Za Leposavić 500.000 evra iz Fonda

0
720

lepoGotovo 500.000 evra, za dva projekta, opštini Leposavić dodelio je Upravni odbor kosovskog Fonda za razvoj Severa na juče održanom sastanku. Istovremeno , odobreni su predlozi za tri projekta koji se tiču pružanja podrške obnovi kanalizacionog sistema u Zvečanu, izgradnji doma omladine u Zubinom Potoku i izgradnji socijalnih stambenih jedinica u Leposaviću, ukupne vrednosti milion evra, navode iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Najveći deo novca – 415.000 evra, dodeljen je opštini Leposavić za izgradnju i popravku puteva, a preko 60.000 evra dodeljeno je predškolskoj ustanovi u Lešku za kupovinu opreme. Iz Kancelarije EU podsećaju da je ova predškolska ustanova ranije od Fonda za razvoj dobila 140.000 evra i to za istu svrhu, a da je objekat obrazovne ustanove izgrađen sredstvima programa pretpristupne pomoći EU (IPA).
Jučerašnji sastanak bio je poslednji sastanak Upravnog odbora Fonda za razvoj kojim je predsedavao specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, koji će 1. septembra preuzeti novi položaj u Makedoniji.

Odbor ovog fonda prethodno je odobrio dva projekta za opštinu Zubin Potok i Zvečan, vrednosti 700.000 evra.

U Fondu za razvoj do sada je prikupljeno 10,6 miliona evra, a opštinama na Severu dodeljeno je 7,5 miliona.

Fond dobija prihode iz poreza koji se prikupljaju na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak. O radu Fonda i dodeljivanju sredstava odlučuje Upravni odbor koji čine, predsedavajući – Samuel Žbogar, ministar finansija Kosova, Avdula Hoti i Danijela Zubac kao predstavnica srpske zajednice.

O Fondu

Fond je uspostavljen tokom četvrte runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 17. januara 2013. Osnova za formiranje ovog fonda je sporazum o integrisanim graničnim prelazima, postignut 4. decembra 2012. Kao rezultat dogovora, Vlada Kosova je predložila amandman na Zakon o budžetu Kosova za 2013, kako bi se sporazum sproveo u delo. Taj amandman glasi: „Sav javni novac prikupljen od robe uvezene iz preduzeća registrovanih u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, kao i one koje su namenjene za potrošnju u ovim opštinama, u trenutku ulaska na Kosovo preko carinskog prelaza Jarinje (tačka 1) i Brnjaka (tačka 31) – biće poslat u Fond. Ovaj novac će biti registrovan u Informacionom sistemu finansijskog upravljanja na Kosovu i prosleđivaće se na račun u poslovnoj banci, koji je otvorio SP EU u banci NLB“.

Da Vas podsetimo:  Ko se primio na Janšin balon?

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime