Za opoziciju nema slobodnih autobusa, „Popunjeni svi kapaciteti“

0
1367

Pristalice Saveza za Srbiju i građani koji učestvuju u protestima „1 od 5 milona“ na veliki opozicioni skup u Beograd zakazan za subotu 13. april iz Valjeva će krenutu organizovano, ali sopstvenim prevozom.

Organizatorima valjevskih protesta, koji su nameravali da iznajme autobuse za odlazak građana u Beograd, iz beogradskog saobraćajnog preduzeća „Lasta“ na njihov zahtev je odgovoreno:

„Za subotu 13.04.2019. godine su nam popunjeni svi kapaciteti i nismo u mogućnosti da realizujemo Vaš zahtev“.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, v. d. generalnog direktora SP „Lasta“ ad Beograd Vladan Sekulić izdao je 5. aprila naredbu u kojoj, između ostalog, piše da se „nalaže rukovodiocima PO da ne mogu bez saglasnosti generalnog direktora i direktora za saobraćaj, ugovarati i odboravati vanlinijske vožnje“.

Jedan od organizatora građanskih protesta Predrag Bleki Savić kaže da im je u „Lasti“ rečeno da treba da dostave zvaničan zahtev za iznajmljivanje autobusa za subotu, na koji će im biti odgovoreno.

– Sutradan nam je iz „Laste“ stigao odgovor da su im „popunjeni svi kapaciteti“. Jedan privatni prevoznik iz Valjeva je pristao da nas vozi do Beograda, ali smo mi odustali s obzirom na naša prethodna iskustva kada su autobusi privatnih auto-prevoznika zaustavljani i upućivani na vanredni tehnički pregled, tako da nismo ni stigli do Beograda. Da nam se to ne bi desilo i u subotu, odlučili smo da idemo svojim automobilima –  kaže Savić.

Predsednik valjevskih demokrara Slobodan Pavlović kaže da će demokrate i njihove pristalice put Beograda sutra, takođe, krenuti sopstvenim prevozom. Pavlović navodi da demokrate nisu uspele da iznajme autobuse, mnogi prevoznici nisu ni odgovorili na njihov zahtev, dok je jedan valjevski auto-prevoznik odbio vožnju do prestonice „plašeći se vanrednog tehničkog pregleda, ali i mogućih inspekcija o čemu se već danima nezvanično govori“.

Da Vas podsetimo:  U 2021. prekršene medijske slobode više od 1.000 novinara u Evropi

Pavlović kaže da, kako mu javljaju kolege iz drugih gradova Srbije, mnogi nisu uspeli da iznajme autobuse, a i onima koji su ih rezervisali ranije sada se te vožnje otkazuju.

„Svi kao jedan“

Veliki protest opozicije najavljen za 13. april, počinje u 15 časova ispred Skupštine Srbije, „aktivnosti u toku tog okupljanja biće odlučne, ali nenasilne“, poručuju organizatori.

S obzirom na to da vlast nije ispunila ni jedan zahtev opozicije i organizatora protesta, i s obzirom na to da predstavnici vlasti odbijaju svaki dijalog o tim zahtevima, potpisnici Sporazuma sa narodom pozivaju sve građane Srbije na veliki protest 13. aprila.

„Okupljanje je zakazano za 15 časova ispred Narodne skupštine i pozivamo ljude iz cele Srbije da se u to vreme, svi kao jedan, okupimo i pokažemo da nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju“, poručuju iz Saveza za Srbiju.

Darija Ranković
Izvor: kolubarske.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime