Za komemoraciju spremni!

0
652

Ovako bi, kao u naslovu, trebao da glasi državno-ceremonijalni pozdrav hrvatskih vlasti, ako će, već, vojni poklič hrvatskih branitelja, na zvaničan zahtev Splita, postati ustaški urlik ”Za dom spremni!”

Jasenovac-3
Foto: Politika, R.Krstinić

Zašto – za komemoraciju spremni?

Zato jer se hrvatska HDZ vlast, predvođena predsednicom Kolindom Grabar Kitarević, tako dobro pripremila za ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu – da im, tamo, niko od Jevreja, Srba i Roma, naroda čiji su pripadnici pobijeni u Jasenovcu, neće doći na komemoraciju.

Jasenovac danas – bez potomaka žrtava, samo potomci zločinaca…

Vrlo jednostavno. Sve u jednoj rečenici.

Bez brojanja žrtava i njegovog osporavanja, bez poređenja sa Blajburgom i izjednačavanja komunističkog i ustaškog režima, bez četnikovanja i velikosrpstva.

Jasenovac danas – bez Jevreja, Srba i Roma, samo sa Hrvatima na njihovim grobovima.

To je, valjda, i bio – san?

Kakav, to, narod sanja takav san?

Kakav je to narod dao punu legitimnost ovakvoj svojoj vlasti, većinom glasova na Evropskom unijom uređenim izborima?

Najteža pitanja iziskuju najjednostavnije odgovore.

Na poligrafu se može sa ”da” ili ”ne”, ”jesam” ili ”nisam”… Ali… Na pitanje: kakvi su to ljudi na onim jezivim crno-belim fotografijama od pre 75 godina, koji sa osmehom na licu poziraju pred fotografom, dok kolju, ubijaju, testerom odsecaju glavu žrtve, kakav je to narod kome oni pripadaju!?

Naspram svih tih strašnih fotografija, za čiji sadržaj ne postoji ljudsko objašnjenje, danas postoji jedna, samo jedna fotografija čijim se gledanjem razumeju sve one čudovišne fotografije.

Nju je snimio R.Krstinić, fotograf ”Politike”.

Osim što je ”u boji”, ona je i pejzažna, bez ljudi, bez žrtava i njihovih dželata: u zadnjem planu fotografije je ”kameni cvet”, centralni spomenik u Jasenovcu, čiji se odraz vidi u ”srednjem planu”, u jezeru koje je sastavni deo spomen-kompleksa. U ”prvom planu” te fotografije je tabla upozorenja, na obali jezera, a na kojoj piše:

Da Vas podsetimo:  Medicinskom osoblju makar aplauz! A političkom..?

”Zabrana kupanja i ribolova na spomen-području”.

Kada ovo pročita, čovek treba da zaćuti, ali ne znam kako se ćuti pišući.

Takav je to, dakle, narod: neko je, tamo, morao ići na kupanje i pecanje, dok je vlast bila prinuđena da to tablom zabrani!

Piknikovali i roštiljali na obali? Brčkali se malo? Zabacivali ”čeke” sa trokrakim udicama i vadili ljudske kosti sa dna?

Predsednik Sabora tog naroda, Željko Rajner, tu državnu i dve odvojene komemoracije – organizovane od naroda žrtava i Saveza antifašističkih boraca Hrvatske – nazvao ”proslavama”!

Proslave!?

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica tog naroda, kaže ”da je Jasenovac stratište ustaške NDH”!

Jesu li u Jasenovcu stradale ustaše ili njihove žrtve – Srbi, Jevreji i Romi?!

A, teško im pada kada ih neko iz Evrope danas nazove ”močvarom fašizma i neonacizma”. Ne prepoznaju se!

Možda je i za proveru na poligrafu, ali nisam siguran da igde, više, postoji takva močvara i takva država koja toliko malo drži do ljudskog roda i do žrtava pokopanih pod zemlju njihove zemlje.

Nisam čuo da je u Nemačkoj ili Austriji ili bilo gde danas – neki narod-žrtva odbio da prisustvuje zvaničnoj komemoraciji države u čijoj zemlji počivaju ostaci žrtava.

Ima tome leka.

Države naroda-žrtava, u takvim slučajevima, morale bi pred Skupštinom UN zatražiti izuzimanje teritorije pod spomen kompleksima ili grobljima od država koje nipodaštavaju te žrtve!

Da se ta stratišta stave pod međunarodni protektorat.

Pa da UN u Jasenovcu uklone onu tablu za kupače i ribolovce, a postave:

”Zabranjeno nipodaštavanje žrtava”.

U onoj državi onog naroda i konkretnije:

”Zabranjeno ubijanje Srba, Jevreja i Roma”.

Radoje Andrić

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime