Za obeležavanje srpskog ustanka oko 100 miliona dinara

0
850

gornji-milanovac-wikipedia

Obeležavanje velikog jubileja – proslave Dva veka od podizanja srpskog ustanka koštaće oko 100 miliona dinara, saopšteno je danas iz gornjomilanovačke lokalne samouprave.

Sva znamenita mesta, kulturni objekti i infrastruktura zasijaće za proslavu Dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka, ali i ostati uređena i za predstojeće godine, izjavila je danas načelnica gornjomilanovačke opštinske uprave Gorica Petrović.

„Najveći deo posla prezuela je opštinska uprava kao stručno-operativni organ. Ona je nosilac najvećih investicija, i u obavezi je da sprovodi sve javne nabavke poštujući Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžestkom sistemu, kao i da izvrši ugovorene poslove“, navela je načelnica.

Koliko je zaista bilo posla oko pripreme jubileja, govore novčane brojke sredstava koje su pratile svaku, pa i najmanju investiciju na unapređenju i esteskom uređenju ove teritorije i svih znamenitih mesta, a koje se tiču perioda u doba Obrenovića. Pored opštinskih sredstava,na raspolaganju su bila i donatorska sredtsva.

„Adaptacija objekta u znamenitom mestu “Takovski grm“ koštala je 3.298.531, a saniranje mokrog čvora u Takovskom muzeju staje 1.027.854 dinara. Parterno uređenje Takovske crkve Brvnare iznosilo je 821.500 dinara, dok nabavka staza i zavesa za Okružno načelstvo i Muzej iznosi preko 300,000 dinara“, precizirala je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, košenje, ozelenjavanje, sađenje niskog rastinja, uređenje zelenih površina približno košta 1.2 miliona dinara.

Pribavljena je, takođe, slika znamenitog srpskog slikara Živorada Nastasijevića (1893 – 1966) vrednosti 240.476 dinara. Za mobilijar u Takovskom znamenitom mestu i delom u gradu u smislu postavljanja klupa za sedenje, kanti i korpi za otpadke potrošeno je tri miliona dinara.

Za trideset savremenih infotabli i signalizacija u svakom znamenitom mestu od važnosti za srpsku istoriju, a koje dvojezično opisuju znamenitost istorijskog mesta ili objekata, moderno i praktično dizajniranih, izdvojeno je 1,3 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Jakove, ti si Srbin, a ne „etnički Crnogorac“

Samo jedno autobusko stajalište iznosi 60.000 dinara, a za sedam koliko je postavljeno na gornjomilanovaškoj teritoriji, opština je izdvojila blizu pola miliona dinara sa uračunatim porezom.

Tako su u toku protekle nedelje postavljena tri stajališta prema Beogradu, dva u selu Brđani, jedno na Rapaj brdu i jedno u Mlakovcu, a postavljaju se još dva u Ugrinovcima i Srčaniku.

Posebno su, kako se navodi, bila velika izdvajanja za uređenje znamenitog mesta Takovo, kao i samog naselja, muzeja u gradu, Miloševog konaka u Crnući, za uređenje javnih i zelenih, površina, ulaza u grad iz pravca Beograda, Čačka, Norveške kuće. Dodatnim republičkim sredstvima izvršeno je prepokrivanje dva nepokretna kulturna dobra – Miloševog konaka u Crnući sa oko 2,5 miliona dinara i crkve Brvnare sa 1, 9, dok je obavezu za parterno uređenje oba objekta preuzela i finansirala opština.

„Ukoliko ukalkulišemo putnu infrstrukturu i dosadšnja ulaganja Puteva Srbije sa urađenim putnim pravcom Svračkovci – Gornja Crnuća – Vraćevšnica ka Miloševom konaku, ukupne dužine 3,66 kilometara i vrednosti 22 miliona dinara, kao i sa dodatno planiranim sredstvima koja će tek biti utrošena za sanaciju putnog pravca ka Takovu, očekuje se da će samo za rekonstrukciju saobraćajnica biti utrošeno blizu 40 miliona“, rekla je Petrovićeva.

Lokalno preduzeće za puteve asfaltiralo je binu i staze u kompleksu Takovo, a vrednost radova iznosi 3,7 miliona dinara.

U sklopu prireme proslave, svim gornjomilanovačkim javnim preduzećima i ustanovama doznačena su budžetska sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti od izdavaštva monografija, publikacija, naučnih skupova, izložbi, koncerata…

U cilju modernizacije Gradskog trga uveden je besplatan internet u saradnji sa kompanijom Orion telekom, gde je postavljen led ekran vrednosti 3,3, kao i video nadzor u glavnoj ulici približne vrednosti tri miliona.

Ukoliko bi se podvukla crta svih opštinskih, republičkih i donatorskih sredstva koja su do sada uložena, i koja će tek nakon završenih postupaka nabavki biti utrošena, ona bi iznosilai preko 100 miliona dinara, dodaje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Odnos države prema retkim bolestima: Mali pomaci na vrhu ledenog brega

Tanjug /Foto: Vikipedija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime