Win Win, Alti, Prointer… u rukama jednog čoveka

0
3371

Kompanija Prointer, u čijem su vlasništvu firma Alti i maloprodajni lanac računara i računarske opreme Win Win, spada u najveće kompanije u Srbiji na jednom od najbrže rastućih tržišta – informacionih tehnologija. Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak za ispitivanje monopolskog položaja kompanije Prointer na srpskom IT tržištu, ali tek nakon pitanja Insajdera da li je Prointeru odobrena kupovina 100 odsto imovine firme Alti.

prointerKomisija za zaštitu konkurencije pre dve godine je po hitnom postupku odobrila Prointeru kupovinu 50 odsto kompanije Alti, u čijem sastavu je jedan od najuspešnijih lanaca računarske opreme Win Win i zaključila da tim aranžmanom nije povređena konkurencija na tržištu. U međuvremenu, kompanija Prointer je u junu ove godine kupila i preostalih 50 odsto u kompaniji Alti.

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da pokreće postupak kontrole jer Prointer nije prijavio kupovinu preostalog udela u Altiju a bio je u obavezi da to uradi po Zakonu o zaštiti konkurencije. U saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije navodi se i da Zakon predviđa da se učesniku na tržištu koji ne prijavi koncentraciju Komisija može izreći kaznu u visini do deset odsto ukupnih prihoda ostvarenih u tom društvu, na teritoriji Srbije, u prethodnoj godini.

Na zahtev novinara Insajdera da nam dostave mišljenje u vezi sa ovom kupovinom, Komisija za zaštitu konkurencije prvo je 22. decembra odgovorila da nije obaveštena o kupovini, ali da će ispitati navode iz našeg dopisa i preduzeti aktivnosti u skladu sa zakonom. Iz Komisije je danas saopšteno da su pokrenuli postupak ispitivanja neprijavljene, a realizovane koncetracije na tržištu.

Vlasnik Prointera je Slobodan Kvrgić. Prema navodima predstavnika opozicionih stranaka, Kvrgić je blizak saradnik premijera i jedan od vodećih finansijera SNS-a. Premijer je sa druge strane u intervjuu za Krik rekao da uopšte ne poznaje vlasnika Prointera.

Da Vas podsetimo:  TVIT (TWEET), NAJBRŽI NAČIN DA UPOZNATE BIA

Kako je Prointer rastao

Na zvaničnom sajtu Prointera navodi se da je kompanija osnovana 2005. godine i da je za „kratak vremenski period postala vodeća kompanija na polju informacionih tehnologija“. Partnerske odnose sa liderima na svetskom IT tržištu ističu kao prednost jer im to omogućava da „u potpunosti izađu u susret svim klijentima“. Navode i da su njihovi klijenti najveće domaće industrijske i komercijalne kompanije, kao i državna administracija i javna uprava. Međutim, u posebnom odeljku među klijentima navode uglavnom najveće državne kompanije poput Telekoma, EPS-a, Jugoimporta, kao i Uprave carina i slično, dok je Deleze Grupa jedini veliki klijent iz privatnog sektora.

Prema analizi Insajdera, kompanija Prointer beleži ogroman rast poslednjih godina i to zahvaljujući sve većem broju poslova koje dobija od državnih preduzeća i institucija. Ova kompanija je u poslednje tri godine pobedila na oko 250 tendera, a tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijala je po jedan posao od države, odnosno od javnih i državnih preduzeća i institucija.

Položaj ove kompanije najbolje se može videti iz podatka da je tokom 2012. Prointer pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera – od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Za samo prva tri radna dana 2017. Prointer je pobedio na tri tendera koje su raspisali Grad Beograd, GSP Beograd i JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Ukupna vrednost ovih tendera je blizu 20 miliona dinara.

Zajedno sa sve većim brojem poslova, rastu i prihodi ove kompanije.

Prointer je 2012. imao prihod od 73 miliona dinara, 2013. blizu 400 miliona a prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju u 2015. preko 2,5 milijarde dinara.

Šira javnost prvi put je saznala za Prointer sredinom 2015.godine, nakon sporne javne nabavke informacionog sistema za potrebe Elektroprivrede Srbije. Prema pisanju Blica, EPS je tada od Prointera kupio softver koji je plaćen sedam miliona evra a nikada nije primenjen zbog nekompatibilnosti sa postojećim sisitemima.

Da Vas podsetimo:  Umesto da proveri gde je završio novac, anketni odbor u Rači samo obišao objekat

Saradnja sa EPS-om je, prema istraživanju Insajdera, ipak nastavljena, pa je na jednom od poslednjih tendera ova kompanija dobila posao održavanja i unapređenja sistema za obračun i naplatu električne energije u tehničkom centru Novi Sad i Niš, vredan oko 60 miliona dinara. Ova nabavka je sprovedena pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva drugim kompanijama za podnošenje ponuda.

Tokom prošle godine Prointer je dobijao poslove i putem cetralizovanih nabaki EPS-a i to bar u dva slučaja kao jedini ponuđač.

Ko je Slobodan Kvrgić

Od 2013. godine Prointer je u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića, bivšeg vlasnika kompanije Eurosalon fabrika, čiji je vlasnik od 2014. Slaviša Kokeza, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Novinari Insajdera već nekoliko meseci pokušavaju da stupe u kontakt sa vlasnikom Prointera Slobodanom Kvrgićem. Prvi put smo pokušali da stupimo u kontakt sa njim još u martu i aprilu prošle godine, kada je kompanija Alti kupovala objekte Luke Beograd. Poslednjih nedelja smo pokušali da dobijemo sagovornika u kompanija Prointer i Alti, ali uprkos obećanju da će nas neko iz kompanije kontaktirati, to se za sada nije desilo.

Kvrgić je vlasnik ili suvlasnik preduzeća Proiner System, Prointer Web, Halcom Prointer, Iskratel Prointer.

U kompaniji Energosoft iz Novog Sada koja se takođe bavi informacionim sistemima, Slobodan Kvrgić je direktor.

2015 godine osnovana je i kompanija Prointer doo Banjaluka čiji je suvlasnik beogradski Prointer IT solutions services , odnosno Slobodan Kvrgić. Zanimljivo je da je Prointer u firmu iz Banjaluke uložio 307.000 dinara, a ona je za godinu dana poslovanja, dobila poslove vredne više od 3 miliona konvertibilnih maraka od preduzeća i državnih institucija u Republici Srpskoj.

DS i Nova stranka više puta su iznele tvrdnje da je IT tržište, vredno oko 10 milijardi dinara, predato u ruke jednog čoveka. Pre dve godine su kritikovali odluku Komisije za zaštitu konkurencije da dozvoli Prointeru, sa zaradom od 47 miliona dinara, kupovinu polovine vlasništva u Altiju, čiji je obrt kapitala bio nekoliko milijardi.

Da Vas podsetimo:  3,2 miliona evra za sajt sa netačnim podacima o javnim nabavkama

Optužbe opozicionih stranka da poslovni uspeh Slobodan Kvrgić duguje bliskim odnosima sa premijerom, SNS je demantovao sopštenjem u kom su naveli da je u pitanju lažna afera tadašnjeg predsednika DS-a Bojana Pajtića koji “umesto da bude na svom radnom mestu i radi „nešto korisno“ za građane Vojvodine, po Beogradu „širi laži i bahato troši narodne pare“.

Kupovina sporne imovine Luke Beograd

Kompanija Alti doo, sada u stopostotnom vlasništvu Prointera, kupila je početkom 2016 godine objekte Luke Beograd i otvorila ogranak na adresi Dunavska bb, na kojoj se nalaze i firme Slobodana Kvrgića, kao i Eurosalon Slaviše Kokeze.

Kupljeni objekti se nalaze na državnim parcelama oko kojih Luka Beograd već godinama vodi spor sa gradom Beogradom. Kada je Luka oglasila prodaju svoje imovine, gradski pravobranilac Ljiljana Blagojević je za insajder.net rekla da je iznenađena oglasom o prodaji objekata na spornom zemljištu kao i činjenicom da postoji kupac koji je spreman da kupi objekte koji su na zemlljištu sa neregulisanim vlasništvom.

Zbog čega su odlučili da kupe imovinu Luke Beograd koja je pod sporom, pitanje je na koje novinari Insajdera nisu dobili odgovor iz kompanije Alti doo.

https://insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime