Za 48 km auto-puta 606 miliona evra: Šta tačno košta toliko?

0
170

Izgradnja Fruškogorskog koridora koja je počela prvog maja, koštaće 606 miliona evra. Iz opozicije tvrde da je ta cena dvostruko veća od realne, a novinari koji prate projekat izgradnje auto-puta koji je najavljen pre 17 godina, kažu da problem nije samo predimenzionirana cena, nego i netransparentnost ugovora sa kineskom kompanijom koja je izvođač radova.

Fruškogorski koridor FOTO: Printscreen/N1

– Baš na praznik rada, počelo se sa radovima na Fruškogorskom koridoru. Tri dana kasnije, na istoj lokaciji zatekli smo ugašene mašine. Ali tema ove priče nije dinamika radova – nego njihova cena – 606 miliona evra za 48 kilometara puta. To je za oko 400 miliona više u odnosu na procene koje je 2014. iznela tada vladajuća Demokratska stranka – podseća predsednik njenog Pokrajinskog odbora Nebojša Novaković, prenosi N1.

„Umesto 642 miliona, plaćamo dva auto-puta 1,5 milijardi!“

„Izgradnja Fruškogorskog koridora primer kleptokratije“

– Vrednost radova je procenjena na 150 miliona evra, doduše ti radovi nisu uključivali most koji će se graditi kod Kovilja preko Dunava, ali i dalje ne postoji razlog zašto se povećava za više od 400 miliona evra, čak i kad uključite most – kaže Novaković.

Nebojša Novaković FOTO: Printscreen/N1

Na trasi puta, kroz Frušku Goru biće probijen i dvocevni tunel dužine 3,5 kilometara. BIće to najduži tunel u zemlji, ipak ne dovoljno dug da opravda projektovanu cenu, tvrdi Novaković.

– Ja moram da kažem da ovde postoji jedan tunel i jedan most. Imate u Grčkoj primer kada je građen autoput koji je bio najveći građevinski izazov u Evropi, kada ste imali smenu vijadukta, mostova, tunela, pa nije prešao 10 miliona evra. Imali ste primer u Vardarskoj klisuri u Makedoniji taj put je oko 8,7 miliona evra. Imali ste u Hrvatskoj primer dakle auto-put Dalmatina koji povezuje Zagreb-Split koji je koštao 6,7 miliona evra. Cene su, pa evo vidite i sami, od 30-50 posto jeftinije u odnosu na ono što se trenutno gradi kod nas – kaže Novaković.

Da Vas podsetimo:  SNS nastavlja da ucenjuje i preti radnicima Pošte!

Cena od 12,7 miliona evra po kilometru, postignuta je direktnom pogodbom Vlade Srbije i kineske kompanije CRBC, u oktobru 2020. godine. Šta tačno košta 606 miliona, pita se i novinar Nedim Sejdinović koji je istraživao tu temu.

Nedim Sejdinović FOTO: Printscreen

– Nije samo to pitanje činjenice da je po ceni ovog kilometra auto-puta ovo višestruko veća ili značajno veća cena od najzahtevnijih auto-puteva koji se grade po Evropi, nego je probem u tome što kako sam rekao čitav proces potpuno netransparentan, što se preskače zakon o javnim nabavkama i tako se zapravo suspenduje pravni poredak u ovoj zemlji i treća važna stvar da generalno kineski krediti i kineske investicije, nije to samo naše iskustvo nego iskustvo mnogih zemalja u sebi sadrži neki prostor za neke korumptivne radnje i moguće neke zemlje, a vidimo sada slučaj Crne Gore, uvode u neku vrstu dužničkog ropstva – kaže Sejdinović.

Cena projekta, smatra Sejdinović, tokom izgradnje mogla bi i da se menja, i to sigurno ne naniže. Radovi će, prema planovima, biti završeni za četiri godine.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime