Za šta su sve Izraelci optužili Hrvatsku?

3
1470
Foto: printskrin Youtube/TV1

Izraelski dnevnik „Jerusalim post“ objavio je komentar pod naslovom „Hrvatsko oživljavanje neofašizma“, a u tekstu autora Majkla Frojnda se ističe da je Hrvatska „dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklim decenijama“ u celoj Evropskoj uniji.

„Uprkos rastu tog pokreta i sve glasnijem prisustvu u javnom životu Hrvatske, kao i pretnji koju predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana i šire, zapadni i evropski zvaničnici učinili su malo kako bi osudili taj zabrinjavajući trend“, piše list koji komemoraciju kod Blajburga navodi kao istaknuti primer savremenog hrvatskog neofašizma.

Citira se iz govor predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ove godine na Blajburgu izjavio da „danas odaju počast civilnim i vojnim žrtvama“, uz objašnjenje da se iza te naoko blede izjave krije „zastrašujuće divljenje koljačkom profašističkom ustaškom pokretu, koji je odgovoran za smrt više desetina hiljada Jevreja, Srba, Roma i drugih ljudi tokom rata“.

„Odavati počast ubijenim ustaškim vojnicima je čin moralne propasti, kojim se žele prebrisati zločini ratnog režima zla iza kojega je ostalo nasleđe brutalnosti i krvoprolića“, navodi uticajni izraelski dnevnik, prenosi portal „Indeks“.

„Jerusalim post“ ističe kako je „sramota da hrvatska Katolička crkva i državne vlasti aktivno učestvuju u tom događaju svake godine“, te da je neprihvatljivo što austrijske vlasti odobravaju njegovo održavanje.

List napominje da se Hrvatska nikada nije kako treba suočila s nasleđem NDH, te prevladava stav kako su Hrvati u Drugom svetskom ratu bili samo žrtve, a ne i počinitelji zločina.

„Još gore, primetan je porast nostalgije za ustašama u savremenoj Hrvatskoj, s redovnim i otvorenim izrazima neonacizma i fašizma u javnosti“, konstatuje se u tekstu.

Navodi se da su neki političari osudili te pojave, ali da se ne čini dovoljno na edukaciji mladih o užasima ustaškog režima.

Da Vas podsetimo:  Zao duh Medlin Olbrajt lebdi nad Evropom

Na kraju komentara konstatuje se da ulazak u Evropsku uniju nije pomogao da se „umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život“, te da ćutanje EU o toj temi pogoduje „ponovnom usponu fašističke pretnje na Balkanu“.

rs.sputniknews.com/Tanjug

3 KOMENTARA

    • Danas ustaše-hrvati pucali po izbegličkoj deci u srpskojLlici u mestu Srb očito umislili da su tio srpska deca koju su vekovima klali uz pomoć eu i vatikana. Ukrajinski fašisti isto kao i Hrvati fašisti i nacisti.Hrvati ti ustaše nacisti i fašisti koljači i ubojice izvežbani na Srbima u tri rata gde su Srbe s 48% u Hrvatskoj sveli na ispod 4% . Koji su hrabro jurišali s nemcima na Staljingrad u ubijali Ruse samo zato što su pravoslavni kao Srbi. Ti ubojice i koljači s kojima se eu ponosi i sve im dopušta nekažnjeno krenuli su ubijeti decu izbeglica. Pre par meseci naterali djevojčicu pod vlak sad deci razneli lica a eu podržava svoje kolhače. Ptobudite se Srbi i čuvajte se katoličko-protestanske evrope to je zlo koje vekovima uništava naš narod. Nijhov je recept pokatoličavanja preuzeo Stepinac a i grkokatolici širom sveta su zlo koje radi ta banda nad pravoslavnim narodima sveta. Sad će eu još da ih i nagradi kao i uvek, eu ubojice hrvati: https://net.hr/danas/crna-kronika/jedno-je-dijete-ranjeno-u-lice-drugo-u-ruku-policija-pucala-na-kombi-s-migrantima-oglasio-se-i-plenkovic-zao-mi-je/
      Drugo se od ustaško fašističko nacističke Hrvatske poju podržava EU nije moglo ni očekivati.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom srpskim rodoljubima i gde god stignete.Srbija je u medijskom mraku i blokadi.

  1. Promasen tekst: kritikuje se (pljackaska) EU, a hrvatska-hrvati su samo udarna pesnica (uvijek zivog) zapadnog nacizma; doduse, trenutno se za prvo mjesto (h)rve sa nigdje postojecom Ukrajinom koja umislila da sa malim procentom nacica moze da konkurise (sve)nacistickoj hrvatskoj…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime