Vulgarizacija Srbije: Između prijateljstva i partnerstva

1
548

Ne znam šta premijerka Ana Brnabić misli – u koji se crtani film vratila  iz sveta, dolazeći u Srbiju..?!

Među Štrumfove?!

adssTeško, mada imamo Velikog Štrumfa… Pre će biti da je došla u srpsku verziju onog nepokorenog galskog sela sa Asteriksom i svim onim čudacima oko njega… Nema u Srbiji čarobnog napitka, izuzme li se rakija, ali ima atipične, potpuno autohtone, samonikle narodne filozofije u kojoj se pojam ”moral” shvata i tumači kao nešto što se mora, a nemoralno je nešto što se ne mora

Takvom narodu može se ponuditi digitalizacija – kao prioritet svih prioriteta Srbije i on će oćutati, jer je to moralno, ali nikako mu se ne može reći da će Srbija, ”ako bude primorana da bira između EU i Rusije izabrati EU”, što je premijerka saopštila ”Blumbergu” u ime Srbije!

Narod, plame, misli da je to nemoralno…

A premijerka je, odmah, u prvim danima svoje izvršne  vladavine uspostavila  kurs prema kojem je Srbiji EU partner, a Rusija prijatelj! Koliko će dana proći, pa da će ”prijatelju” reći da mu Srbija uvodi i sankcije i da to je za njegovo dobro? Šta će premijerka odgovoriti ukoliko Srbija bude primorana da bira između EU i Kosova? Šta za istopolne brakove? Šta za GMO i Svetsku trgovinsku organizaciju? NATO ili neutralnost?

Sva ova pitanja, pa i ono o EU i Rusiji, bila su izostavljena iz Ekspozea, valjda iz razloga što su za premijerku ta pitanja – sekunudarna!

Pojam ”sekundarno” je još jedan pojam koji se u ovom plemenu tumači mimo sveta: sekundarno ovde znači ovog sekunda, trenutno ili odmah. Drugim rečima: ovo pleme bi da od premijerke odmah, ovog sekunda, dobije odgovor na sva naša bitna pitanja!

Da Vas podsetimo:  Aplauz samima sebi

Ovo pleme nije glupo, pa da ne zna šta oni pojmovi stvarno znače, ali je nekako povodljivo: kada premijerka kaže da je digitalizacija prioritet, a predsednik Srbije to poništi i već sutradan kaže seljacima iz Uzića da za njih ne važi propisano elektronsko prijavljivanje na oglase za radno mesto, nego da dođu lično i prijave se, onda pleme ispravno shvati da digitalizacija znači lično na šalteru, i to na predsednikovu preporuku! Isti je nesrećnom direktoru koji se nasmejao na preporuku, rekao: ”Samo se ti smej, ali je ću proveriti šta si uradio!”

Taj se više neće smejati ni crtanim filmovima.

Do smeha nije ni ”Fijatovim” radnicima u Kragujevcu. I njima je digitalizacija na prvom mestu, ali plemenski pitaju i za platu: kolege iz Italije javile im da oni ovde mesec dana rade za samo jedan ručak u boljem italijanskom restoranu… I oni veselnici što pletu kablove za automobile uvek prvo pitaju za digitalizaciju, pa tek onda i nešto za sebe, da odu u toalet, na primer… I na jugu Srbije, dakako, ne da pitaju za digitalizaciju, nego to izgovaraju umesto ”dobar dan”, a čvrsto su rešeni da uz pomoć digitalizacije izađu iz viševekovne plemenske zaostalosti: rešili su da više ne kupuju diplome, nego da ih steknu u školama, najboljim koje imamo!

Pa su njihovi direktori, učitelji i nastavnici shvatili da i digitalno pomognu malim maturantima da osvoje što više bodova na testovima i zauzmu klupe u što boljim školama! Ministar prosvete, Šarčević, naredio istragu u tridesetak škola ”južne pruge”, a pleme naivno verovalo da su sve mogućnosti za prevaru iskorenjene, još onda kada su testovi iz štamparije ”Službenog glasnika” iznošeni u grudnjacima…

Da Vas podsetimo:  Srbija – Izrael na Balkanu

Ili: poslednjem primerku političke loze pred iščeznućem, Radomiru Nikoliću, rekli su – bićeš gradonačelnik Kragujevca, a na plemenskom jeziku to znači – bićeš čovek u čije će vreme Kragujevac bankrotirati…

Za ovo pleme, vreme je stalo.

Ovde tranzicija tek počinje i zove se onako kako piše u naslovu: vulgarizacija Srbije!

Možda u dobroj nameri premijerka to ne shvata, a ako ne shvati – neće je spasiti ni Vulin, njen ”prvi pik” na ”draftu” za ministra odbrane… Misli li ona da ovo pleme veruje kako je Vulin njen izbor?

Šta god ona mislila, Vulin je, nekoliko sati posle premijerkine obznane,  vrlo živo objašnjavao ruskom ambasadoru da je za Srbiju Rusija uvek na prvom mestu, a premijerka – ko o čemu, ona o partnerstvu…  Danas i Dačić rekao nešto suprotno premijerkinoj ideji, a u prilog Rusima… A Zorana Mihajlović je javno pohvalila da je odličan izbor za premijera, što prevedeno sa digitalnog na plamenski jezik znači…

Nešto će premijerka morati da nauči i sama.

Sekundarno, mada to nije moralno, ako misli  da dočeka stoti dan vladavine!

Radoje Andrić

www.iskra.co

1 KOMENTAR

  1. Jos jedan nenormalan tekst, jos se mi igramo ili – ili , ili EU i zpad ili Rusija a ni jedne ni druge nije briga da ceo Srpski narod sutra nestane sa planete zemlje… Jel mozemo mi vise da naucimo da treba da budemo drzava za sebe?! Ne, Ne treba nam ni eu ni rusija niti bilo ko drugi! Napravi brate mili (ili sestro nisam siguran u ovom slucaju) jaku nezavisnu drzavu koja ima svoju infrastrukturu, ekonomiju, razvijenu poljoprivredu i privredu itd itd, i onda necemo nikoga moliti da nas primi ili pomaze vec ce ljudi sami traziti da saradjujemo. kad se deca petljaju u ozbiljan razgovor dva odrasla coveka obicno budu oterana u svoju sobu a neretko dobiju i zausku… ta Vuciceva politika „klackalice“ izmedju rusije i zapada moze da zavarava samo one penzionere i debile koji odgledaju njegov monolog pa zatim prebace na 3.447 epizodu male neveste.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime