Zakon o poreklu imovine na čekanju 15 godina

1
903

Od 2000. do danas najmanje 10 puta najavljivano je donošenje zakona o poreklu imovine. Samo je aktuelna vlast donošenje ovog zakona najavljivala više puta, a prema istraživanju Insajder.neta tek se završava nacrt tog zakona.

images_Foto pixabayAktuelni premijer Aleksandar Vučić i ministar za pravosuđe Nikola Selaković u protekle tri godine najavljivali su, pa pomerali, usvajanje zakona o poreklu imovine čak četiri puta. Pitanje je koji će biti osnov za pokretanje postupka provere porekla imovine, a od toga će zavisiti i čija će imovina moći da se proverava.

Zakon o poreklu imovine u ovom trenutku je pred završavanjem nacrta, rečeno je za Insajder.net u Ministarstvu pravde. Međutim, radna grupa formirana radi pisanja nacrta zakona, kako nam je rečeno, ima dogovor da ne istupa u javnosti. Tako nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje kako će, recimo, zakon tretirati one koji su najveće bogatstvo stekli pre 15 ili 20 godina.

Ministar za pravosuđe je početkom aprila rekao da će zakonom biti obuhvaćeno svako lice koje ima imovinu u nesrazmeri s ličnim primanjima.
Najave i pomeranje rokova za donošenje zakona

Prva ideja o pisanju ovog zakona postojala je još 2001, kada je to inicirao član prvog sastava Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. Dve godine kasnije, nekadašnji predsednik reformista Vojvodine Mile Isakov takođe je pozvao na donošenje Zakona o poreklu imovine. I predstavnici Demokratske stranke, tokom vlade Mirka Cvetkovića, takođe su davali izjave o spremnosti da se zakonom ispita kako je neko stekao imovinu, ali se to nikada nije desilo.

Posebno interesantan podatak je da se 2006. tokom predizborne kampanje za zakon o poreklu imovine zalagao i Dragomir Karić, rođeni brat Bogoljuba Karića.

Da Vas podsetimo:  Poštar, a vodič u galeriji: Odbornicima SNS-a u Kučevu novac od Centra za kulturu

Konkretan Predlog zakona o poreklu imovine 24. decembra 2015. Skupštini Srbije podneli su tada već nezavisni poslanici Borko Stefanović i Ivan Jovanović, ali predlog nije stavljen na dnevni red.

Donošenje ovog zakona je još u decembru 2012. najavio tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Prema toj najavi, zakon je trebalo da bude pred poslanicima početkom 2013. Posle toga je rok pomeren za sredinu te godine, uz objašnjenje da ministarstva za pravosuđe i finansije treba da se dogovore ko će biti predlagač.

„Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara da bude veliki gazda koji ima dva poršea ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa ćete morati da objasnite kako ste to stekli“, rekao je Vučić prilikom postavljanja jednog od rokova za donošenja Zakona o poreklu imovine.

Početkom 2015. Vučić daje novo obećanje i najavljuje da će zakon o poreklu imovine biti usvojen do kraja te godine. U julu 2015. ministar Nikola Selaković izjavljuje da će Ministarstvo pravde staviti sve svoje resurse na raspologanje za izradu takvog zakona, kao i da će do kraja septembra predlog zakona biti prosleđen Skupštini. Ipak do tog roka formirana je samo radna grupa. Novi rok ne postoji, a s obzirom na izbore pitanje je i kada bi nacrt zakona mogao da se nađe pred Vladom.

Prema najavama aktuelnih zvaničnika, ciljevi zakona čije usvajanje planiraju već tri godine su uvođenje discipline poreskih plaćanja i efikasno otkrivanje nezakonitog sticanja imovine.

Praksa u susedstvu

U Srbiji imovinska dela koja su vezana recimo za privatizaciju državne imovine zastarevaju. Pitanje je onda kakve bi konsekvence i donošenjem zakona o poreklu imovine snosili pojedinci koji su učestvovali u sumnjivim transakcijama preko državnih of-šor računa na Kipru, a nakon 5. oktobra 2000. u procesu privatizacije kupili više od 100 fabrika i praktično postali vlasnici države. Susedna Hrvatska je kroz dva propisa regulisala da dela koja se odnose na privatizaciju ne zastarevaju.

Da Vas podsetimo:  Pregled 2021: Najvažniji događaji iz oblasti korupcije i kriminala

U članu 9. Ustava Hrvatske, uz dela ratnih zločina, navodi se da ne zastarevaju ni krivična dela ratnog profiterstva, kao ni ona iz procesa konverzije i privatizacije, počinjena u vreme Domovinskog rata i mirne reintegracije. Imovinska korist ostvarena tim delima ili povezana s njima prema Ustavu Hrvatske biće oduzeta.

Ta zemlja je usvojila i Zakon o nezastarevanju dela koja se odnose na proces privatizacije.

Insajder

1 KOMENTAR

  1. e ovi su i postavljeni na vlast da se to ne bi izvršilo.naj bolje je to opisao gospodin Pušara,koji je izneo ko je sve po titovom naređenju osnivao fantom firme na zapadu i za to izneo deset milijardi dolara,u listu nedeljni ekspres,sve napisano,pa ko neće da sazna,i ne mora,al ima napisano,nesalomiva deca komunizma-juga i dalje radi za njih.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime