Zakon o rodnoj ravnopravnosti: „prvi put i novčane kazne za nepoštovanje propisa”

2
557

U ponedeljak 1. marta 2021. u elektronskoj Politici Katarina Đorđević je objavila članak o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti. Mislim da moji čitaoci već znaju šta mislim o rodnoj ravnopravnosti i tom Nacrtu. Stoga samo deset napomena.

Prvo. U članku se daju mišljenja samo najistaknutijih srpskih feministkinja: Zorane Mihajlović, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednice Vlade, dr Marijane Pajvančić, autora Nacrta zakona i psihologa Tanje Ignjatović iz lezbijsko-feminističkog Autonomnog ženskog centra. Dakle, Katarina Đorđević se postarala da pruži čitaocima mišljenja samo onih koji podupiru zakon. Drugačija mišljenja nije iznela.

Drugo. Zorana je istakla da će novi zakon „omogućiti ravnopravno učešće žena i muškaraca u javnom i političkom životu jer ne postoji nijedan razlog da žene ne budu na visokim rukovodećim pozicijama i mestima gde se donose odluke”. Zorana manipuliše. Tačnije rečeno, laže. Njena izjava daje pogrešan utisak da žene do sada nisu mogle da učestvuju „u javnom i političkom životu” i da „budu na visokim rukovodećim pozicijama i mestima gde se donose odluke”. Mogle su. A da su to mogle demantuje ona sama upravo i prethodnom pasusu gde je istakla brojne visoke pozicije na kojima su žene, uključujući i nju samu. Žena svojim primerom demantuje samu sebe. Ne radi se o tome da novi zakon ženama nešto omogućava što im dosad nije bilo moguće, nego o tome da žene putem administrativno-birokratskih mera dobijaju privilegovan tretman. One će novim zakonom dobijati pozicije za koje nisu birane legalnim demokratskim putem. Zakon ne izjednačava žene sa muškarcima. On ih privileguje. Zorana obmanjuje.

Treće. Zorana je dodala je da je nacrt dobio „pozitivna mišljenja svih relevantnih institucija”. Opet laže. Nacrt zakona nije dobila na uvid nijedna relevantna prosvetna, kulturna, pravna, privredna i verska organizacija. On je dobio „pozitivna mišljenja” samo lezbijsko-feminističkih udruženja. On nema podršku ni javnosti. Žena obmanjuje.

Da Vas podsetimo:  Zaista Moramo imati čistu savest

Četvrto. Zorana ističe da je nacrt prošao „raspravu još 2016. godine”, ali da tada nije usvojen „aktivnostima jednog ministra”. Mislim da je reč o ministru Zoranu Đorđeviću. Feministkinje su ga uklonile, tako da im sada ništa ne stoji na putu da ga usvoje.

Peto. Dr Marijana Pajvančić, profesorica Pravnog fakulteta u Novom Sadu, istakla je da to nije „zakon o ravnopravnosti polova”. Dabome da nije. To je zakon o favorizovanju žena. Ako je to tačno rekla, sve drugo je slagala. Tako je ona istakla da je to „zabrana diskriminacije na osnovu roda”. Baš me zanima koji je to zakon do sada diskriminisao ljude „na osnovu roda”? Mogu da se setim samo zakonâ – poput Zakona o narodnoj odbrani – kojima su obaveze i dužnosti nametane muškarcima, a ne i ženama. Dakle, ako je postojala neka diskriminacija, onda su žrtve te diskriminacije bili muškarci. Žena laže i obmanjuje. Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije ništa drugo nego zakon o još većoj diskriminaciji muškaraca.

Šesto. Ova verzija zakona – ističe Marijana – predviđa „i sankcije za njegovo nepoštovanja”. Stoga je Katarina članak i naslovila „Prvi put i novčane kazne za nepoštovanje propisa”.

Sedmo. Tanja Ignjatović je dodala da „će poslodavci biti u obavezi da stvore mogućnosti da na rukovodećim pozicijama bude što više žena”. To znači da će gubiti rukovodeće pozicije sposobni i kompetentni muškarci samo zato što su muškarci, a da će na ta mesta dospevati lenje i nesposobne žene samo zato što su žene. Baš pametno, ekonomski logično i „rodno ravnopravno”.

Vladislav Đorđević i rodna ravnopravnost

Osmo. Zakon će imati katastrofalne posledice po muškarce. Oni će dobijati otkaze samo zato što su muškarci. Plaćaće novčane kazne samo zato što će odbijati da daju otkaz iskusnim i vrednim muškarcima, a zaposle lenje i neiskusne žene. Odlaziće još više u pritvore i zatvore na osnovu lažnih prijava za „nasilje u porodici” i „seksualno uznemiravanje”. Žene će ih masovno napuštati, decu neće moći da viđaju, a odbeglim ženama se morati da plaćaju alimentacije. Ovim zakonom muškarci će i de fakto postati robovi žena. Oni će postati građani drugog reda.

Da Vas podsetimo:  Mirna površina nacionalne vode

Deveto. Zakon će biti ekonomska katastrofa. On će intronizovati lenjost i javašluk. On je protiv svih zdravih ekonomskih principa: meritokratije (nagrađivanja na osnovu zasluga i sposobnosti), slobodnog tržišta, konkurenosti, ekonomičnosti, rentabilnosti, tamičarskog duha, preduzimljivosti i nagrađivanja prema radu. On će samo dati podsticaja neradu i džabalebarenju. On će dovesti do povećanja državne administracije i birokratije, a smanjenja realog rada i produktivnosti. On će ustoličiti gubljenje vremena, novaca i energije.

Deseto. Najgore posledice zakon će imati na planu porodičnih odnosa. Zakon će dati podsticaj razvodima brakova. Oni će doživeti bum. Zakon će dovesti do smanjenja broja rođenja. Dakle, zakon je antiporodičan i antinatalitan. Ne verujete? Živi bili, pa videli!

Izvor: Srpski kulturni klub

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime