Vuline, zabole nas za tvoju tetku!

2
1404
Aleksandar Vulin Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Vulinova tetka iz Kanade nije fiktivan lik i to je, iz nekog razloga, glavna vest dana.

Uprava za sprečavanje pranja novca skinula je na zahtev redakcije Insajdera i po nalogu Poverenika za inoformacije od javnog značaja, oznaku tajnosti sa izveštaja o kontroli porekla novca kojim je ministar Aleksandar Vulin kupio stan. U izveštaju ima štošta zanimljivo da se vidi, ali izgleda da je većini pažnju skrenuo podatak da Vulinova supruga zaista ima tetku u Kanadi, što je Uprava detaljno ispitala i dokazala da tetka iz Kanade nije izmišljen, već realan lik koji se zove Mira Milić. Iako pitanje nikad nije bilo da li žena zaista postoji, već kako je ministar uneo 200.000 evra u državu, a da nikome nije prijavio – to je sve ostalo u drugom planu jer VULINOVA TETKA POSTOJI!

Razumemo da situacija u kojoj dobijemo dokaz da jedan političar nešto NIJE izmislio zavređuje naslovne strane, jer se dešava ređe nego ono čuveno grožđe na vrbi, ali takođe razumemo i da je Vulin u reagovanju na objavljena dokumenta ponovo nešto izmislio:

„Uprava za sprečavanje pranja novca je potvrdila da tetka moje supruge Nataše postoji i da smo isplatili stan pre nego što sam postao funkcioner“, rekao je ministar za „Blic“.

Uprava, međutim, nije potvrdila ni da je Vulin uzeo novac od tetke, ni da je stan kupio pre nego što je postao funkcioner. Nasuprot, podaci objavljeni u izveštaju, koji su nažalost ostali u senci bombastične vesti o postojanju bogate tetke, dodatno bacaju sumnji na sve što je bračni par Vulin ranije govorio. I, da stvar bude još gora, teraju nas da se ozbiljno zapitamo čime se uošte bavila Uprava?

Da Vas podsetimo:  Srbija pomoć šalje samo Turskoj, a Siriji uvodi sankcije: O tome niko ne govori

Za početak, iz izveštaja koji je objavio Insajder uopšte ne može da se zaključi da je Uprava za sprečavanje pranja novca uradila posao koji joj stoji u nazivu i zapravo proverila poreklo novca koji je Vulin iskoristio za kupovinu stana na Zvezdari – umesto toga, stoji samo podatak da je Uprava dokazala da tetka Mira postoji. Što nas dovodi do logičnog zaključka da Vulinova žena, baš kao i naš kolega Milorad, ima tetku u Kanadi. Ali, znate šta naš kolega Milorad nema? Naš kolega Milorad nema stan od 244.620 evra. A bračnui par Vulin ga ima.

Dalje, u izveštaju piše da je u 06.09.2012. zabeležen transfer od 204.800 evra, sa računa jednog fizičkog na drugo fizičko lice – po osnovu ugovora za prodaju stana. Nažalost, imena lica su zatamnjena u izveštaju, pa se ne vidi ko je kome uplatio nešto manje od 205 hiljada evra. Iako bi po logici stvari transfer trebalo da se odnosi na Vuline, jer izveštaj jeste o njihovoj kupovini stana, Uprava je sinoć naknadno saopštila da je u pitanju transakcija „koja je u vezi sa kupovinom nepokretnosti od istog investitora, ali od strane drugog lica“ koje nema veze sa Vulinom niti njegovom porodicom. Logično se postavlja pitanje šta je tačno Uprava uopšte proveravala i zašto se na ovaj način pravi zabuna, umesto da se razjasne stvari?

Prema ugovoru do kojeg je KRIK došao prošle godine, Vulini su prvu ratu za stan u iznosu od 40.000 evra isplatili u oktobru 2011. godine, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine. Gotovo identična suma novca koju je Vulini trebalo da uplate i ona koja se nalazi u transferu koji je objavila Uprava s pravom je većinu navela na najlogičniji zaključak. Šteta, pa u slučaju „tetka iz Kanade“ ništa nije logično.

Da Vas podsetimo:  “Đilase, hvala ti i skloni se, da padne Vučić” ili “Pismo čitaoca”

Zanimljivo je da je Natašae Vulin, supruga ministra, prilikom saslušanja u Tužilaštvu rekla da je novac uzela od tetke, a zatim je taj novac predala na ruke prodavcu stana u julu 2012. godine, mesec dana pre nego što je njen suprug došao na čelo Kanceralije za KiM. I Aleksandar Vulin je prilikom izjašnjenja agenciji za borbu protiv korupcije rekao da je stan u celosti isplaćen dan nakon potpisivanja ugovora, 17. jula 2012. godine.

„Funkcioner Vulin je dalje naveo da je stan u celosti isplaćen dan nakon overe ugovora, dostavljajući kao dokaz o tome priznanicu izdatu i potpisanu od strane prodavca iz Marbelje u Španiji, kojom on potvrđuje da su Aleksandar Vulin i Nataša Vulin dana 17.07. u celosti isplatili kupoprodajnu cenu za trosoban stan u Beogradu“ navodi se u izveštaju Agencije. Ni taj dokument, međutim, nije bio validan, jer je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

U suštini, izveštaj Uprave ne dokazuje ništa – nasuprot, samo pokazuje da se nisu ozbiljno pozabavili pitanjem sporne kupovine stana i ostavili nam gomilu pitanja.

Kako su Vulini došli do 200.000 evra i imaju li ikakav dokaz za to?

Kad su Vulini uopšte kupili stan? Postoji li ikakav validan dokaz za to?

Da li su Vulini platili porez za 200.000 evra koje su uzeli od tetka Mire, kako kažu?

Da li je ministar Vulin zaista 22 puta putovao u Kanadu i donosio po 9.000 evra? To barem nije teško za dokazivanje.

Da li je prekršen zakon i da li će neko ozbiljno da se pozabavi ovim pitanjem?

To su pitanja na koja i dalje nemamo odgovore. Zato nas stvarno, najiskrenije, da izvinete, zabole za Vulinovu tetku i činjenicu da ona postoji – jer je to puko zamazivanje očiju.

Da Vas podsetimo:  Vlada predlaže moratorijum na izdavanje dozvola za oružje i izmenu Krivičnog zakonika

Ljubica Krstić

noizz.rs

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime