Zajednica srpskih opština

Briselska podvala

2
2304

febd8ecb487d8b4d704901ed86483189_LZajednica srpskih opština ima 17,2 % površine KiM!

Od ukupne površine Kosova i Metohije 10.887 kvadratnih kilomatera, 10 opština u budućoj Zajednici, imaju površinu od samo 1.870 km². – Cela Metohija i više od 50 povratničkih sela u njoj kao i velika srpska sela na centralnom KiM Prilužje, Babin Most… van Zajednice. – I manastiri nisu u ataru Zajednice srpskih opština

Malo se zna i govori o “biografiji“ Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je predviđena Briselskim sporazumom Beograda i Prištine. Ne ulazeći u detalje nadležnosti, još neformirane ZSO, zanimljive su same karakteristike ove zajednice u koju nisu ušla brojna srpska mesta, nijedno iz Metohije, kao ni najznačajniji srpski manastiri!? Naime, u ovom momentu je više od 60 naseljenih srpskih mesta, sela, na KiM, sa oko 15.000 Srba, koja su ostala van Zajednice srpskih opština.

Površina buduće Zajednice srpskih opština iznosi 1.870 kilometara kvadratnih, od ukupne površine KiM 10.887 kvadratnih kilometara, što je tačno 17,2 odsto površine KiM! Značajni srpski manastiri Sveti Arhanđeli, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Devič, Pećka patrijaršija, Gorioč i Budisavci su teritorijalno van prostora buduće Zajednice srpskih opština. Van atara Zajednice su i velika srpska sela Velika Hoča, Goraždevac, Osojane, Prilužje, Babin Most, Plemetina, Orahovac…

Cela Metohija van Zajednice

(Velika Hoča nije u sastavu ZSO)
(Velika Hoča nije u sastavu ZSO)

Planirano je da ovu zajednicu čine opštine Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Štrpce, Klokot – Vrbovac, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš. Takođe se razgovara i o uključenju opštine Gora u Zajednicu srpskih opština, a to se može ostvariti tek onda kada Priština dopusti da se formira ova opština po zakonima lokalne samouprave Kosova?

Evo osnovnih karakteristika opština budućih članica Zajednice srpskih opština.

Opština Klokot-Vrbovac je u Kosovskom Pomoravlju i obuhvata naseljena mesta i katastarske opštine: Vrbovac, Grnčar, Klokot i Mogila. Površina opštine je 23,3 kvadratna kilometra.

Da Vas podsetimo:  Kada je bojkot izbora neophodan i opravdan?

Opština Gračanica ima 131 kvadratni kilometar površine i 21.534 stanovnika

Opština obuhvata naseljena mesta i katastarske opštine, iz opštine Kosovo Polje naselja: Batuse i Ugljare, iz opštine Lipljan naselja: Gornja Gušterica, Dobrotin, Donja Gušterica, Lepina, Livađe, Radevo, Skulanovo i Suvi Do. Iz grada Prištine, naselja Gračanica (kao sedište opštine).

Opština Novo Brdo je opština u Kosovskom Pomoravlju sa sedištem u naselju Bostane. Površina opštine iznosi 90 km².

Najnovija izmena ove opštine se dogodila 2008. godine kada se odlukom Prištine opština Novo Brdo proširuje. Iz opštine Gnjilane su dodata naselja: Gornje Kusce, Gornji Makreš, Donji Makreš, Draganac, Koretište, Mozgovo, Paralovo, Pasjak (na teritoriji KO Koretište), Stanišor i Straža, a iz opštine Kosovska Kamenica su dodata naselja: Boljevce, Bušince, Miganovce, Tirince i Carevce.

Opština Ranilug obuhvata naseljena mesta i katastarske opštine: Ranilug, Boževce, Veliko Ropotovo, Glogovce, Gornje Korminjane, Domorovce, Donje Korminjane, Drenovce, Malo Ropotovo, Odevce, Pančelo, Rajanovce i Tomance. Površina opštine je 77,62 km².

Opština Parteš obuhvata naseljena mesta i katastarske opštine: Donja Budriga, Parteš i Pasjane. Površina opštine je 28,65 km². Opštine Parteš, Novo Brdo, Klokot – Vrbovac i Ranilug imaju oko 30.000 stanovnika Srba.
I 15.000 Srba van Zajednice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(Goraždevac nije u ZSO)

Opština Štrpce nalazi se na krajnjem jugu Srbije, na granici sa Republikom Makedonijom. Površina opštine je 247,36 km². Obuhvata teritoriju od šesnaest sela i sa oko 11.000 Srba koji žive u osam čisto srpskih sela i četiri mešovita, sa Albancima. Četiri sela su čisto albanska.

Opština Severna Mitrovica obuhvata severni deo grada Kosovska Mitrovica,sa tek dva kvadratna kilometra gde živo oko 20.000 Srba.

Opština Zubin Potok je sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije. Površina joj je 333 km² i obuhvata 61 selo sa ukupno 14.900 stanovnika.

Da Vas podsetimo:  Šta ste radili u Srbiji generale Hodžis?

Opština Leposavić je najsevernija opština južne srpske pokrajine i ima površinu od 750 km² na kojoj živi 18.500 stanovnika u 72 sela.

Opština Zvečan ima površinaod 122,4 km² kilometra kvadratna na čijoj se teritoriji nalazi 45 naselja sa ukupno 16.600 stanovnika.

Četiri opštine na severu Kosova i Metohije imaju površinu od 1.208 kvadratnih kilometara.
Sedište u Severnoj Mitrovici

Kako je predviđeno Zajednica će imati osnivački statut, predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće, a imaće i puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog razvoja i najverovatnije, sa sedištem u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice.

Zoran Vlašković

Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Rec koja se upotrebljava u engleskom originalu je „full overview“, sto znaci uvid, ne nadzor. Smesno je i govoriti o „nadzoru“ iza kog ne stoji nikakvo upravno ovlascenje, koje ZSO, naravno, nece imati. Nista manje smesno – ili tuzno, zavisi s cije strane se gleda – je da se osnovno demokratsko pravo uvida u rad drzavnih organa u javnoj sferi predstavlja kao nekakva privilegija. ZSO nije cak ni sarena laza, sve je crno-na-belo jedno veliko nista, cija je jedina uloga da se maskira povlacenje drzave Srbije sa Kosmeta, i njegova predaja Pristini.

  2. Nije nama podvalio Brisel. Naši predstavnici su punoletni i, pretpostavljam, pismeni. Sumnjam da su patriote i sumnjam da su moralni i zato sam ubeđena da su nam podvalili naši predstavnici, potpisnici sporazuma u Briselu. Sve u životu je stvar izbora i status Kosova I Metohije, kao i Srbije, je deo lične odgovornosti svakoga od nas. I u Srbiji i van granica.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime