Vučiću, nisi ih dostojan!

3
1369

Tog dana, a bio je 9. septembar 1934. godine, preko 40.000 Topličana došlo je da zajedno sa kraljem i patrijarhom dostojanstveno, u miru i tišini, oda počast svojim herojima i mučenicima, onima čiji su životi postali temelj, a nesalomivi duh nebeski svod otadžbine.

Aleksandar I Karađorđevic, kraljev sin, knežev unuk i voždov praunuk, osloboditelj i ujedinitelj, čiji će zemaljski život samo mesec dana nakon toga okončati ustaški i bugarski teroristi, otkrio je tog dana tuge i slave u centru Prokuplja, srcu otpora i nepristajanja na poraz i poniženje, spomenik Topličanima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama bugarskih zločina u Topličkom ustanku 1917. godine.

Nije bilo čoveka dostojnijeg tog časnog ljudskog posla od kralja Aleksandra I Karađorđevića, ratnog druga i saborca stradalnika, mučenika, heroja i podvižnika, hrabrijih od najhrabrijih i časnijih od najčasnijih, besmrtnih Topličana. Oni koji su delili jedan san, jednu misao i jedan zavet, ponovo su bili na jednom mestu, sa kojeg se nikada nisu ni razilazili.

12. oktobra 2018. godine, u Prokuplju će biti otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku Moravske divizije „Knjaz Mihailo“, među Srbima i među neprijateljima poznatijem kao Toplički gvozdeni puk, najodlikovanijoj i najslavnijoj jedinici srpske vojske u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Spomenik oslobodiocima i osvetnicima Kosova 1912. godine, pobednicima sa Bregalnice 1913. godine, onima koji su proneli slavu srpske zastave od Kolubare, preko albanskih gudura do krvavog Solunskog fronta i oslobođenja 1918. godine, onima koji su naziv Gvozdeni dobili od svojih neprijatelja, koji su ratovali zaneseni i opijeni ljubavlju prema slobodi i otadžbini, od kojih su se saveznici učili patriotizmu, kojih se više od polovine nije vratilo svojim kućama i njivama, onima čijom se pukovskom zastavom odenuo Kralj Petar I Karađorđević na putu ka večnosti, otkriće trenutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I kao što 9. septembra 1934. godine nije bilo dostojnijeg od Aleksandra I Karađorđevića, tako danas nema nedostojnijeg tog časnog ljudskog posla od Aleksandra Vučića.

Onog Aleksandra koji građane ove zemlje drži u strahu i poniženju, nemaštini i neznanju, koji vlada lažima i patetikom nedostojnim svog zvanja, prljavim i od građana otetim tajkunskim novcem, još prljavijim medijima, crnim džipovima sa zatemnjenim staklima.

Onog Aleksandra koji svaku slobodnu misao drži na nišanu.

Onog Aleksandra koji deli jedan san, jednu misao, jedan zavet sa njegovim tajkunima, njegovim poltronima, njegovim cenzorima, njegovim batinašima i da, njegovim alter egom, Hašimom Tačijem.

Onog Aleksandra koji je pljunuo na topličke heroje, srpsko Kosovo i Metohiju i srpsku istoriju.

Zbog toga, 12. oktobra 2018. godine na otkrivanju spomenika besmrtnim junacima Topličkog gvozdenog puka neće biti Topličana, njihovih potomaka i poštovalaca. Ali će zato biti svih onih iz prethodnog pasusa, svih onih koji ih nisu dostojni, predvođenih čovekom besmisla i uzaludnosti, slikom našeg trenutnog poraza – Aleksandrom Vučićem. Ali neka, i ovo će vreme pada i srama jednom, uskoro, biti juče, i svako će ponovo biti na mestu koje mu pripada i koje će mu preci, potomci i istina dodeliti.

Dragan Dobrašinović
www.juznevesti.com

 

3 KOMENTARA

 1. AKROBACIJE VUČIĆA

  Počela je ta finalna utakmica. Igraju dezerteri protiv naciona. Publika je uz ove prve.

  Danas je naš kapiten Vučić je u stanju izdajničke ekstaze, jer priprema jednu veliku albansko-srpsku akobaciju i to samo zarad (po prvi put javnog) priznanja kosovske države. Trenutno vlada zatišje pred buru. Sve je to deo uvertire pred završni čin, odnosno javno priznanje kosovske države, ali sa (šajkačom). Takođe sam pomenuo da je Vučić u Briselu odredio sabi i rok (kraj 2018-e) do kada će registrovati tu svoju građevinu. I ako nas stalno laže njih neće moći. Žuri mu se vidite. To su sve obaveze Vučića iz potpisanog’ briselskog sporazuma. Posle će opet reći da to on nije uradio, ali to mu ni kod nas više neće proći. Vučuć je ta zla dobro sakrio od srpskog’ naroda. Istina o celom njegovom radu se probija o narod. Krug se svakim danom sužava i ne može više ova vlast da nas pravi budalama. Laži su postale providne i slab argument za odbranu vlasti od ovoliko počinjenog kriminala. Oni još suludo misle da mogu sakriti izdaju i najveću-istorijsku pljačku Srbije.

  Istine radi, samo da ih opet potsetimo ko je postavio kamen temeljac kosovskoj drżavi!?
  Mi Srbi smo jasno videli kako je Marko Đurić stvorio prvu carinu “Jarinje” prema Kosovu. Tom prilikom se obratio zbunjenim Srbima i to rečima:“Pređite ovamo preko ovog mosta, ovo je most koji spaja”. Danas je to carina “Jarinje” i odatle su se avnojevske granice pretvorile u državne granice Kosova. Proverite, da li je tu danas carina i granica prema Kosovu. Jeste.
  Takođe mi smo videli kako je Vučić ugurao “naprednu” stranku u prvu Kosovsku Vladu i parlament. Tom prilikom isti taj Vučić se obratio okupljenim Srbima u Kosovskoj Mitrovici rečima: “Mi će mo priznati kosovsku vladu i ako vi ne uđete u nju”. Posle je napravio i koaliciju sa Haradinajem. Da da, to je istina od koje ne može pobeći ni Djurić ni Vučić ni Dačić… To je istina.
  Zatim pitam Vučića!? Sta je potpisao u Briselu dana: 30. juna 2015 god. u 22 časa i 54 min.? Predaju jel’ da.
  Samo ove dve činjenice su dovoljne za doživotnu robiju. Nema dvojbe jer je i Ustav Srbije tada prekršen.
  Kako da počnemo!?
  Znamo mi da tih naprednih izdajnika i lopova ima dosta u Srbiji. Ali isto tako znamo da u Srbiji ima dosta i praznih kasarni koje se lako mogu pretvoriti u velike zatvore. Ko pokuša bekstvom da spase glavu mora ga hapsiti masa a ne policija Srbije. I sa rigoroznim kaznama mi ćemo uništiti taj izdajnički tim koji je gubio utakmice po celoj Evropi.
  I publika se mora ućutkati jer je podržavala taj izdajnički i gubitnički tim…

  Na kraju vlast da bi izbegla zakonske sankcije koje joj slede za izdaju i pljačku Srbije, oni uveliko dele srpski narod. To je onaj zadnji trzaj. Na jednoj strani biće zdajnici i pljačkaši, a na drugoj strani su neistomišljnici i pošten gladan srpski narod. Ako zaigraju i tu utakmicu, oni će je sigurno izgubiti…
  Dosta izdaje, pljačke i laži, dosta…

  P:Slavko Jakovljevic Bgd.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime