Vučiću preti 25 godina zatvora zbog priznavanja Kosova! –

2
1378

Predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću preti najmanje 25 godina zatvora zbog sporazuma koje je potpisao u Briselu, a koji nedvosmisleno ukazuju na to da je Srbija priznala nezavisnost Kosova.

zatvor

Iako su svi građani znali da je priča oko nezavnisnosti Kosova odavno završena, ni jedan srpski državnik se do sada nije usudio da zvanično potpiše dokument kojim bi se nezavisnost Kosova ozvaničila.

U međuvremenu je došao Aleksandra Vučića na vlasti i tu praksi iz korena promenio.

On je, potpisivanjem nekoliko sporazuma u Briselu, direktno priznao postojanje Ustava Republike Kosovo i zakona Republike Kosovo, odnosno, priznao je Kosovo kao suverenu državu. Iako Ustav Republike Srbije jasno kaže da je Kosovo sastavni deo teritorije Republike Srbije, to nije sprečilo našeg premijera, inače, pravnika sa desetkama, da svesno prekrši Ustav sopstvene države.

Pošto je Srbija u načelu “pravna država”, imamo jasne zakone koji propisuju sankcije za one koji na direktan ili indirektan način krše ustavni poredak Srbije.

Tako, na primer, član 306. Krivičnog zakonika kaže da je krivično delo ukoliko neko potpisom prihvati “kapitujaciju ili okupaciju Srbije”.

“Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina.”

Član 307. Krivičnog zakonika takođe je jasan:

“Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.”

Pošto je predsednik Vlade Srbije najviša instanca izvršne vlasti, sasvim je opravdana maksimalna kazna zatvora od 15 godine.

To je, dakle, 10 godina zbog kršenja člana 306. i 15 godina zbog kršenja člana 307, to jest, ukupno 25 godina zatvora zbog potpisivanja sporazuma u Briselu.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji pola miliona apsolutno siromašnih, dva miliona u riziku

Da je Srbija pravna država, predsednik Vlade odgovarao bi za ta krivična dela pred sudom pravde.

Međutim, da su izvršene promene Ustava i svih relevantnih zakona pre potpisivanja sporazuma, Vučić ne bi imao osnova da se brine jer bi to sve bilo u skladu ustavnim i pravnim poretkom Srbije. Mi sada na delu imamo kršenje Ustava i zakona bez odgovarajućih sankcija.

Gde je tu onda pravna država? Zašto bismo mi građani poštovali Ustav i zakone? Je li poštovanje Ustava i zakona spada u dobrovoljnu kategoriju?

Džabe nama otvaranje poglavlja sa EU kada nismo u stanju da poštujemo sopstvene zakone. Šta možemo sutra da očekujemo od Aleksandra Vučića? Da prekrši i one dogovore koje je sklopio u Briselu? Kako uopšte neko može da veruje takvom čoveku?

O drugim krivičnim delima koja su počinili Aleksandar Vučić, njegov brat i ostali članovi uže i šire porodice da ni ne govorimo.

teleprompter.rs

2 KOMENTARA

  1. Naravno da mu ne gine 25 godina zatvora i to nije dovoljno za stetu koju je naneo Srbskom narodu i Srbiji. Najpravednija kazna bi bila smrtna kazna ali to bi istovremeno bio poklon za njega jer nema mnogo muke oko toga-metak u celo i gotovo,prava kazna bi bila dozivotna robija-mislim na robiju do kraja zivota-da ga ostave u zatvoru da trune polako ali sigurno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime