Zakasnela anketa Beograđana ili „Imaš gondolu, vrati most“

0
1287
Varijanta 1  / Foto: printscreen (Grad Beograd)

Jedne aprilske noći 2016. godine u beogradskoj Savamali porušeno je više objekata, a da se nije saznalo po čijem nalogu i uz čiju dozvolu. Našu uznemirenu javnost. Aca Srbin je utešio izjavom da je to uradio neki „idiot“, posle čega joj je sve do danas ostalo da uzalud nagađa kako se taj „idiot“ zove, a sva je prilika da ni u budućim mesecima i godinama neće saznati njegov identitet.

U međuvremenu su, i pored velikih zamerki stručnjaka, nastavljeni radovi na izgradnji novog Abu Dabija usred Beograda. Kao i obično, veliki kombinatori iz vlasti nisu želeli da im one kvare raspoloženje, pa su mnogobrojne zamerke ostale bez ikakvog odjeka.

Naselje je sve brže nicalo, ubrzo su se pojavili i prvi kupci stanova, a onda se ustanovilo da će stanarima „Beograda na vodi“ smetati buka tramvaja i automobila koji prelaze preko Starog savskog mosta, Tramvajskog mosta (ili kako se već naziva) , koji su 1942. godine Nemci doneli iz Sente, i koji je, kada su oni hteli da ga dignu u vazduh 1944, godine pri povlačenju iz Beograda. sačuvao učitelj Miladin Zarić, presekavši veze sa eksplozivom..

Ovaj most je uvek bio važna spona između jednog i drugog dela Beograda, ali se sada ispostavilo da je važnije da stanari našeg Abu Dabija, budu pošteđeni saobraćajne buke koju stvaraju tramvaji i ostala vozila.

Gradske vlasti našeg glavnog grada nisu dugo razmišljale. Spasonosno i jednostavno rešenje bilo im je pred nosom. Ne zna se ko je autor (ali ako neko posumnja na Gorana Vesića možda i neće mnogo pogrešiti) tek, gradski oci su zaključili kako je najbolje da se Stari savski most ukloni, a novi sagradi na drugom mestu. Maštovitost i praktičnost za primer, a za pare ćemo, kao i obično, lako.

Da Vas podsetimo:  Gitare koje pravi Dalibor Vučić obišle planetu

No tu nije bio kraj. Od ljudi koji vedre i oblače u Beogradu ne treba očekivati da će se na tome zaustaviti, a za one koji se oduševljavaju gondolom od Kalemegdana preko Save do parka na Ušću, nije teško pretpostaviti na koji način radi njihova mašta.

Trebalo je smisliti i šta da se uradi sa Starim savskim mostom. Bilo bi suviše jednostavno da se on iseče kao staro gvožđe i pretopi u nekoj železari.

Treba ga sačuvati.

Pitanje je samo: gde i kakvu mu novu namenu dati?

I još nešto: Neće oni da odlučuju na svoju ruku, već žele da se Beograđani izjasne o tome na koje mesto Tramvajski most treba da bude premešten. Ponudili su im da se odluče između ove dve mogućnosti.

Da se preseli kod Bloka 70 i postavi preko Save ili da se od njega napravi spomenik u parku na Ušću (gde bi baš zgodno mogao da se poveže sa gondolom), a ispod njega sagrade kafići (kojih u našem glavnom gradu nikad dosta).

Raspisali su gradski oci anketu i pozvali Beograđane da se izjasne. Šta misle o ova dva rešenja, odnosno, da izaberu ono koje im se više sviđa…

Građani našeg glavnog grada mogu da se izjašnjavaju putem interneta (drugog načina nema) u roku od 36 dana, odnosno, do prvog decembra. Obećano im je da će njihova privatnost biti potpuno zaštićena, pa se ne može i nikad neće i otkriti za koje su se rešenje izjasnili.

Sve lepo i demokratski. Ima samo jedno ali što devojci sreću kvari. U stvari, nije jedno, nego dva.

Najpre: imaju li svi građani koji žele da odgovore na pitanje internet, a zatim – ako ga i imaju – koliko su u stanju da procene kakve su potrebe saobraćaja i uslovi za postavljanje mosta u Bloku 70?

Da Vas podsetimo:  Spolja zadužbina iznutra legitimacija: slučaj Miodraga Kostića

Ima, međutim, pitanje pre ovoga koje su demokratski gradski oci zaboravili da postave svojim sugrađanima: da li Stari savski most uopšte treba sklanjati sa mesta na kome se sada nalazi?

I jedno još mnogo važnije šta će Beogradu uopšte Abu Dabi?

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime