Za petu nacionalnu frekvenciju elaborate predstavile TV BK, Kopernikus, Nova S i Kurir

0
142

Televizije BK, Kopernikus, Nova S i Kurir predstavile su juče Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) svoje programske elaborate na konkursu na kojem će jedna od njih dobiti petu dozolu za nacionalnu pokrivenost.

foto: Milica Stojanović/UNS

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), u toku javnih razgovora bilo je reči o kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja, finansijskoj samoodrživosti, produkcijskim kapacitetima, ali i mogućem monopolu na medijskom tržištu.

Kako piše UNS, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić i članica Judita Popović ukazale su na potencijalni monopol na medijskom tržištu ukoliko televizija Kopernikus dobije dozvolu za nacionalnu frekvenciju, jer je ova medijska kuća u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, brata blizanca vlasnika televizija Prva i B92.

Predstavnici Kopernikusa negirali su povezanost tih medijskih kuća, navodeći da su Savetu REM-a dostavili registarske spise koji dokazuju da je Zvezdan Milovanović stoprocentni vlasnik te medijske kuće i da ne postoji nikakva međuzavisnost sa medijskom grupom u vlasništvu njegovog brata Srđana.

Predstavnici televizije Nova S govorili su svom doprinosu društvu u medijskom pluralizmu, a u odnosu na elaborat sa prethodnog konkursa kao promenu naveli su da je proširen zabavni program koji će raditi Danijela Buzurović, koja je nedavno napustila televiziju Prva.

Advertajzing i sveukupan udeo sopstvene produkcije su izdvojili kao svoje prednosti predstavnici televizije Kurir, a naveli su i inicijative u okviru medijskih udruženja, ali i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja će omogućiti proizvodnju programa sa verskim sadržajem.

U javnim razgovorima sa pružaocima medijskih usluga bilo je reči i o tužbama koje je Kurir pokrenuo protiv Judite Popović i REM-a.

Kako su rekli, Popović su tužili zbog tvrdnje da ju je vlasnik ove medijske kuće Igor Žeželj na prošlom predstavljanju elaborata opsovao, što kako kažu, nije istina.

Da Vas podsetimo:  Državno sufinansiranje medija - da li će se šta promeniti?

Predstavnici televizije BK prilikom predstavljanja elaborata istakli su da je njihov programski cilj istinito i pravovremeno informisanje.

Televizija će, kako su kazali predstavnici te kompanije, u fokusu imati društveno-odgovorne teme i multinacionalni sadržaj.

Zekić je rekla da ovoga puta neće biti obilaženja medijskih kuća, jer se tehnički kapaciteti nisu mogli značajno promeniti od prošlog puta kada su bile dodeljivane dozvole za nacionalnu pokrivenost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime