Za vlast rezervisano 99 odsto TV programa

0
516
Foto: pixabay.com

Politički sadržaj televizija sa nacionalnom frekvencijom od početka krize izazvane virusom korona apsolutno su zauzeli politički akteri vladajuće većine, pokazuje analiza medijskih sadržaja koju je sprovela organizacija Crta u periodu od 4. marta do 17. aprila. U drugoj polovini marta čak 99 odsto TV programa bilo je rezervisano za pripadnike vlasti. U ovo se ubrajaju informativne emisije, obraćanje političkih aktera u redovnim i vanrednim programima vezanim za aktuelnu zdravstvenu krizu, kao i konferencije na kojima govorili su predstavnici vlasti.

Medija monitoring koji Crta sprovodi odnosi se na pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću i njihov program u “prajmtajmu” – od 17.30 do ponoći. Fokus je bio na sadržajima u kojima su politički akteri, bilo kao subjekti, kada se pojavljuju kao gosti ili su citirani, ili kao “objekti” – kada ih neko drugi spominje ili priča o njima. Rezultati koje je Crta dobila odnose se na televizije RTS1, TV Pink, TV Prva, TV Hepi i TV B92.

Šta pokazuju rezultati?

Posle proglašenja vanrednog stanja, vladajuća većina dobila je skoro apsolutan prostor na televizijama. Konkretno, od 4. do 15. marta – vladajuće stranke imale su 91 procenat prostora u “prajmtajmu”. Opozicija koja bojkotuje izbore je dobila 4 procenta, a preostala opozicija nešto više.

U periodu od 16. do 31. marta, vladajuća partija je neprikosnovena i pripada joj – 99 procenata vremena na televizijama u programima gde su se pojavljivali politički akteri. U tom periodu, opoziciji koja bojkotuje izbore pripalo je 0.5 procenta, a otprilike isto i preostaloj opoziciji.

Od 1. do 17. aprila, za nijansu je raznovrsnija situacija, s obzirom da vlast zauzima 92 procenta vremena. Opozicija koja je za bojkot se zaustavila na dva procenta, a preostala opozicija na pet.

Da Vas podsetimo:  Kako su pandemija i rat u Ukrajini uticali na cene novih i polovnih automobila u Srbiji

Brnabić prisutnija nego ranije

Što se tiče političara, dominantni su predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Njih dvoje su se učestalije pojavljivali u drugoj polovini marta, u odnosu na prve dve sedmice. Tek početkom aprila počinju više da se obraćaju javnosti i resorni ministri u Vladi – Zlatibor Lončar, Siniša Mali, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i Zoran Đorđević.

Što se tiče tonaliteta, većina sadržaja u kome se pojavljuju pripadnici vladajuće partije jeste neutralno ili pozitivno obojena. O opoziciji koja bojkotuje izbore izveštava se uglavnom – negativno.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime