Zaječar: Zbog nezakonitog rada GIK-a na izbore samo SNS i SPS?

0
826

Zaječar – Lokalni izbori u Zaječaru na kome će se birati članovi gradskog parlamenta zakazani su za 23. april, a sudeći prema sadašnjoj situaciji, Zaječarci će moći da zaokruže samo kandidate sa liste vladajuće koalicije SNS-a i SPS-a.

Svoje liste za izbore predalo je devet partija i grupa građana, od čega je sedam opozicionih.

zajecarr izbori
Dejan Zdravković i Saša Mirković

Dejan Zdravković, ovlašćeno lice opozicione Grupe građana ’’Svi za Zaječar’’, objasnio je da, ako Gradska izborna komisija do sutra ne izmeni svoj nezakoniti sastav, izbore će bojkotovati najverovatnije sve opozicione partije i Grupe građana.

-Uputili smo juče zvanični zahtev nadležnima u Zaječaru da reše kršenje zakona u GIK-u. Prema zakonu o lokalnim izborima, jedna izborna lista može imati najviše 50 odsto svojih članova u GIK-u. U Zaječaru je sramno prekršen zakon jer stalni sastav GIK-a ima ukupno 13 članova, od čega su devetoro iz SNS-a, i po dvoje iz SPS-a i naše GG ’’Svi za Zaječar’’ – kazao je Zdravković.

On navodi da su u toku razgovori sa nosiocima liste svih opozicionih partija i Grupe građana u Zaječaru.

-Za sada smo dogovor oko zajedničkog neizlaska na ovim nezakonitim izborima sklopili sa nekoliko opozicionih partija. Oni će to, ukoliko se ne reši nezakonitost u GIK-u, javno izneti na svojim konferencijama za štampu.

Zdravković naglašava da prošireni sastav GIK-a ima još četiri člana, i to po jednog iz koalicije SPS-a, SNS-a, iz liste „Boško Ničić – POKRET ZA KRAJINU“ i sa liste ’’Svi za Zaječar’’. Znači, ukupno 13 iz vladajuće koalicije(SNS i SPS) i samo četiri iz opozicije!

Saša Mirković, nosilac izborne liste „Istrajno i časno za život“ i kandidat za gradonačelnika ispred grupe građana „Svi za Zaječar“ kategorički je kazao da će izbori u Zaječaru biti pokradeni od strane vladajuće partije, i to objasnio:

Da Vas podsetimo:  Koga se to plaše Naprednjaci: Trn su im u oko – nove afere na pomolu

-Evo kako ide izborna krađa, prvo kažu da ima 53 ili 54 hiljada ljudi i toliko odštampaju listića, nakon toga njihovi predsednici biračkih odbora te prazne listiće uzmu i zaokružuju broj uglavnom vladajuće koalicije, to se dešavalo i 2012. godine. To je obično 3, 4 hiljade listića viška. Te listiće onda uzmu i zaokruže nasumice one ljude koji nisu ni izašli na birački spisak, ubace u kutije. Onda sutra osvane da je neko osvojio 55 ili 56% glasova, a nije bio ni blizu 20% – tvrdi Mirković.

On je naveo i izbornu krađu iz 2012. godine, kada je njegova koalicija razotkrila krađu,  koja se može videti na snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=R6WvORbywe0

Njegovu izjavu o načinu izborne krađe za predstojeće izbore u Zaječaru možete videti na snimku i to na minutaži 5:40.

https://www.youtube.com/watch?v=lLvQbbmvfdI

Suzana Božinović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime