Vučiću, zašto se u Srbiji igra fudbal pred navijačima?

0
842
Foto: pixabay.com

Dok je fudbal u ozbiljnim evropskim zemljama stao, u Srbiji se igra. Tako je odlučio Aleksandar Vučić. Da se ne bi zamerio navijačima Crvene zvezde, koji u subotu planiraju da koreografijom i spektaklom proslave 75. rođendan Sportskog društva i privuku veči broj navijača na tribine. U slučaju da zatvori stadion, čulo bi se i na Marakani, ono što i u Humskoj, i to sve češće, horski: „Vučiču, pederu“.

Dok su sva najjača fudbalska takmičenja u Evropi otkazana usled epidemije koronavirusa, u Srbiji je situacija kao da se ništa ne dešava. Igra se kao i do sada, pred navijačima, što je naišlo na oprečne komentare u javnosti. A odluku da se igra doneo je, ko bi drugi, Aleksandar Vučić, koji je na konferenciji za štampu „dao savet“ svima koji će se naći na fudbalskim stadionima Srbije.

– Košarkaške, odbojkaške, rukometne i sve druge utakmice će se igrati bez publike, dok će navijača biti na fudbalskim utakmicama. Samo, ljudi, perite ruke – prepisao je Vučić glavni lek za narod protiv koronavirusa.

I to je predsednik Srbije rekao u trenutku kada je fudbalsko prvenstvo u Italiji otkazano, kada je Španija suspendovala šampionat…

Samo dan kasnije odlučeno je da se Liga šampiona i Liga Evrope suspenduju do daljnjeg, fudbala neće biti ni u Španiji, Holandiji, Danskoj, verovatno i Norveškoj… A Srbija? Ma, kod nas se igra kao da se ništa ne dešava. Uostalom, takav je bio i  stav države prema koronavirusu, koji je od stručnjaka okarakterisan kao „najsmešniji u istoriji čovečanstva“.

Na dan kada su sva ta takmičenja suspendovana, iz Zajednice Superlige Srbije je stiglo obaveštenje kako bi akteri fudbalskih utakmica u Srbiji trebalo da se ponašaju. O odlaganju ili igranju pred praznim tribinama – ni reči. A i zašto bi bilo, kada to već nijednom rečju nije pomenuo predsednik Aleksandar Vučić.

Da Vas podsetimo:  I Društvo sudija stalo na stranu režima? Hoće li Vrhovni kasacioni sud zadržati integritet?

A zašto na konferenciji nije bilo reči o tome? Prvi i glavni razlog jeste – strah da se ne zameri navijačima. Jer, u danima kada navijači Crvene zvezde planiraju kako će da proslave 75. rođendan kluba protiv kruševačkog Napretka, kada se pokreću akcije kako privući veći broj navijača na tribine, svakako bi predsednik postigao autogol pod prečku kada bi rekao da se i fudbalske utakmice igraju bez navijača.

Rizikovao bi one povike koje često može da čuje na stadionu Partizana, pa je procenio da mu to sada, baš u predizbornoj kampanji, nije potrebno od strane pristalica crveno-belih.

Tako da ostaje da će se mečevi narednog kola igrati pred navijačima, jer kako reče Vučić, manja je šansa da se širi zaraza na otvorenom prostoru, a za posle – ko zna. Do tada će sigurno još koje fudbalsko takmičenje biti prekinuto, pa se možda i dozovemo pameti da sa ovako opasnim virusom nema igranja.

Milan Zarić
Izvor: direktno.rs
PODELI
Prethodni tekstKorona protiv izbora!
Sledeći tekstO Musi i Marku

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime