Vulinova vojna neutralnost

2
1588

Ako niste znali, Srbija opet ima silnu vojsku. Barem tako glasi Vulinova mudrost. Ako ne znate o kome govorimo – ministar odbrane – Aleksandar Vulin i ostali Vulini tvrdi da smo respektabilna vojna sila na koju niko ne bi udario.

„NATO bezuslovno poštuje našu neutralnost, baš kao što je poštuju ODKB, Ruska Federacija i sve ostale zemlje. Jedan od razloga zašto se poštuje… je snaga naše vojske“, rekao je pomenuti ministar za (nepostojeću) državnu novinsku agenciju.

Ministar je, navodi agencija Tanjug, upitan da li bi se u slučaju nekog otvorenog konflikta poštovala vojna neutralnost Srbije, rekao da, ako je zemlja dovoljno snažna da stane iza svoje odluke, izdrži je i suprotstavi se svakom ko misli da vojnu neutralnost može da okrene na jednu od strana – onda će neutralnost biti zaista i poštovana.

„Našu neutralnost svako bi poštovao, jer ne bi bilo smisla da od Srbije pravi jednog moćnog neprijatelja, pogotovo kad to nismo nikome“, rekao je Vulin za Tanjug.

E, moja Srbijo…

Tako ti je kad ti na čelu jednog od najvažnijih ministarstava stoji neko ko je lagao o svom (ne)služenju u istoj toj oružanoj sili. Tako je to kad ti na mestu ministra odbrane stoji osoba koja bi u svakoj normalnoj zemlji morala da bude hospitalizovana ili uhapšena.

Ako se pitate da li bi srpska vojna neutralnost išta značila bilo kojoj iole ozbiljnijoj vojnoj sili na svetu – odgovor je, nažalost, veoma jednostavan: Ne bi.

Svega što smo imali pre 18 godina (i borbenih i tehničkih sredstava i lica pod naoružanjem) imamo i danas. Samo što ga imamo u znatno lošijem stanju i u manjem broju.

Da Vas podsetimo:  UKRAJINA

U vazduhoplovstvo smo od tada do danas zvanično uveli pet klipnih aviona (za obuku) Lasta 95, a šest (polovnih) migova još nije modernizovano (baš kao što nisu modernizovani ni ovi koji su operativni na Batajnici).

Ratno vazduhoplovstvo nam se, dakle, sastoji od 4 poluispravna miga 29, 3 poluispravna miga 21 (praktično neupotrebljiva), 17 orlova (koji čekaju modernizaciju), i tridesetak super-galebova. Da – možemo da računamo i dvadesetak helikoptera gazela (zastarelih).

O PVO sistemima da ne govorim. Ništa novo nije kupljeno. Ni za vreme „žutih“ a ni za vreme ovih danas.

Oklopne jedinice još uvek funkcionišu, tenkovi su nam i dalje konkuretni sa većinom stranih zemalja iz okruženja, ali bi njihova upotrebna vrednost u eventualnom novom sukobu bila upitna, jer se priprema vrši pre svega iz vazduha.

Opremljenost pešadijskih jedinica je smešna, a projekat 1.500 (super opremljenih srpskih vojnika 21. veka) više je služio za propagandu (kao i sve vesti koje stižu iz Ministarstva odbrane). Kao i svi gromoglasno najavljivani projekti, o njima će se – baš kao i o novoj Nori, Lazaru, Aleksandru, Bumbaru, i ko-zna-čemu još, pričati uoči izbora. Beogradskih ili nekih drugih.

Srbija je vojno neutralna. I nažalost, bila bi vojno pregažena da bilo koja ozbiljna vojna sila udari na nju. Jedino bi nam ostalo da po okupaciji krenemo opet da se okupljamo – kao nekad partizani. Ili četnici. Kako je kome drago.

A da li će biti drugačije – to je pitanje za neka druga vremena.

www.kolumnista.com

2 KOMENTARA

  1. „Opremljenost pešadijskih jedinica je smešna, a projekat 1.500 (super opremljenih srpskih vojnika 21. veka)“ – Ovo je NAJPODMUKLIJA prevara ovog režima! Sećate se da su pokušali sa sličnim „projektom“, ali drugačije definisanim? „Naoružani komunalni policajci“ su bili pokušaj uvođenja partijskle vojske. Na burnu reakciju javnosti – odustali su. Sada, kroz nešto što bi trebalo svako da podrži, jer, pobogu, to su NAŠIH 1500 „elitnih vojnika“, Srpskih…uvodi SVOJU, opremljenu (opet ste zaboravili nabavku specijalnih pušaka iz Belgije), GARDU! I tada sam postvljao pitanje: A ko će biti njima naoružan? Sada smo dobili odgovor: Pretorijanska garda! Ne misli, valjda, niko zdravomisleći da će na čelo te jedinice doći neki vojni profesionalac? Ako na čelu svih državnih „monopista sile“ – vojske, policije i BIA imaš najnesposobnije, ali najposlušnije, šta mislite, ko će biti Komandant jedinice? Toliko providno, ali, ne znam više čime je to ovaj narod zaslepljen čovekom koji emituje samo MRAK!

  2. u državi u kojoj je ovaj ministar,a lezbejka predsednik vlade,onaj predsednik svega a u skupštini klimoglavci,bez imalo mozga a o moralu da ne pričam,onda je ta država običan cirkus.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime