Za Novu godinu osvanula mala svetinja

1
1367

Obnovlјena crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama u Zubinom Potoku

Obnovlјena Crkva u Donjim Varagama / S.Đukić

Crkvena slava slavi se na dan rođenja Svetog Jovana 7. Jula koju tradicionalno priprema pet seoskih domaćina. Svetinja datira još iz turskog doba

U opštini Zubin Potok, pred samu Novu 2018. godinu u Donjim Varagama osvanula je nova, mala crkva Svetog Jovana krstitelјa, koja je obnovlјena dobrovolјnim prilozima darodavaca. Kako saznajemo od PR opštine Jovane Cvetnić Obradović ova crkva datira još iz vremena Turaka, a bila je obnovlјena 1912. godine. Vremenom je dotrajala zbog čega su Kolašinci, koji veoma drže do svojih svetinja,  odlučili da je i u ovom veku obnove bar toliko da joj se trag i namena ne izgube jer se verska tradicija ovde duboko poštovala i negovala u svim vremenskim epohama.

Predsednik privremenog organa opštine Zubin Potok, Stevan Vulović, mnogo je doprineo da crkva Svetog Jovana u Donjima Varagama osvane u novoj godini. U crkvi nije počelo bogosluženje, ali se očekuje da će oživeti na radost  nešto preko 200 meštana sela Donje Varage, drugih Kolašinaca i poštovaoca  svetinje.  O crkvi vodi brigu meštanin Miki Lekić.

Prema predanju, i po legendi, u crkvi Svetog Jovana u Donjim Varagama čuvane su mošti Svetog Nikite, ali je „sveta ruka“ jednom prilikom preletela u manastir Duboki Potok gde se i danas nalazi i čuva. Meštani Donjih Varaga slave i seosku slavu na dan rođenja Svetog Jovana 7. Jula  koju svake godine priređuje pet seoskih domaćina. Stanovništvo se tada okuplјa kod crkve, slavi Svetog Jovana, raduje i zbližava. Kolašinci neobično veruju u izreku „crkva nas je održala, njojzi hvala“ i shodno njoj se i ponašaju: vole, obnavlјaju i čuvaju svoje svetinje.

S.Đukić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime