Za mesec dana, Specijalni sud za Kosovo?

0
812

© AFP 2016 ARMEND NIMANIPrištinski mediji objavili su tekst u kojem se navodi da je raspisan konkurs za sudsko osoblje Specijalnog suda, kao i fotografije dokumenta prema kojem se traže zaposleni za 37 pozicija u tom sudu. Konkurs je otvoren do 15. juna.

Specijalni sud za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova mogao bi da počne sa radom za mesec dana, piše albanska štampa uz tvrdnju da prva hapšenja mogu da se očekuju u oktobru.

Kosovski advokat Tom Gaši tvrdi da će hapšenja „poremetiti političku scenu“ na Kosovu, a ujedno tvrdi i da su pripremljene prve optužnice. Mediji na Kosovu i Metohiji su ranije preneli vest i da je objavljen konkurs za sudsko osoblje tog suda, a Gaši navodi i da su neki od budućih tužilaca i sudija već intervjuisani, te da sudsko osoblje tog suda može da čini i sudsko osoblje Euleksa.

„Politička scena će se veoma poremetiti na početku hapšenja u vezi sa Specijalnim sudom, koja će se dogoditi, otprilike, u oktobru ove godine, ali to najbolje znaju sami tužioci koji su već pripremili nekoliko optužnica za Specijalni sud. Ovo je, kao što znamo, rekao i specijalni tužilac specijalnog istražnog tima Klint Vilijamson“, rekao je Gaši za „Kosova sot“, navodeći i da bi bilo nepravedno uključiti u rad suda sudije i tužioce zemalja koje nisu priznali Kosovo, zbog „mogućeg političkog uticaja tokom podele pravde“.

To, međutim, nije bila jedina vest u vezi sa Specijalnim sudom koju su prištinski mediji preneli. Ove nedelje prištinski portal „Gazeta fjala“ objavio je tekst u kojem se navodi da je raspisan konkurs za sudsko osoblje Specijalnog suda.

Taj portal objavio je i fotografije dokumenta prema kojem se traže zaposleni za 37 pozicija u tom sudu. Četiri pozicije — šef Kancelarije za učešće žrtava, šef Jedinice za finansije i budžet, službenik za budžet i šef Odeljenja za nabavku — trebalo bi da budu popunjene što pre, dok je za ostale konkurs otvoren do 15. juna.

Da Vas podsetimo:  Živ nam bio, Radovane!

„Za mesec dana sve će biti spremno za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu“, piše „Gazeta fjala“.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu sa teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. godine Klinta Vilijamsona. Ipak, Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija, „u potpunosti poklapaju“. Taj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

Zatim su, tokom protekle godine, kosovske vlasti dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja Specijalnog suda. I više visokih zvaničnika koji su bili u poseti Kosovu, naročito u prvoj polovini 2015. godine, preneli su poruku o potrebi formiranja tog suda, a više analitičara sukob između kosovskih vlasti i opozicije, odnosno blokadu rada parlamenta tokom prošle i ove godine, tumačilo je kao vrstu otpora protiv formiranja Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji.

Kosovska skupština je, ipak, početkom avgusta prošle godine usvojila amandmane i zakone za formiranje tog suda, nakon čega su vlade Holandije i Kosova zaključile sporazum o sedištu suda u Hagu, da bi zatim sporazum o uspostavljanju Specijalnog suda za zločine na Kosovu stupio na snagu 4. februara.

Iako će se optuženima suditi u Hagu, kosovski zvaničnici su isticali da se radi o „domaćem sudu“, te da optuženi neće izdržavati kazne u Holandiji, prenosi portal „Kossev“.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime