim teroristima i njihovim američkim i evropskim saveznicima. Posledice njegovih postupaka su duboko zakopane u više hiljada grobova, među kojima se nalaze i onaj trogodišnje Milice Rakić i 16 radnika RTS-a. Za uspomenu na devojčicu ubijenu „tomahavkom“, Vučić je svojoj ćerki dao njeno ime. Njegova Milica, živa i zdrava, mahala je tati dok je s Rudolfom Đulijanijem, najgorljivijim američkim lobistom NATO agresije na Srbiju, vodio izbornu kampanju 2012. godine. Žrtvama iz RTS-a i njihovim porodicama Vučić se odužio lajkovanjem i šerovanjem odbrane i zaštite Dragoljuba Milanovića, osuđenog na 10 godina robije zbog „teškog krivičnog dela protiv opšte bezbednosti“. Vučićev politički angažman izazvao je gubitak više hiljada života, srpskih i albanskih, uništenje sudbina više stotina hiljada izbeglih i prognanih, ogromnu materijalnu štetu i okupaciju dela teritorije Srbije. Nema veze, on je profitirao. Ratnim huškanjem sticao je poslaničke mandate, pare, uticaj i moć. Žrtve je zaboravio, sad lajkuje drugačije statuse.

5. ŠIRENJE FAŠISTIČKIH IDEJA – Srpska radikalna stranka je 1995. godine Skupštini Srbije predložila „Plan za Kosovo i Metohiju“. Tim dokumentom, čiji je navodni autor Tomislav Nikolić, a potpisnik i Aleksandar Vučić, taksativno su nabrojani potezi kojima Srbija treba da „očisti Kosmet od Šiptara“. I kasnije, u kampanji 1997, Nikolić je nudio konkretne načine za odbranu svete srpske zemlje – da se na Kosovo uputi pet četničkih divizija, koje će, pod oružjem, sa šubarama, kokardama i bradama, samo šetati i pevati „spremte se, spremte“. „Kako četnici na jednu stranu budu ulazili na Kosovo, tako će Šiptari bežati na drugu stranu, preko Prokletija“. Aleksandar Vučić je uporno i vredno lajkovao i šerovao te ideje. Patološki primitivizam nikome nije doneo ništa osim nesreće. Nikome, osim Hašimu Tačiju i sebi, novoproklamovanim demokratskim liderima regiona.

Da Vas podsetimo:  Aleksandar Tutuš: Nit' su moji majmuni, nit' je moj cirkus

Spisak krivičnih dela koje je Vučić lajkovao i šerovao, da ne kažem šešeljevao, mnogo je duži, ali ne smem da ga navodim, autor će me cenzurisati.

Zato, svi funkcioneri, članovi, simpatizeri i glasači Srpske napredne stranke snose odgovornost za podršku stavovima Aleksandra Vučića. Lajk za njega predstavlja zločin koji ne zastareva.

PS – Radomir Bata Počuča, cenim, mora da odgovara za poziv na nasilje nad „Ženama u crnom“. I ovim činom on je potvrdio da je pravi naprednjak, samo malo gluplji nego oni Vučićevi saradnici koji su do juče vikali „nož-žica-Srebrenica“, a eno ih danas u poslaničkim klupama i raznim ministarstvima.

PREDSTAVLJENA KNJIGA "VUCICEV RECNIK - ISTORIJA JEDNE OPAKE BOLESTI"Ivan Ivanović je spiskom „srbomrzaca“ izneo lični vrednosni sud, kakav god bio. Svako ko se oseća ugroženim zbog te prozivke ima pravo da podnese krivičnu prijavu i da u sudskom postupku dobije presudu kojom će biti zaštićena njegova ljudska prava.

Ko ne misli da je u pitanju Vučićevo zastrašivanje svih građana Srbije i kažnjavanje oponenata, neka se seti Šešeljevog spiska „srbomrzaca“, koji je Vučić godinama lajkovao i šerovao.

http://www.slobodnaevropa.org/audio/Audio/369660.html

PS2 – Da bi izbegli udar Vučićevog zakona protiv informisanja, u vreme njegovog vladarskog debija, majstori s Radio Pančeva su emitovali džingl: „Ovde Radio Pančevo, pazite da nas neko ne čuje“.

U tom stilu, upozoravam čitaoce: „Pazite da vas neko ne vidi da čitate ovaj tekst“.

predragpopovic

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime