Vučiću, daj Blera kad već nisi dao Batu

0
865

vLEqizy-1-620x330U svačijem životu postoje dani koji bolje da nisu svanuli. Jedan od takvih dana svanuo je danas Toniju Bleru. I Aleksandru Vučiću. Da, mislim na Gospodara Vučića. Na Velikog Vođu. I njegovog „velikog prijatelja“, „savetnika koji radi potpuno besplatno“. Čoveka koji je poveo Veliku Britaniju u rat protiv Iraka. I naravno, da ne zaboravimo, rat protiv naše zemlje.

Nije vam jasno?

E, pa danas je, nakon sedam godina istraživanja i nekoliko odlaganja, u Londonu predstavljen nalaz komisije na čelu koje je bio Lord Džon Čilkot.

Izveštaj koji su sačinili je velik. I zbog njega se Toni Bler oseća loše. Iako to prikriva. Prema tom izveštaju, zvanični London nije morao da uđe u rat u Iraku, a „dokazi zbog kojih je invazija pokrenuta nisu bili čvrsti i provereni“. Koliko da vas podsetimo, glavni adut Toniju Bleru za bombardovanje Iraka bila je laž da Irak ima hemijsko oružje i nuklearni potencijal“, kao i da to naoružanje može da sakrije.

To je bio adut zbog kog su mnoge iračke porodice ostale bez svojih najmilijih. To je bio adut koji je kasnije služio za likvidaciju Sadama Huseina. To je bio adut kojim su mahali svi svetski mediji. To je bila laž. Prema rečima Džeremija Korbina, lidera laburista, „Invazija na Irak je bila akt nelegalne vojne agresije pokrenut pod lažnim izgovorima“. Ali, Korbin je opozicija. Još uvek. I on isto tako govori za bombardovanje naše zemlje. A Bler ne misli tako.

volumeIzveštaj, Džona Čilkota inače, ima 2.5 miliona reči i podeljen je na nekih 12 celina. Skoro pa kao sabrana dela Vojislava Šešelja. Ne mislim po sadržaju, nego po obimu. Pogledajte sliku, uostalom.

Da Vas podsetimo:  Baš u ove dane, kada su Srbi poneli grobove…

Šta, vojvoda ima više toga objavljenog? Tjah… Najbolje da pitamo šta o tome misli Veliki Vođa, premijer u tehničkom mandatu i mandatar buduće vlade Republike Srbije. On bi trebalo da zna više šta je u Šešeljevoj (i Blerovoj) glavi.

Kao što rekosmo – Bler je ostao hladnokrvan. U odgovoru na izveštaj Džona Čilkota, Toni Bler je (pišu mediji) rekao da „ne veruje da je svrgavanje Sadama Huseina razlog za terorizam koji danas razara Bliski istok“. Eh… Što bi rekao premijer u tehničkom mandatu i mandatar buduće vlade Srbije, „ja odavno veću glupost nisam čuo“. Dobro – pročitao. Rođače, da li si ti čuo za ISIS?

Izgleda da nije.

Bler je odgovorio da izveštaj „jasno dokazuje da nije bilo laži, da parlament i vlada nisu bili pogrešno navođeni, da nije bilo tajnog obavezivanja na rat, da obaveštajni podaci nisu falsifikovani i da je odluka napravljena u najboljoj nameri“.

Interesantno… Zato je verovatno sa ovog dokumenta sklonjena oznaka tajnosti.

Nego – da se ne bavimo previše Čilkotovim izveštajem, jer se ni Čilkot ne bavi Srbijom, u tom izveštaju.

Da se mi pozabavimo Velikim Vođom. Isti je, da vas podsetimo, tražio od Tonija Blera da mu bude savetnik u prošloj vladi. Sećate se onog „deliveri junit“? Rekao je da od njega može mnogo da se nauči. Bler mu je bio savetnik sve do 14. aprila ove godine. Dakle – prestao je da radi za njega neposredno pred izbore.

Usput – njegov angažman u Nemanjinoj plaćali su navodno Ujedinjeni Arapski Emirati…

E, ako se toga sećate, verovatno se sećate i onoga što je Bler svojevremeno rekao za bombardovanje Srbije. Ne samo da je rekao, nego čak i napisao u sopstvenoj autobiografskoj knjizi. Za njega pitanje bombardovanja Srbije bilo pitanje borbe civilizacije protiv varvara. Najglasnije ga je branio upravo Vučić u skupštini Srbije, govorivši da su glavni zagovornici bombardovanja bili Šreder i Širak a da se Bler tome „najodlučnije protivio“… Eh… Opet onaj citat „ja veću glupost odavno nisam pročitao“…

Da Vas podsetimo:  Slava istini!

Jednog tako „civilizovanog Britanca“ posle ovakvih rezultata istrage očekuje možda i suđenje za ratne zločine, za šta se zalaže dobar deo Britanaca. Interesuje me šta će sad smisliti „deliveri junit“ velikog genija koji se pretplatio na Nemanjinu 11?

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime