Ko ima obraz i ko je bez obraza

0
2715

Nekakvoj imaginarnoj „građanskoj Srbiji“, dobija se utisak, smeta bilo kakvo pominjanje srpskog imena u pozitivnom kontekstu. Naravno, jasno je, ovi koji pišu u ime te „građanske“ ili „druge“ Srbije, pišu tako zato što od takvog pisanja imaju lične koristi, a ne zato što uistinu izlažu svoj stav. U donjem članku, vidimo, oni bezočno krše prezumpciju nevinosti, jer kažu da je Ratko Mladić „osuđen za najteže ratne zločine“, iako to nije istina. Naime, prvostepena presuda nigde u svetu nije dokaz da je neko kriv, tako da se sve do završetka žalbenog postupka svako ima smatrati nevinim – pa tako i Ratko Mladić. Dakle, u ovom času plakati podrške Ratku Mladiću izraz su volje i želje onih, koji generala Mladića posmatraju kao srpskog heroja, da izraze svoje mišljenje, protest i stav spram suđenja u Haškom tribunalu, kojeg, uzgred rečeno, smatraju nelegitimnim i antisrpski nastrojenim sudom.

Dalje, „građanski“ autori poručuju kako potpis ispod plakata, rečju „Obraz“, mora biti onaj isti „Otačestveni pokret Obraz“, kojeg je, kako kažu, Ustavni sud zabranio. Ali, u slobodnoj i demokratskoj zemlji, kakvoj se ovo istraživačko-novinarsko društvo navodno nada, sigurno nikada ne bi mogla da se zabrani REČ! Kome bi tako nešto moglo da padne na pamet? Uostalom, zašto ova „drugosrbijanska“, „građanska“ ili, kako god da je imenujemo, Srbija, ne bi, na primer, imala pravo da registruje nekakav pokret, koji u sebi sadrži reč „obraz“? Na primer, „Građanski pokret Obraz“? Ovako, ispada da je netrpeljivost prema Otačestvenom pokretu Obraz doprinela da i sam reč „obraz“ bude proskribovana kao agresivna, uvredljiva ili, eto, nepristojna.

Insajder podseća da je Mladen Obradović oslobođen optužbe da je 2010. godine, zajedno sa još desetak članova „Obraza“, nasilno sprečio održavanje Parade „ponosa“. Umesto da se stvari sagledaju sa pravne strane, Insajder pokušava da nametne mišljenje da je nesporna činjenica da je Mladen Obradović šovinista, odnosno čovek koji širi rasnu, nacionalnu i drugu netrpeljivost. A prava istina je da sud nije imao ništa drugo od dokaza za optužbu protiv Obraza, osim parole „Čekamo vas!“, koja može, a i ne mora da ima bilo kakvu agresivnu konotaciju. Odnosno, sud je morao da dokaže da se iza takvih reči krije nekakva agresija, izraz mržnje ili pretnja, što je praktično bilo nemoguće da se uradi, a da to bude u skladu sa zakonom.

Da Vas podsetimo:  U opštini Žabalj naplaćuju prekovremene sate, svete se uzbunjivaču koji neće

Ukoliko žele da budu pravi „insajderi“, portal Insjder ne bi trebalo da se služi određenim navodima, za koje nije podneo dokaze. Ako se tvrdi da je „Otadžbinski pokret Obraz“ na svom sajtu, prošle godine, LGBT nazvao „nakazama“, trebalo je da se ostavi link ka toj stranici ili da se, barem, prikaže snapšot tog dela teksta. Ovako, rekla-kazala opanjkavanjem ili negativnom propagandom, Insajder se nada da će steći poštovaoce? Među naivnima možda njihova priča i prođe, ali među ozbiljnim, razložnim svetom – nikako! Ali, možda Insajder i ne računa na razložnu publiku, onu koja ima kritički odnos prema svakoj (dez)informaciji.

Konačno, napisati kako su „očevici tvrdili da su videli“ da članovi Obraza bacaju kamenice na publiku u Nišu ili Kraljevu tokom prikazivanja filma „Albanke su naše sestre“, još jedno je veliko brukanje Insajdera, koji hoće da nam se predstavi kao kičma istraživačkog novinarstva. U ovom slučaju, oni se ni po čemu ne razlikuju od Informera i sličnih neodgovornih tabloida. Insajder se ovde ponaša, otprilike, po modelu. „pričao mi Đura, da mu je rekao Pera, kako je Mika čuo od Janka…“

D. Gosteljski

***

Foto: Srđan Ilić / Mladen Obradović

Zabranjeni Obraz deluje pod drugim imenom, vlast ne reaguje

Plakati podrške ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je nedavno osuđen u Hagu za najteže ratne zločine na doživotni zatvor, pokazali su da država ne radi ništa na tome da suzbije delovanje ekstremnih grupa. Na plakatima koji su postavljeni po Beogradu stoji potpis „Obraz“, što jasno aludira na organizaciju koju je 2012. godine pod imenom „Otačastveni pokret Obraz“ zabranio Ustavni sud Srbije. Samo pet godina kasnije, isti ljudi pod malo drugačijim nazivom organizacije, nastavljaju da šire ideje koje su u suprotnosti sa Ustavom Srbije dok nadležne institucije na ovu, i druge aktivnosti iste organizacije, uglavnom ćute.

Iako u svojim saopštenjima na zvaničnom sajtu tvrde da je reč o novoj organizaciji osnovanoj u skladu sa Zakonom o udruženjima, prvo pod nazivom „Srbski obraz“, a od 2017. pod imenom „Otadžbinski pokret Obraz“, prema istraživanju Insajdera ova organizacija formalno nije registrovana. U saopštenjima se takođe navodi da je njihov lider i dalje Mladen Obradović, koji je bio lider i zabranjene organizacije.

Da Vas podsetimo:  Ko će ugasiti svetlo za sobom?

Na osnovu informacija „novog“ Obraza da deluju u skladu sa Zakonom o udruženjima, novinari redakcije Insajder pokušali su da provere na koji način je Agencija za privredne registre dozvolila da se ovo udruženje, sa sličnim simbolima i još sličnijim imenom kao ono koje je zabranjeno pre više od pet godina, upiše u registar.

Međutim, u odgovoru APR-a novinarima Insajdera navodi se da nijedan pokret pod nazivom „Otadžbinski pokret Obraz“ na čijem je čelu Mladen Obradović nije registrovan.

Ustavni sud zabranio organizaciju pod nazivom „Otačastveni pokret Obraz“

Podsetimo, pre pet godina Ustavni sud Srbije je na inicijativu Republičkog javnog tužioca doneo odluku o zabrani rada Udruženja građana „Otačastveni pokret Obraz“ čiji je lider Mladen Obradović. Obrazlažući svoju odluku, tužilac je naveo da je Obraz zabranjen „zbog delovanja usmerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje“.

Prema analizi novinara Insajdera, upravo je odluka Ustavnog suda omogućila Obradoviću, i ostalim istaknutim članovima, da samo promenom nekoliko slova u imenu zabranjene organizacije, nastave da deluju jer u svojoj odluci ni u jednoj rečenici ne navodi da je zabranjeno delovanje i promovisanje ciljeva i ideja već samo zabrana rada „Otačastvenog pokreta Obraz“.

Ustavni sud nije napravio ovakav „propust“ u slučaju zabrane ultradesničarskog pokreta „Nacionalni stroj“. U odluci Ustavnog suda kojom je zabranjen „Nacionalni stroj“ izričito se navodi da Sud zabranjuje „navedenoj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje“.

Upravo ova „pravna formalnost“ omogućila je, između ostalog, Mladenu Obradoviću da nastavi da propagira svoje desničarske ideje, tako što je promenio nekoliko slova u nazivu, rugajući se nadležnim institucijama.

Akcije Obraza uglavnom uz prećutnu saglasnost države

Lepljenje plakata podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću samo je jedna od akcija organizacije predvođene Mladenom Obradovićem poslednjih godina.

Članove Obraza Sud oslobodio za nasilje na Paradi ponosa

Mladen Obradović je zajedno sa još 13 pripadnika „Obraza“ bio optužen za organizovanje nasilnog sprečavanja održavanja Parade ponosa u Beogradu 2010. godine kampanjom Čekamo vas. U oktobru 2016. godine pravosnažno je oslobođen.

Nadležne institucije ne samo da se neadekvatno reagovale na očiglednu društvenu opasnost, što je potvrdio i Ustavni sud, već i sami predstavnici države često učestvuju u promociji ratnih zločinaca uprkos tome što se deklarativno zalažu za evropske vrednosti.

Tako su visoki državni funkcioneri dočekali generala Vladimir Lazarevića nakon što je odslužio zatvorsku kaznu po presudi Haškog tribunala, a nakon toga je čak održao predavanje na Vojnoj akademiji.

Na tribini vladajuće Srpske napredne stranke u Beški kao govornik je pozvan Veselin Šljivančanin, takođe osuđeni ratni zločinac, koji je odslužio kaznu.

Jedan od primera neadekvatne reakcije nadležnih institucija, je incident u kojem je učestvovao upravo „Otačastveni pokret Obraz“ Mladena Obradovića, a zbog kog je prekinuta projekcija filma „Albanke su naše sestre“ u Nišu i Kraljevu.

Policijska uprava u Nišu tada je zvanično saopštila da „incidenata nije bilo“, iako su očevici tvrdili da je publika gađana kamenicama, a objavljen je i snimak pretnji fizičkim nasiljem publici i organizatorima.

„Otadžbinski pokret Obraz“ je čak na svom zvaničnom sajtu najavio uoči održavanje Parade ponosa protestni skup zbog, kako su naveli, „najave održavanja povorke srama i sodomskog greha na ulicama Beograda“. Ovaj skup međutim zabranjen je odlukom MUP-a uz obrazloženje da može doći do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana, javnog morala i ometanja saobraćaja.

U saopštenju ove organizacije objavljenom na njihovom sajtu prošle godine, između ostalog, Otadžbinski pokret Obraz nazivao je i pripadnike LGBT populacije „nakazama“.

Sredinom jula ove godine članovi novoformiranog pokreta Obraz u centru Beograda ometali su akciju Inicijative mladih za ljudska koja je paljenjem sveća odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

Tom prilikom aktiviste Inicijative nazivali su izdajicama i skandirali ime haškog optuženika Ratka Mladića.

Sve ovo nije bilo dovoljno da nadležne institucije reaguju u skladu sa zakonom i zabrane otvoreno širenje mržnje i diskriminacije.

Insajder o ekstremnim desničarima 2009. godine

Novinari redakcije Insajder već godinama istražuju kako se pod plaštom patriotizma kriju zapravo grupe koje su podložne raznim manipulacijama, a poruke koje one zastupaju, Srbiju odvlače sve dalje od civilizovanog i uređenog društva.

U dva serijala pod nazivom „(Ne)moć države“ i „Nasilje uz blagoslov“ novinari Insajdera otkrili su razne dokaze o prećutnoj podršci predstavnika države ali i Srpske pravoslavne crkve ekstremnim desničarskim organizacijama i ekstremnim navijačkim grupama.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime