Za SPC je najveći problem što snom mrtvijem spava…

0
1705
Foto: vidovdan

Sigurno nije slučajno što pred svako redovno zasedanje Sabora SPC kreće medijska hajka na crkvu. I ova hapšenja popova dilera mi ne deluju kao slučajna ili kao neka hitna neodložna akcija policije. Dileri se prate mesecima pa i godinama, mogli su ih pohapsiti i pre par meseci ili posle Sabora SPC, ali eto nekako se baš „omaklo“ da to bude sada.

U svakom slučaju popovi nisu cvećke. Kakav narod, takvi i popovi. Naravno da to ne znači da je 99% klirika SPC ogrezlo u kriminal i pedofiliju, ali kad 0,1% tih cvećki u SPC bude žestoko medijski ispraćeno i od države procesuirano, onda se šalje jasna slika da je nekome stalo da se SPC prikaže u što gorem svetlu.

No kao što rekoh, to nije najveći problem SPC. Problem je zapravo sve ostalo. Počevši od organizacije same institucije pa do letargije koja vlada kod većine klirika SPC, a dobrim delom i vernog naroda.

Što se tiče hajdučije srpskih popova, zar je to nešto novo u srpskoj istoriji? Šta su savremeni kriminalci do hajduci. Dakle i to smo imali vekovima ranije.

Problem je što je iskrenih vernika zaista malo. S druge strane postoji provalija između naroda i crkve. Ta provalija je nastala negde pred komunizam, on ju je produbio, a komunistički bogoborni i anticrkveni narativ je i danas živ u većini kod srpskog naroda.
Na tu matricu se veoma lako nadovezuje savremena medijska hajka na SPC.

Urušavanje poverenja naroda u crkvu, na duge staze, ne može biti od koristi ni državi ni narodu, ma kakvi interesi da stoje iza toga. SPC je uvek bila kohezivni faktor srpskog naroda. Zapravo bez te crkve i njenog delovanja ne bi ni nastala moderna srpska država.

Da Vas podsetimo:  Dimitrije (13) na gitari peva o JUNACIMA SA KOŠARA, pesma boli

Nakon religiozne euforije koja je počela ’90-ih, gde je dobar deo naroda u crkvi video jedinu ozbiljnu nacionalnu instituciju, danas smo došli do toga da se taj isti narod izruguje sveštenicima na ulici zbog par promila hajduka u njihovim redovima.

Antipravoslavni narativ nasleđen iz perioda komunizma je podržan od lažne domaće elite. Ako mu i država bude davala potporu odsećiće sebi desnu ruku. A takva sakata država, ma koliko bila „moderna“ neće biti sposobna ni za kakve ozbiljne poduhvate.

Posebna tema je što SPC snom mrtvijem spava i što se više nema volje da se propoveda Hristovo Jevanđelje, već se sve svelo na uslužne delatnosti Krštenje-Venčanje-Opela…

Željko Injac

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime