Za kancelariju Arnoa Gujona 367 miliona dinara iz budžetske rezerve

1
58

Novoosnovanoj Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju prebačeno je 367.512.000 dinara (oko 3,1 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za redovan rad, saznaje Nova ekonomija.

Ovaj novac je prvobitno bio namenjen Ministarstvu finansija za program realizacije infrastrukturnih projekata od značaja za Srbiju, konkretno za eksproprijaciju zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekata.

Međutim, novac se sada prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Kancelariji javnu i kulturnu diplomatiju radi „obezbeđivanja neplaniranih sredstava potrebnih za redovan rad“.

Ovih 367,5 miliona dinara biće raspoređeno za različite aktivnosti Kancelarije.

Deo od oko 75 miliona dinara namenjen je za „stručne i operativne poslove“ Kancelarije, između ostalog za plate, doprinose, socijalna davanja, troškove putovanja, poreze, tekuće održavanje, mašine i opremu…

Ostatak novca je podeljen na dva jednaka dela od po 146,25 miliona dinara namenjena za aktivnosti u oblasti javne diplomatije, odnosno u oblasti kulturne diplomatije.

Vlada Srbije je sredinom maja osnovala Kancelariju za javnu i kulturnu diplomatiju. Kancelarija treba da se bavi stručnim poslovima koji se odnose na učešće u obaveštavanju domaće i strane javnosti o potencijalima i nacionalnim interesima Srbije, kao i učešće u aktivnostima „u cilju predstavljanja srpske kulture, istorije, vrednosti, duhovnosti, umetnosti, jezika, nauke i sporta u svetu“.

Kancelariju kao vršilac dužnosti vodi poznati humanitarac Arno Gujon, koga je Vlada Srbije postavila na tu funkciju na period od šest meseci. Gujon je ranije bio i državni sekretar, kada se bavio odnosima sa dijasporom kao i sa srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

1 KOMENTAR

 1. Невреме са градом и олујама упропасти усеве, а држава не улаже у
  противградну одбрану, већ “за јавну и културну дипломатију“?!
  Такође, држава обавезно, урдено улаже у ЛГБТ завитлаванције, зезанције и
  зајебанције, али нема пара за протвградну одбрану Србије?!
  “Јавна и културна дипломатија“, ЛГБТ зезанција и зајебанција су у
  приоритету у односу на посрнулу и осакаћену пољопривреду – зашто?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime