Zakulisna muvačina?

1
1059

Bolje ništa nego bilo šta!

Vlada  ni posle tri meseca od konstituisanja nije imenovala direktora Kancelarije za dijasporu. Pitanje je koliko je novoj Vladi  „važna“ dijaspora vidi se iz činjenice, da ni više od tri meseca posle njenog veoma mukotrpnog konstituisanja, očigledno sklepane po sistemu međupartijskih ucena ili nedaj Bože kroz uticaj stranih centara moći, da još uvek nije imenovan direktor Kancelarije za dijasporu. Zato rasejanje još uvek ne zna, radi  li neko nov u zgradi bivšeg, dolaskom drugih na čelo Srbije degradiranom Ministarstvu za dijapsoru (i vere)? Da  možda  tamo još uvek  na račun siromašne Srbije  ne „vedre i oblače“ pioni Dane  i Vuka Draškovića  -ili su vrata zgrade u  ulici Vase Čarapića  20 u Beogradu već zamandaljena?

Verovatno nisu, jer gde bi inače, takođe na trošak siromašne države, tronovala neka nama u evrospkom rasejanju, a verovatno i u američko-kanadskom a još nepoznatija u australijanskom rasejanju, potpuno nepoznata Slavka Drašković? Iz ranijih članaka u „Korenima“ znamo da je organizacija „Kongres srpskog (ne)ujedinjenja“ iz SAD, i tamo i u Srbiji uticajan i potreban  koliko i lanjski sneg, i njihova tobože veoma „važna“ funkcionerka Slavka Drašković gazdovala, širila se i šepurila na skoro celom spratu MZD u Beogradu. Sa te adrese je rukovodila svojim privatnim firmama, poslovima i bavila se ko zna još čime!

Zahvaljujući jednom neumornom borcu za prava dijaspore iz Švedske, suočeni smo sa dobro istraženom i argumentovanom, nazovimo je ipak oprezno sumnjom, da je „rad“ gospođe Slavke (ili možda nekadašnje „drugarice“, njene godine dozvoljavaju i tu pretpostavku)  možda finansiran preko jedne, u međuvremenu npr. u Rusiji zabranjene organizacije koja je na budžetu i verovatno na uzdama zloglasne CIA. Ukoliko pretpostavka odgovara istini, onda bi naši državni organi, ako se uopšte usuđuju da tako nešto urade bez da im „Ujka Sem“  udari  ne packe, nego preko MMF-a, Svetske banke i drugih amerčikih ucenjivačkih instrumentarija žestoku šamarčinu, trebali što pre da provere čime, zbog čega, za čiji račun i na čiji trošak je ta žena vršljala po Srbiji, Beogradu i MZD i da je pod hitno najure iz zgrade Ministarstva. Tek posle toga bi srpskim vlastima u očima rasejanja zaista skočio rejting. Ovako -traljavo, vrlo traljavo!

Da Vas podsetimo:  Pandorina kutija

Ipak, da se nešto  možda  „valja iza brega“ govori podatak, da se Vlada još uvek nije odlučila da imenuje Amerikanku Draškovičku za direktora Kancelarije za dijapsoru! (Bože, da nije ona možda u srodstvu sa onim Drašković-SPO-Vukom koji je prvo hteo da seče ruke muslimanima koji vitlaju alahovom zastavom a posle je klečao moleći ih za oproštaj za zločine koje Srbi, pa čak ni njegovi „dobrovoljci“ na bosanskim ratištima, nisu počinili?)

Tom odugovlačenju imenovanja svakako su doprineli brojni protesti iz dijaspore, na koje, bar što se protesta iz Nemačke tiče, niko iz Vlade nije odgovorio. A i zašto bi, kada ih mi, osim permanentnog slanja gomile deviza rodbini u Srbiju, uopšte ne interesujemo?

Danas, posle duže od  tri meseca nepostojanja ni MZD, ni nove Kancelarije za dijapsoru, vidimo da nam oni uopšte nisu  potrebni. Srpska dijaspora u Nemačkoj nije ni malo osetila  neku prazninu zbog toga što njih nema. Rasejanje i klubovi funkcionišu kao i uvek jer ni do danas, osim kojekakvih glupavih parola  iz MZD („vratićemo mlade stručnjake iz inostranstva“, „dijaspora treba da ulaže pare u srpsku privredu“ i sl.“) nisu čuli ništa pametnije  iz MZD. O nekoj pomoći i podršci, naravno, do danas nismo ništa znali. Za propalim činovnicima iz MZD žale samo oni što su se ovajdili od novca srpskih poreskih plaziša koji su na ime nekih suludih „projekata“ dobijali od njih. Ko zna da nje i tu bilo „pola meni, pola tebi“ jer na tu mogućnost ukazuje sve više otkrivenih mega-finansijskih afera u Srbiji. Kralo se, „ugrađivalo“ se, muvalo se na sve strane, zažto ne i u MZD?  Te tobože „funkcionere“ iz dijapsore nikada nije bila sramota da u Beogradu kukumače za parama, čast izuzetcima, iako su znali koje siromaštvo vlada u Srbiji. Očigledno oni nisu bili nimalo ni sposobni ni cenjeni u rasejanju gde su bitisali, jer nikada nisu imali nikakav uticaj pa nisu ni mogli da obezbede  novac za svoje  „projekte“ jer opštekorisnih projekata nije ni bilo!

Da Vas podsetimo:  Broj žrtava korone raste, broj Jasenovačkih žrtava se smanjuje

U svakom slučaju, za silne pare koje je MZD podelilo svojim miljenicima i povezanim firmama i organizacijama širom sveta, Srbije i  tzv. „okruženja“, nikada nigde nismo videli neki  na činjenicama, istini i validnim dokazima o trošenju novca fundiran izveštaj! Znamo da su neke organizacije zahtevale od državnih revizora da detaljno preispitaju trošenje novca iz srpskog budžeta u MZD. Međutim, revizori se po tom pitanju još nisu oglasili osim navoda da su  (Ne)Srećković i njegova kamarila za bančenja po beogradskim elitnim i superskupim restoranima („Madera“, „Franš“ i drugi), samo krizne 2011.g. trošili mesečno, mimo zakonskih propisa, 1250 €  ili ukupno oko 16.000 „evrića“ za godinu dana! Koliko su spiskali ranijih godina još  nije poznato.

Alo, bre, šta ste to ždrali, čime se nalivali i sa kime za tolike pare? Nikoli Janiću, kada bude čitao ove redove, sigurno bi, da je ovo ranije znao, zastao u grlu onaj jedini kolač, umesto ručka, koji je kao gost Srećkovića svojevremeno pojeo u „Maderi“, kada je pozvan na ručak i razgovor! Zna se koliko puta su i (Ne)Srećković i cela kamarila bili otsutni iz Beograda,  beskorisno za dijasporu  lunjajući svetom „od Aljaske do Australije“. Ako se oduzmu njihova putovanja, onda se 2011.g. za pijanke u proseku trošilo mesečno još više! Da nisu možda na trošak MZD vodali Slavkine SAD-goste po Beogradu? U zemlji Srba je sve moguće pa možda i to!

Nadamo se, da će zahtevi dijaspore biti uslišeni, da žena kao Slavka Drašković. nikada ne dođe na čelo Kancelarije i da će Vada možda „zaboraviti“ i MZD i „Skupštinu dijaspore“ pa i novoplaniranu Kancelariju. Onakvo Ministarstvo kakvo je bilo do sada, a verovatno bi takva bila i „Kancelarija“, dijaspori, a matici još manje, zaista nisu prtrebni.

Da Vas podsetimo:  Titoisti još uvek vode građanski rat

Posle svakih novih izbora u Srbiji  „stari“ poslanici u parlamentu svoja mesta ustupaju novoizabranima. Tako bi trebalo da bude i sa tobožim „poslanicima“ Skupštine dijapsore. Znači -nova vlada, novi saziv skupštine, pa bi trebalo da se korektno i bez nameštanja „poslanika“ koje su hteli oni, a ne dijaspora, sprovedu novi, pošteni izbori u rasejanju za nove predstavnike Srba u Beogradu -ako su oni zaista potrebni! Bar ovi dosadašnji, naravno uz dužnu čast malobrojnim izuzetcima, nisu ništa učinili za rasejanje ali možda jesu za sebe?  Čuće se, videće se. Bar se tome iskreno nadamo.

U Južnoj Nemačkoj,  prema  naučnom istraživanju dr Danijele Stepanović, preko 90 odsto od 500 ispitanika, „poslanike“ u Skupštini dijaspore smatra potpuno nepotrebnima, a 70 odsto njih slično misli i za Ministarstvo za dijasporu!*


*Dr Danijela Stepanović: „Stanje i perspektive kulturnog identitgeta Srba u SR Nemačkoj“  str. 112,  izdanje 2012.g.

P. Rakočević

1 KOMENTAR

  1. Bilo bi od opste koristi da je jos ovakvih ljudi koji imaju ono sto mnogi nemaju. Znam nekoliko poznanika koji citaju ovo na Korenima, slazu se sa napisanim ali ne pisu komentare? Cega se plase?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime