Zabetoniran ulaz u dekanat niškog Filozofskog fakulteta – dekanica kaže zbog promaje

0
1143
Zabetonirano / Foto: JV – M.Z.

„Za rubriku nadrealno u Nišu – popnete se lepim, širokim stepeništem i udarite u zid“ – tako Nišlija opisuje novi „ulaz“ u zgradu dekanata Filozofskog fakulteta, čija vrata su nedavno zabetonirana. Dekanica Natalija Jovanović kaže da ovaj ulaz nikada nije korišćen, da je zazidan zato što su sekretarice imale problem sa promajom, kao i da tek predstoji sređivanje.

Građani i arhitekte nisu ostali nemi na ovo, kako sarkastično kažu, „remek-delo savremene arhitekture“ na jednom od ulaza u dekanat Filozofskog fakulteta koji nije glavni, i godinama se ne koristi. Naime, u dekanat se godinama ulazi na druga vrata i to iz dvorišta fakulteta.

Neki pitaju da li su zbog korona virusa vrata zazidana, da li je to pokušaj sprečavanja odliva mozgova, a neki pak konstatuju da je dobro što je umesto vrata sada zid i da je čudo da nije sazidana neka šupa.

Mislim da se arhitekta ove lepe zgrade u centru grada okreće u grobu, a ja se pitam ko je dao dozvolu da se ovako nešto uradi? – upitao je jedan Nišlija.

Da zid umesto vrata pokazuje naš odnos prema obrazovanju, jer ga shvatamo kao improvizaciju, ruiniranost, nagrđivanje, pregrađivanje, odsustvo dostojanstva, još neki su od komentara.

Promaja, jedan od najvećih strahova kod Srba – objašnjenje je dekanice Filozofskog fakulteta Natalije Jovanović i odgovor zašto su vrata spolja zazidana.

To nikada nije korišćeno kao ulaz, a zatvoreno je zato što su sekretarice imale problema sa promajom, nije moglo nikako da se zatvori kvalitetno – odgovara dekanica.

Nije komentarisala izgled novog ulaza u dekanat, ali kaže da neće ostati takav. U planu je da se na proleće sklone stepenice koje sada vode do zida, za koje kaže da nikada ničemu nisu služile, a dodaje i da će urediti fasadu.

Da Vas podsetimo:  BUDUĆNOST SRBIJE Vučić: Decu ili u fabriku ili u njivu!
J. A.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime