Vulin: Žao mi je što imate frustraciju Vučićem…

0
1229

Ministar odbrane Aleksandar Vulin praktično je potvrdio da je pokrenuo inicijativu da se u službene prostorije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane postave fotografije predsednika Republike Aleksandra Vučića. On je naime rekao da će se o tome izjasniti kada se završe interne procedure.

Na pitanje novinara Insajdera da li je to kršenje Zakona o Vojsci kojim se brani da pripadnici Vojske ističu politička obeležja, a imajući u vidu da je predsednik države ujedno i predsednik političke partije, ministar Vulin se pozvao na Ustav, tačnije na član 111. u kojem doslovno piše:

„Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“.

Zakon o Vojsci je mnogo precizniji, pa tako u članu 13. jasno  stoji da pripadnik Vojske Srbije u vršenju službe „ne ističe stranačka ili druga politička obeležja i ne izražava svoja politička uverenja“.

Na pitanje da li je isticanje fotografije predsednika u službenim prostorijama preterana personalizacija države, Vulin je rekao:

„Draga i poštovana koleginice meni je zaista žao što vi imate toliku frustraciju koja se zove Aleksandar Vučić i zajedno sa njim upoređujete sve što ima veze sa njim…“, rekao je između ostalog ministar odbrane.

Zakon o Vojsci definiše i upotrebu simbola i obeležja, iako ne do kraja precizno. Ono što Zakon jasno propisuje jeste da odluku o izgledu i korišćenju simbola, donosi predsednik Republike, na predlog ministra odbrane.

„Postojanje, izgled i korišćenje simbola i obeležja… uređuje predsednik Republike, na predlog ministra odbrane“, navodi se u Zakonu o Vojsci.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, rekao je za Insajder da je predlog ministra odbrane Aleksandra Vulina samo “dodvoravanje” koje je protivno pravilniku službe i neprimereno savremenim demokratskim državama koje “teže da uđu u EU“.

Upotrebu simbola, prema istraživanju novinara Insajdera, detaljnije definiše Pravilo službe Vojske Srbije. Reč je o dokumentu na kojem stoji oznaka „službena tajna interno“, ali je uprkos ovoj oznaci na internetu objavljeno Pravilo službe koje je 2012. potpisao predsednik Srbije Boris Tadić.

Da Vas podsetimo:  Tajni nacrt: Šta sve donose izmene pravila o finansiranju izborne kampanje

Prema tom dokumentu, ovo pitanje je bilo regulisano članom 86.

Tu između ostalog izričito stoji da se u službenim prostorijama, odnosno u kabinetima vojnih čelnika „na vidnom mestu postavljaju državna zastava na koplju s postoljem, mali grb Republike Srbije i grb Vojske Srbije“, dok u ostalim prostorijama kao što su vojnički klubovi mogu da se postave i „…biste, umetničke slike, fotografije, skice, šeme, cveće i slično“.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime