Žalosne sove srpske opozicije

16
2843

Opozicija je u haotičnom stanju – i to nije nikakva novost. Zapanjuje ipak činjenica da se opozicija iscrpljuje u opravdanim žalopojkama i merenju sujeta dok ulicama promiču gladni radnici, a teme se nude same od sebe.

Mnogo se govori o ujedinjavanju opozicije, a tek povremeno se ukazuje na ideološke razlike koje već u startu sprečavaju zajedničku političku borbu; nemoguće je, naime, okupiti na jednom mestu partije koje su za i protiv NATO i Evropske unije, one koji su za politiku regionalne saradnje i pomirenja i one koji bi još malo ratovali.

Plan B je ideja o „više kolona“ u kojoj bi sa jedne strane bilo nešto što se naziva patriotskom opozicijom, a sa druge takozvana proevropska opozicija. No, tek su tu nastali problemi, jer se najpre ne zna ko će držati monopol na patriotizam ili je patriotizam postao samo druga reč za nacionalizam. Ništa bolje nije ni u proevropskom taboru. Tu, na prvi pogled, nema velikih ideoloških razmimoilaženja, ali zato postoji neverovatan višak sujeta i liderskih ambicija. A deo opozicije još uvek nije shvatio da to što će se proglasiti proevropskim blokom ne znači automatsku pobedu na izborima.

Politički analitičar Milan Nikolić stoga za DW kaže da dve kolone nisu loša ideja, ali da nisu dovoljne za pobedu: „Jer neka proevropska kolona se, osim po nešto malo boljim i više demokratskim manirima, neće bitno razlikovati od onoga što je program vladajuće partije i onoga što radi sadašnja vlast. Mora se osim toga ponuditi još nešto, pre svega u socijalnoj i ekonomskoj sferi.“

Vučić – glavna linija razdvajanja

Najveći problem za opoziciju ipak predstavlja odnos prema predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću. Pojedini čelnici opozicionih stranaka su tu povukli glavnu liniju razdvajanja. Ako se stvari posmatraju iz tog ugla, još je teže čak i definisati ko je opozicija. Veliki broj navodno opozicionih stranaka koketira sa Vučićem, bilo kroz nuđenje svojih političkih usluga ili kroz podršku stavovima vlasti. Teško je među takvima pronaći konsenzus da li je u Srbiji na delu „diktatura“ ili su te ocene preterane, da li postoji ili ne užasno stanje medijskih nesloboda, kao i da li je potrebno odazvati se na pozive vlasti na unutrašnji dijalog o Kosovu.

Da Vas podsetimo:  SRBIJA – ZEMLJA ROBOVA! Zašto se ne poštuju radnička prava?

Milan Nikolić smatra da je to vrlo primitivan kriterijum koji dovodi i do ozbiljnih grešaka. Kao primer takve greške Nikolić navodi odbijanje pojedinih opozicionih političara da odu na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, jer on navodno podržava Vučića. „Nezadovoljni su što je on imao kontakte sa Vučićem? To je tolika glupost da prosto ne mogu da verujem da se to desilo“, kaže Nikolić, i ističe da to pokazuje „nezrelost opozicije“.

Politički analitičar Brano Radun takođe smatra da je fokus na Vučiću više šteti opoziciji nego što koristi: „Najpre, ne može vam tema biti samo Vučić. Ako recimo govorimo o beogradskim izborima, tu morate reći nešto i o Beogradu. A sa druge strane to onemogućava i ujedinjenje opozicije jer svako svakog sumnjiči da potajno šuruje sa Vučićem i vlastima.“

Građani i radnici na ulicama – mimo opozicije

Taj momenat se očito koristi i za eliminisanje konkurencije unutar opozicije. Najnoviji takav slučaj je najava Pokreta slobodnih građana da prekida saradnju sa Demokratskom strankom jer je „javno ponudila saradnju Vučiću“. Radun stoga kaže da, „kada nekog optužite da je blizak vlastima, onda on gubi deo političkog kredibiliteta kao opozicionar. Na taj način poboljšavate svoj rejting u pregovorima, a verovatno i očekujete da zbog toga preuzmete i njihove birače pa možda čak i stranku.“
Žalopojke

Postoje, naravno, i brojne olakšavajuće okolnosti za srpsku opoziciju. Ona je izložena neverovatnom medijskom pritisku, opstrukcijom vlasti na svim nivoima, a ponekad to ide i do otvorenih pretnji i bukvalne kupovine opozicionih poslanika. U takvoj situaciji opozicija je kao jednog od glavnih krivaca označila međunarodnu zajednicu koja, kažu, to mirno posmatra a usput i dalje podržava Aleksandra Vučića. Te primedbe stoje, ali isto tako i pokazuju nezrelost opozicije da se suoči sa problemima već umesto toga traži bejbisitere po svetu.

Da Vas podsetimo:  Srbski ili srpski jezik?

Sama opozicija nije napravila praktično nijedan korak kao bilo kakav vid otpora vlastima: sede u parlamentu, ne učestvuju i ne pokreću političke proteste, propuštaju šansu da nekako kapitalizuju veliko i sve primetnije radničko nezadovoljstvo širom Srbije… Tako se i žalbe na očajno stanje u državi mogu protumačiti i kao neka vrsta opravdanja za sopstvenu bezidejnost. Jedino što je postignuto kukanjem međunarodnim diplomatama je da su vlasti i to zloupotrebile da neke opozicionare prikažu kao „tužibabe svoje zemlje, strane plaćenike i sluge Zapada“.

Branko Radun tome dodaje da je opozicija propustila brojne prilike da se izjasni o raznim pitanjima kao što su Kosovo, „kriza sa Makedonijom“, hapšenje Haradinaja. Na primedbu da opozicija zbog medijske blokade i nema gde da saopšti svoj stav, Radun kaže da „toga nema ni na društvenim mrežama“, koje su postale nekakav rezervni medijski front opozicije. „Nekad to ne žele zbog svojih birača, nekad da se ne zamere stranim ambasadama, nekad da ne uvrede neku ciljnu grupu – imaju toliko autocenzura da se ponekad stiče utisak da nisu prisutni u Srbiji.“

Ivica Petrović

dw,com

16 KOMENTARA

 1. Kažu genocidni Hrvati sve zlo dolazi iz Srbije a oni su ti koji su proterali i poklali Srbe Krajine koji veličaju za dom spremni i ponose se ustaštvom. A poklič kolji kolji Srbina im je ko dobar dan a sve to podržava eu kao i šiftare i bošnjake samo da su protiv Srba i Srbije. A srpskoj naivnosti i ludosti nema ravna u celom svemiru do kad razgovori s zločincima do kad razgovori o Stepincu koljaču kao svecu očito oni koji vode narod nemaju obraza..

 2. Hm,hmm…nisu “ oni“, isterivali,nego Aleksandar, deo moje porodice,je ziveo,u okolini Podujeva, a deo u Lici.
  Hebem ja vama “ vecim patriotama od mene“ mamu maminu,namazanu eurokremom Takovo G.Milanovac u R S, nego, koliko si dana proveo na ratistu…?

  • Е, Луне, Луне, толико лажеш да не знаш где си шта слагао. Ко је написао ово, да није био твој брат близанац Луне Лажов?

   „Hm,hmm…lepo bi bilo,da se objavi,sluzbenu list,koji je ” zabranio” povratak srba na Kosovo,cini se,Samo onima,koji su isterali Albance iz kuca…“

   Ако је краљ Александар урадио Шиптарима исто што је Туђман урадио Србима, како то да је број Албанаца на Космету порастао са 290.000 у 1921. на 500.000 у 1948, док по природном прираштају није требало да их буде више од 400.000? Туђман је, као што знамо, смањио број Срба са 600-700.000 на нешто преко 100.000. Нешто ти се чињенице опасно не уклапају у лажи али, наравно – утолико горе по чињенице…

   Или ни то ниси рекао?

 3. @Vlada Cokolada

  Prijatelju Vlado,
  Taj Lune je komunjara i opaljen u glavu, najuren sa svih portala. Vidim da se sada ušančio na “Korenima“, nadm se ne zadugo.
  Ne obraćaj pažnju, običan provokator. Nije još postavljo linkove svoje idiotske partije.
  Biće i toga.
  Pozdrav!

  • Hm,hmm…klevete su “ vac“ nacin,saobracanja, Lune,jeste komunista,ali od Slobine izdaje,partije i Srbije,1989, nije clan ni jedne partije,a, navedi “ odakle sam to isteran“..

  • + Јакиша: Пријатељу, не одговарам ја на његове глупе опаске, него зато што сам хтео да кажем то што сам рекао. То што ми се овде наместио је то само мало убрзало. Бити комуњара некад је могло многима да се опрости, јер се много тога није знало, али данас не. Ово што данашње комуњаре раде је свесно даље подривање и уништавање Србије и српског народа, и тиме се савршено уклапа у оно што раде њени западни непријатељи. Врло је вероватно да их води западна агентура. Британци су искористили комуњаре да обезглаве и поделе српски народ, зато су подржали ћопавог Броза, а не краља и српску интелектуалну и економску елиту. Ништа се у њиховој жељи да униште српство није променило, осим што су им се придружили Немци и Американци. А у том, између осталог, користе овакве гњиде као што је горепоменути.

   • vlado,dobre odgovore daješ crvenim praznoglavcima,ali si zaboravio da u sad vladaju jevreji,potraži poreklo svih onih naj jačih,pa onda pogledaj ko drži američke pare,ko ih štampa.samo im nađi poreklo i videćeš odakle vetar duva.potraži komitet 300 i poreklo iz engleske.posle toga ćeš videti kako se ove komunjare uklapaju u tu priču.a što se tiče ovih praznoglavih-što glava praznija,to bezobraznija.ovaj je sigurno rod neki onom što je u onoj seriji ložio vatru u rerni kada su ih titovci doveli u vojvodinu.

 4. Ево, Обрадовић и Стаматовић су се удружили, кренуло се са мртве тачке…

   • Ко ти дрма кавез? За интелектуалног патуљка и моралног богаља који лажима блати народ и земљу у којој живи да би оправдао недела комуњара – јер, тачно је, они не заслужују назив „комунисти“ – према том народу, паметније је да се покрије ушима и ћути. Нисам приметио да си се извинуо за лажи и клевете о Србима насељеницима који су по теби „истеривали Шиптаре из њихових кућа“ после 1. светског рата, и о краљу Александру који је „урадио Шиптарима на Космету исто оно што је Туђман урадио Србима“. Наравно, од неког у чијој глави је очигледно било таман толико места да у њу стане комуњарска дресура, боље нисам ни очекивао…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime