Za godinu dana najviše poskupeli sir, meso, jaja i voće

1
37

Zvanična statistika zabeležila je u septembru inflaciju od 14 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok građani smatraju da su cene skočile i mnogo više.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Stručnjaci, međutim, ukazuju da jačina inflatornog udara nije jednaka za sve i da je svako pojedinačno oseti, po svom novčaniku. U prethodnom periodu su u više navrata poskupeli energenti, garderoba, nekretnine, odeća, ali većinu potrošača najviše pogađaju visoke cene hrane, koja ima i najveći udeo u troškovima, naročito građana sa nižim primanjima.

Za namirnice je sada potrebno izdvojiti četvrtinu novca više nego prošle godine, jer su voće, povrće, meso i ostali artikli poskupeli čak 24 odsto! Upravo to je razlog što se potrošačima čini da oni i statističari ne računaju na isti digitron.

Prema podacima zvanične statistike, voće je poskupelo 29,2 odsto, mleko, sir i jaja 28,5 odsto, meso 26,8 odsto, kafa, čaj i kakao 25,5 odsto, hleb i žitarice 25 odsto, dok je riba skuplja 25,4 odsto.

1 KOMENTAR

  1. Hrana je najvise poskupela….. Da naglasim, hrana koju mi proizvodimo, a cene iste te hrane se uporedjuju i formiraju kao da smo stanovnici druge drzave. KOD STRANIH DRZAVA HRANA JE JEFTINIJA. Cena goriva se formira svaje nedelje kod nas, i veca je od stvarne . Znaci nasa drzava nivelise svoje deficite sa artiklima koji se masovno koriste, atakvo povecanje nije opravdano sa stanovista povecanja troskova u proizvodnji iste.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime