Za Kovačevića isti iznos kao i za 90 korisnika Narodne kuhinje

0
407

Iz opštinskog budžeta Opštine Gornji Milanovac za ugostiteljske usluge predsednika opštine godišnje se potroši  nešto više od pet miliona dinara, isto koliko se izdvoji i za ishranu 90 porodica koje koriste Narodnu kuhinju Crvenog krsta. Zanimljivo je da čak ni koronavirus nije uticao da se iznos smanji, iako većina ugostiteljskih objekata nije radila.

Grupa građana „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović” se zalaže za društvo sa demokratskim institucijama u kome bi se na najznačajnijim funkcijama u opštini Gornji Milanovac nalazili časni i stručni ljudi koji bi radili za opšte dobro svih građana opštine. To podrazumeva da vršioci najviših funkcija imaju skromnost kao vrlinu i osećaj za druge ljude, a ne da troše ogroman novac svih građana opštine na svoju reprezentaciju i ugostiteljske usluge.

—Trenutno imamo situaciju da je za period od 2017. do 2020. godine samo jedan organ opštine Gornji Milanovac – Predsednik opštine, prema podacima sadržanim u karticama koje smo dobili od opštine, posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, samo za ugostititeljske usluge i reprezentaciju potrošio oko 14.445.000 dinara ili oko 122.000 eura, odnosno ako bi taj iznos podelili sa 48 meseci nešto više od  2.500 eura mesečno kada bi potrošnja bila ravnomerna tokom godine.

Posebno je interesantno da je, prethodne 2020. godine, taj isti organ opštine – Predsednik opštine imao rekordnu potrošnju sredstava za ugostiteljske usluge u ovom periodu nešto više od 1.900.000 dinara. Postavlja se opravdano pitanje. Kako kada je nekoliko meseci bila takva epidemiološka situacija da ugostiteljski objekti ili nisu uopšte radili ili su radili smanjenim obimom?

Od opštine smo dobili samo deo dokumentacije vezane za javne nabavke za navedene ugostiteljske usluge i reprezentaciju, pa se može postaviti pitanje da li je uopšte i sprovođen postupak javnih nabavki za celokupan potrošen iznos od oko 14.445.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Teško je rečima opisati ukrase u Vranju plaćene 25.000 evra

Ono što je nesporna činjenica utvrđena u postupku revizije koji je sprovela Državna revizorska institucija je da je navedni organ opštine – predsednik opštine tokom 2018. godine  potrošio čak 1.026.000 dinara za reprezentaciju BEZ SPROVEDENOG POSTUPKA JAVNE NABAVKE. Ovaj podatak je obajvljen u Izveštaju o revizuji pravilnosti poslovanja opštine Gornji Milanovac u delu koji se odnosi na preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, sprovođenja postupka javnih nabavki i rashoda za zaposlene za 2018. godinu.

Da bi dobili podatke i traženu dokumentaciju opština je zahtevala da platimo 456 dinara za nužne troškove fotokopiranja i slanja dokumentacije. Cena od 456 dinara da građani Gornjeg Milanovca saznaju da je samo jedan organ opštine Gornji Milanovac – Predsednik opštine za 4 godine potrošio oko 14.445.000 dinara za ugostiteljske usluge i reprezentaciju je pošteno plaćena.

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“, smatra da se u fazi izrade odluke o budžetu trebaju najpre sprovoditi ankete, zborovi građana u svim mesnim zajednicima i obavezna javna rasprava  kako bi se građani izjasnili šta žele da se uradi u njihovom kraju. Na taj način bi utvrđivali prioritete u saradnji sa građanima, a ne prema ličnim prohtevima, željama i apetitima, navodi se u saopštenju GG “Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime